Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Sonerakin päivittää 3G-verkkoaan

1
Markus Lehtiniitty

Soneralta on odotettu uutista 3G-verkon päivityksestä uusille nopeuksille jo jonkin aikaa, sillä sekä DNA että Elisa ovat jo päivityksistä uutisoineet.

Tänään uutisoi Sonera. Verkko luvataan päivittää HSDPA-aikakaudelle maalis-huhtikuussa. Tosin aluksi uudet nopeudet tulevat vain Uudellemaalle, eli pääkaupunkiseudulle. Puolen vuoden kuluessa pitäisi koko 3G-verkko olla HSDPA-ajassa.
HSDPA:han mahdollistaa maksimissaan lähes kymmenkertaiset nopeudet tavalliseen 3G-verkkoon verrattuna. Näihin nopeuksiin ei kylläkään toistaiseksi ylletä, vaan maksimitasossakakin puhutaa noin kahden megabitin sekuntinopeuksista. Tämäkin on lähes kuusinkertaista vauhtia tavallisten 3G-verkkojen maksiminopeuteen verrattuna.

Soneran mukaan sen 3G-verkko peittää tällä hetkellä 40 paikkakuntaa. HSDPA-nopeuksien maksiminopeudeksi on tulossa alkuvaiheessa kaksi megabittiä ja ulospäin vanha tuttu 384 kilobitin sekuntinopeus.

Sonera ei vielä paljastanut mahdollisia uusia hinnoittelumallejaan. Mahdollista on, että Sonerakin siirtyy kiinteähintaiseen hinnoitteluun. Nykyisin Soneran asiakkaalla on datapuolella valittavana joko veloitus siirretyn tiedon määrän mukaan, yhteyden keston mukaan tai tietyn määrän siirtoa sisältävänä datapakettina (esim. 100 Mt).

Ensi vuonna luvataan HSUPA-päivityksiä, jotka taas tarkoittavat sitä, että tieto siirtyy puhelimesta pois nopeammin. Eli esimerkiksi sähköpostiviestien lähettäminen nopeutuu, kun taas HSDPA-päivitykset vaikuttavat latausnopeuteen, eli esimerkiksi siihen kuinka nopeasti saapuvat sähköpostit kulkevat.

Ja millä näistä uusista HSDPA-nopeuksista pääsee nauttimaan? Puhelimia on julkistettu jo ihan mukavasti:

- HTC: Advantage X7500, P3600, TyTN

- Motorola: MOTORAZR maxx V6, MOTORAZR V3xx

- Nokia: 6110 Navigator, , E90 Communicator, N95

- Samsung: SGH-Z560, SGH-Z720 (Ultra Edition 13.8)

Kommentit (1)

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja