Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Huhukatsaus: Nokia, Apple, Sony Ericsson

3
Markus Lehtiniitty

Nokia haastaa iPhonen. Apple vastaa haasteeseen. Mitä tekee Sony Ericsson?

Emme yleensä julkaise juttuja huhujen tai muiden vahvistamattomien tietojen perusteella, mutta koska nyt on liikkeellä paljon huhuja, joista osa vielä todella mielenkiintoisiakin, päätin tehdä poikkeuksen linjaamme. Poikkeushan vahvistaa säännön, sanotaan. :)
Kosketusnäytöt ovat mobiilialan tämän hetken ehdottomasti kuumin juttu. Kaikki valmistajat niitä kehittävät ja niistä vuotaa tietoja julkisuuteen. Varsinkin Nokian haastajaa Applen iPhonelle on odotettu kuin kuuta nousevaa.

Nokia Tube / 5800 XpressMedia

Nokia Tube

Tällä viikolla julkisuuteen saatiin paljon lisätietoa Nokian tulevasta ensimmäisestä kosketusnäyttömallista. Mallin kehitysnimi on Tube, mutta tällä se ei kauppoihin tule. Mallin nimeksi veikkaillaan 5800 XpressMedia. XpressMedia olisi uusi puhelinsarja Nokialta, mahdollisesti kosketusnäyttöpuhelinten sarja?

iPhonen kosketusnäytön mullistava ominaisuus, eli ns. multi touch -toiminto, ei kuulu Tuben kosketusnäytön ominaisuuksiin. Sen sijaan Tuben kerrotaan tukevan ns. haptista kosketusnäyttöä, joka tarkoittaa, että puhelin vastaa näytön kosketukseen tietyillä tavalla. Tarkoituksena on parantaa kosketusnäytön tuntumaa ja yrittää tehdä sen painamisesta lähes tavallisen näppäimen painamista vastaava kokemus.

 • 3,2 tuuman kosketusnäyttö, 360x640 pikseliä, 16,7 miljoonaa väriä

 • ei multitouchia, mutta ns. haptinen kosketusnäyttö

 • 3,2 megapikselin kamera automaattitarkennuksella

 • nelitaajuus-GSM (850/900/1800/1900 MHz), GPRS- ja EDGE-tuki

 • 3G + HSDPA

 • Bluetooth 2.0

 • WLAN

 • GPS

 • 3,5 mm:n standardi kuulokeliitäntä ja TV-ulostuloliitäntä

 • 140 megatavua sisäistä tallennusmuistia

 • mitat 111 x 52 x 14,5 mm, painoa 104 g

 • markkinoille vuoden 2008 lopussa tai vuoden 2009 alussa


Nykyiseen iPhoneen verrattuna Nokian uutuuden merkittävimmät plussat olisivat nopeammat datayhteydet (3G), GPS-paikannus, parempi kamera sekä laajempi softatarjonta. Tube tarjoaa aivan mukiinmenevät ominaisuudet, hinnasta riippuen tosin ja eihän laitteesta aivan kaikkea löydy - kamerassa voisi esimerkiksi olla enemmän pikseleitä.

5800 XpressMedia -nimestä voisi päätellä, että malli ei sijoittuisi kovinkaan korkealle Nokian mallistossa ja hintakin jäisi tällöin noin 300-400 euroon. On ollut puheita, että varsin pian Tuben lanseeramisen jälkeen olisi varsinaisen kosketusnäytöllä varustetun lippulaivamallin esittelyn vuoro. On varsin yllättävää, jos ensimmäinen kosketusnäyttölaite Nokialta tosiaankaan ei tule N-sarjaan kuten tällä hetkellä näyttää käyvän.

Apple 3G iPhone

Jos paljon huhutaan Nokian vastauksesta Applen iPhonelle, niin paljon huhutaan myös iPhonen uudistumisesta, jossa tärkein uusi ominaisuus olisi nopeampien 3G- ja HSDPA-yhteyksien tuki. Lisäksi mahdollisia uusia ominaisuuksia olisivat muun muassa GPS-paikannus sekä 5 megapikselin kamera.

Tässä postauksessa mainituista puhelimista erityisesti iPhonen tulevat ominaisuudet ovat vielä erittäin epäselviä. Alla olevaan listaukseen tulee siis suhtautua suurella varauksella.

 • 2,5 mm nykyistä iPhonea ohuempi ja hieman muutenkin pienempi

 • pikku-uudistuksia ulkonäköön

 • 3G + HSDPA

 • viiden megapikselin kamera?

 • käyttöjärjestelmä ja ohjelmat pitkälti ennallaan

 • kaksi tai kolme varianttia:

 • ainakin 8 ja 16 gigatavun tallennustilalla varustetut mallit, mahdollisesti 32 Gt myös

 • näytön kääntävän kiihtyvyysanturin toimintaa hienosäädetty

 • hinnat, 8 Gt: 399 dollaria, 16 Gt: 499 dollaria ja mahdollinen 32 Gt: 599 dollaria

 • julkaisu kahden kuukauden kuluttua WWDC-tapahtumassa?


Apple jatkaa iPhonen myymistä entiseen tapaan, eli joka maassa on vain yksi operaattorikumppani, jonka kanssa iPhonea kaupataan ja laite on lukittu kyseisen operaattorin verkkoon. Koska tällainen kytkykauppa on Suomessa sallittu vain 3G-puhelimille, ei iPhonea toistaiseksi ole näillä main virallisesti nähty. Uuden mallin 3G-tuen ansiosta siis iPhone voi tulla myyntiin myös Suomessa yhteistyössä jonkin operaattorin kanssa.

Ruotsissa iPhone-kumppaniksi on huhuttu Teliaa eli TeliaSoneraa, joten Sonera voi olla vahvoilla myös Suomessa. Toisaalta aiemmin Elisassa ollaan oltu hyvinkin innostuneita iPhonen suhteen. Suomi ei varmasti ole Applen ykköskohdemaa, joten vaikka tulo olisikin mahdollista markkinoillemme, niin se voi vielä ottaa aikaa paljonkin.

Nokia E71

Nokia E71

Nokia E71 on aiempien E61- ja E61i-mallien suora seuraaja. Väritys on vaihtunut mustaan tai mustanruskeaan päin tai miksi tuota pitäisi kutsua. Lisäksi E71 on edeltäjiinsä verrattuna mittasuhteiltaan hieman erilainen. Suhteellisesti kapeampi ja pidempi.

Käytännössä kyseessä on vain pieni ominaisuuspäivitys vanhaan malliin. Tärkeimmät uudet jutut ovat HSDPA-tuki, GPS-paikannus ja parempi kamera. Lisäksi mielenkiintoista on näytön vaihtuminen 240 x 320 pikselin tarkkuudesta 320 x 320 pikselin tarkkuuteen eli näyttö on nyt muodoltaan käytännössä neliö.

 • 2,36 tuuman näyttö, 320 x 320 pikseliä, 16,7 miljoonaa väriä

 • QWERTY-kokonäppäimistö

 • nelitaajuus-GSM (850/900/1800/1900 MHz), GPRS- ja EDGE-tuki

 • 3G + HSDPA

 • Bluetooth

 • WLAN

 • GPS

 • 3,2 megapikselin kamera ja toinen kamera edessä videopuheluille

 • microSD-muistikorttipaikka

 • mitat 112 x 57 x 10 mm, paino 120 g

 • markkinoille vuoden 2008 puolivälin paikkeilla


Nokia E66

Nokia E66

Vastaavasti kun E71 on E61i:n seuraaja, niin E66 on puolestaan edeltävän E65-mallin seuraaja. Myös aika lailla kaikki muut E71:een liittyvät jutut pätevät E66:een myös. Kyseessä on siis lähinnä ominaisuuspäivitys vanhaan malliin. Tärkeimpiä uudistuksia E65:een verrattuna ovat E71:n tavoin HSDPA-tuki, GPS-paikannus ja parempi kamera. E71 ja E66 ovat ennakkotietojen mukaan ominaisuuksiltaan kuin samasta puusta veistettyjä; E71:ssä on vain isompi näyttö sekä QWERTY-näppis.

 • 2,4 tuuman näyttö, 240 x 320 pikseliä, 16,7 miljoonaa väriä

 • metallia kuorissa

 • nelitaajuus-GSM (850/900/1800/1900 MHz), GPRS- ja EDGE-tuki

 • 3G + HSDPA

 • Bluetooth

 • WLAN

 • GPS

 • 3,2 megapikselin kamera ja toinen kamera edessä videopuheluille

 • microSD-muistikorttipaikka

 • hinta noin 280 euroa

 • markkinoille vuoden 2008 puolivälin tienoilla


Nokia 5710 XpressMusic

Nokia 5710 XpressMusic

Nokia 5710 XpressMusic puolestaan on pikkupäivitys edeltävään 5700 XpressMusic-malliin. Nimestäkin sen voi jo päätellä, kyseessä on siis musiikin kuunteluun erityisesti suunnattu laite.

Laite on pitkälti samat ominaisuudet sisältävä kuin edeltäjänsäkin. Uutta on lähinnä uudempi S60-ohjelmistoalustan versio, parempi kamera sekä muuttunut väritys. 5310 ja 5610 XpressMusicin viitoittaman tien mukaisesti myös 5710 XpressMusicin väritys on musta lisättynä piristävillä, esimerkiksi punaisilla, yksityiskohdilla.

 • hyvin pitkälti samanlainen kuin 5700 XpressMusic

 • musta väritys

 • 3,2 megapikselin kamera

 • musiikintoistoaikaa 23 tuntia


Sony Ericsson P5

Sony Ericsson P5

Sony Ericssoniltakin on vuotanut mahdollisesti yhden tulevan mallin kuvia ja tietoja julkisuuteen. Kyseessä on uusi UIQ-älypuhelinten lippulaivamalli, tietojen mukaan nimeltään P5.

Kyseessä on siis kosketusnäytöllä varustettu älypuhelin hyvillä ominaisuuksilla.

 • liukukansirakenne

 • kosketusnäyttö

 • UIQ 3.3

 • 5 megapikselin kamera automaattitarkennuksella

 • GPS


--- --- ---

Paljon mielenkiintoisia tuotteita on siis tulossa vuoden 2008 aikana. Matkapuhelinmaailmassa selvä suunta kosketusnäyttö kohti. Näiden rinnalla päivitetään myös vanhoja uusilla ominaisuuksilla. Loppujen lopuksi on mielenkiintoista nähdä, kestääkö kosketusnäyttöisten puhelinten valloitus kuinka hyvin. Onko vielä joku päivä kaikissa puhelimissa kosketusnäyttö?

Kommentit (3)

Erpe (vahvistamaton)

1

Joissakin kuvissa näkyny semmonen kynä tuon Nokia 5800 XpressMedian vieresä. Ei ainakaan mulle semmosen kynän kaa...

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja