Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Uutiskommentti: Nokian varoitus ei niin vakava

1
Markus Lehtiniitty

Uutiskommentti: Nokian varoitus ei niin vakava
Nokia varoitti eilen markkinaosuutensa puhelinmarkkinoista laskevan kolmannella vuosineljänneksellä (heinä-syyskuu) laskevan toisen vuosineljänneksen (huhti-kesäkuu) tasosta. Toisella vuosineljännekselle osuus oli 40 prosenttia.

Nokian mukaan markkinaosuusennusteen lasku johtuu useista syistä, joita ovat tiettyjen kilpailijoiden aggressiivinen hinnoittelu, yleinen kilpailutilanne ja yhden keskihintaluokan puhelimen odotettua hitaampi viivästyminen.
Odotettua kovempaa hintakilpailu on ollut aivan halvimmissa puhelimissa. Nokia on ilmeisesti menettänyt osuuksiaan ainakin Kiinass paikallisille valmistajille sekä mahdollisesti myös Motorolalle, joka pyrkii säilyttämään asemansa edes jollain tavalla. Nokian talous- ja rahoitusjohtaja Rick Simonsonin mukaan Nokian strategiana on ottaa osuutta vain, kun se on kannattavuuden osalta järkevää pidemmällä aikavälillä.

Nokian kannattavuus on matkapuhelinvalmistajien joukossa omaa luokkaansa, joten Nokialla olisi varaa laskea hintojaan merkittävästi ja näin ajaa heikompia kilpailijoitaan ongelmiin. Tätä hinta-asetta Nokia ei kuitenkaan ole nähnyt kannattavaksi käyttää.

Mielenkiintoista Nokian ilmoituksessa on maininta yhden keskihintaluokan puhelimen myöhästymisestä ja huonosta saatavuudesta. Nokialla on markkinoilla useita kymmeniä puhelinmalleja, joten yksittäisen tuotteen merkityksen voisi olla ajatella melko pieni, mutta näköjään näin ei ole. Nokia ei tarkemmin ottanut kantaa mistä puhelimesta oli kyse, mutta kyseessä on luultavasti 5320 XpressMusic tai 6220 classic.

Nokian tilanne ei vaikutakaan tällä hetkellä järin hohdokkaalta. Nokian tuotevalikoima kalpenee kilpailijoiden rinnalla. Kosketusnäyttölaitteen puuttumista on ehkä hieman ylikorostettu, mutta silläkin on merkityksensä. Merkittävämpää on, että Nokian uutuusmallit tarjoavat muutenkin heikonlaisesti mitään uutta. Nokian älypuhelinten kehitysvauhti on hidastunut merkittävästi. Uudet N-sarjan mallit N78, N79, N85 ja N96 eivät tuo riittävästi uusia herkkuja. E-sarjan puolella tilanne on parempi ja E71 myy ilmeisen hyvin. N-sarjan ongelmiin saadaan vastausta odottaa ensi vuoteen. Erinäisten tietojen mukaan Nokialta odotetaan jo alkuvuodesta tätä vuotta merkittävimpiä, enemmän jotakin uutta tarjoavia uutuuksia älypuhelinten saralla.

Halvoissa puhelimissa Nokian tarjonta vaikuttaa kilpailukykyiseltä, mutta kehittyvillä markkinoilla on kyse itse tuotteiden lisäksi korostetusti kaikesta muusta: hinnoista, esilläolosta ja logistiikan toimivuudesta.

Kaikesta huolimatta Nokia tulee mitä luultavimmin tekemään tänä vuonna jälleen loistavan tuloksen, vaikka Nokian ongelmista on puhuttu läpi vuotta. Nokian julkinen kuva ei vastaakaan sen todellista menestystä.

Kommentit (1)

Jussi (vahvistamaton)

1

Itsekin vähän pohdin sitä viittausta yksittäiseen myöhässä olevaan puhelinmalliin, mutta arvaukseni osuisi kyllä Nokian tulevaan kosketusnäytölliseen mediamalliin, muissa kategorioissa nokian tuotteita kun on melkein liiankin paljon.

Kyseinen malli on mitä ilmeisimmin myöhässä koska iPhonen ensiesittelystä on jo melkein kaksi vuotta. Lisäksi sitä mainostetaan leffassa (Batman), joten olisi hyvä että sitä voisi ostaa kaupoista samaan aikaan tai hyvin pian.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja