Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Kommentti Nokian tuloksesta

Markus Lehtiniitty

Nokia julkisti tänään vuoden 2008 kolmen ensimmäisen kuukauden tuloksensa. Lue tästä tulostiedote. Tulos petti markkinoiden odotukset kurssin laskiessa 13,55 prosenttia 18,12 euroon.

Nokia teki kuitenkin varsin mukavan tuloksen. Syy miksi markkinat pettyivät piileekin yhtiön tulevaisuuden näkymissä. Nokia ennustaa, että vaikka puhelimia myydäänkin 2008 10 % enemmän kuin vuonna 2007 kappalemäärissä, niin euromääräinen myynti jopa laskee. Se ei kuulosta hyvältä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että myydään aiempaa halvempia puhelimia.
Halpapuhelimissa Nokia on markkinoiden ylivoimainen ykkönen ja hallitsee muun muassa Kiinan ja Intian markkinoita suvereenilla markkinaosuudella. Jos Nokian markkinaosuus johonkin suuntaan Kiinassa tai Intiassa liikkuu, niin suunta on alaspäin - ylöspäin ei oikein voida mennä. Nokian osuus maailmanmarkkinoista vuoden ensimmäisellä neljänneksellä oli 39 %. Nokia on kasvattanut viime vuosina osuuttaan maailmanmarkkinoista kasvavien markkinoiden avulla, kun samaan aikaan Nokian osuus Pohjois-Amerikassa on romahtanut.

Viime vuoden puolella jenkkimarkkinoilla oli jo ehkä näkyvissä hieman valoa Nokialle, mutta vuoden 2008 alku palautti maan pinnalle: Nokia myi Pohjois-Amerikassa vain 2,6 miljoonaa puhelinta. Se on vain hieman yli kaksi prosenttia Nokian koko myyntimäärästä, joka oli 115,5 miljoonaa puhelinta. Nokian markkinaosuus kokisi kovaa kasvua, jos Nokia saisi Pohjois-Amerikassa asiat onnistumaan. Vaan huonolta näyttää.

Voidaan myös esittää huolestuneita arvioita sen puolesta, että Nokialta ei ole hetkeen tulossa markkinoille merkittäviä uutuuksia. Itse Nokia ei tätä kuitenkaan pidä ongelmana, vaan uskoo markkinaosuutensa kasvuun toisella vuosineljänneksellä myös markkinan kasvaessa hieman (kun verrataan ensimmäiseen neljännekseen).

Alkuvuotena myytiin noin 10 miljoonaa Nseries-puhelinta ja noin 2 miljoonaa Eseries-puhelinta eli yhteensä näitä myytiin 12 miljoonaa, joka on noin 10 % Nokian koko myyntimäärästä. Tuloksesta nämä puhelimet kuitenkin toivat luultavasti huomattavasti suuremman osan kuin kymmenyksen.

Nokia tarvitsisi nyt uusia malleja, jokaiselle markkinalle. Myös Pohjois-Amerikkaan pitäisi keksiä jotain jännää, muuten kohta Nokia ei myy siellä yhtään puhelinta tällä vauhdilla.

Nokian toimitusjohtaja Olli-Pekka Kallasvuo lupailee kuitenkin uusia malleja vasta toiselle vuosineljännekselle. Silloin odotellaan muun muassa Nokian ensimmäistä massamarkkinoille suunnattua kosketusnäyttöistä puhelinta.

Kaiken negatiivisenkin valossa kuitenkin tuntuu siltä, että markkinoiden reaktio Nokian tulokseen tänään oli ylimitoitettu. Onko Nokia muka nyt 13,55 prosenttia huonompi yhtiö kuin aiemmin? Nokian markkina-arvo nyt on noin 68 miljardia euroa. Rahaa Nokialla on kassassa noin 10 miljardia euroa. Nokia arvostetaan noin 11-12 vuoden voittoja vastaavaan hintaan, joka ei ole kovin korkea arvostus. Toki se on sellainen, että siinä oletetaan Nokian voittojen kasvavan mutta ei mitenkään järkyttävästi. Alkuvuonna Nokia kasvatti 46 % osakekohtaista tulostaan viime vuoteen verrattuna (ilman kertaluonteisia eriä). Itse ostin tänään Nokian osakkeita.

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja