Mobiili-tv:n yllättävä startti

2
Markus Lehtiniitty

Vähän aikaa sitten valittelin täälläkin blogissa mobiili-tv:n heikolta näyttänyttä tilanneta Suomessa. Syynä silloin olivat tekijänoikeusjärjestöjen vaatimukset. Tuolloin oltiin neuvottelujen osalta pattitilanteessa ja sopua ei ollut näkyvissä.

Nyt onkin iloista, että voin todeta, että sopu syntyi kaikkia ennakko-odotuksia nopeammin. Asioista on nyt siis päästy sopuun ja MTV3 aloitti mobiili-tv-lähetyksensä DVB-H-verkossa jo eilen ja Nelonen aloittaa ensi viikolla. Hienoa.

Sekä MTV3:n että Nelosen kanavat tulevat olemaan ainakin alkuun maksuttomia ja niiden ohjelmisto on identtinen tavallisen tv:n kanssa, eli sama ohjelma lähetetään aiempaan verrattuna siis myös mobiililähetysten DVB-H-verkossa.

Mielenkiintoinen aspekti tässä mobiili-tv-saagassa tosin vielä on: uudet tekijänoikeussopimukset perustuvat maksuihin liikevaihdon mukaan. Ja nämähän uudet palvelut eivät synnytä hirveästi mitään uutta liikevaihtoa MTV3:lle tai Neloselle, kun uudet kanavat ovat maksuttomia. Mutta YLE:n osalta tilanne on erilainen, kun YLE:n toiminta rahoitetaan tv-maksuin. Käytännössä siis samanlaisen hinnoittelumallin soveltaminen Yleisradion kohdalle ei luultavasti onnistu.



Nyt mobiili-tv-lähetysten laajamittaisempana esteenä on vain päätelaitteiden puute, joita ei juuri vielä löydy. Tosin Nokia tuonee nyt N92:nsa varsin pikaisesti myös Suomen markkinoille, kun nyt on saatu sisältöä kehiin.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Moto E22 – hinta laskenut -48%

Motorola Moto E22
49 € Power
59 € DNA
79 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 94 €

Realme C31 – hinta laskenut -48%

Realme C31
107 € CDON
230 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 203 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -45%

Oppo A38 (4G)
69 € DNA
99 € Veikon Kone
116 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 124 €

Samsung Galaxy S23 Ultra – hinta laskenut -28%

Samsung Galaxy S23 Ultra
777 € CDON
1087 € RDE.FI
1149 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 1086 €

Kommentit (2)

Anonyymi käyttäjä
Nimetön (vahvistamaton)

1

Mobiili digitv saattaa jarruttaa myös niiden päätelaiteiden hinta. En ole itse valmis maksamaan yli 500 euroa kännykästä, jolla voi katsoa tv:tä sellasta pikkuriikkisestä ruutusta.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Markus

2

Tuleva Nokia N77 tulee maksamaan ilmeisesti alle 400 euroa. Totta kai uuden tekniikan alussa hinnat ovat taas hieman korkeat, mutta pikkuhiljaa mobiili-TV laajenee suurempaan määrään malleja ja myös tuonne alle 300 euron hintaluokkaan.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.