Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Uutiskommentti: Nokia siirtymässä Maemo-alustaan lippulaivamalleissaan?

Markus Lehtiniitty

Uutiskommentti: Nokia siirtymässä Maemo-alustaan lippulaivamalleissaan?
Menneellä viikolla on esiin noussut keskustelu Nokian laitteissa käytettävien ohjelmistoalustojen tulevaisuudesta. Onko Symbianiin ja S60:een perustuva alusta jatkossakin parasta, mitä Nokialla on tarjota vai syrjäyttääkö sen Internet Tablet -laitteista tuttu Linux-pohjainen Maemo-alusta tulevaisuudessa?

Keskustelu otti uutta tuulta alleen uusista tiedoista liittyen Maemo 5 -alustan ominaisuuksiin. Se tuo tuen ainakin 3G-matkapuhelinverkolle ja sen nopeammille HSPA-datayhteyksille. Myös muilla alueilla tuleva Maemo-alusta ottaa suuria harppauksia edeltäjäänsä verrattuna: tuki Texas Instrumentsin uudelle tehokkaalle OMAP 3 -prosessorille, tuki Open GL 2.0 ES -grafiikalla sekä aiempaa tarkemmille kameroille.

Nokia siis panostaa Maemo-alustaansa todella voimakkaasti. Tyhjän takia Nokia ei tätä varmasti tee, ja toisaalta Internet Tablet -laitteet tuskin pystyvät koskaan kattamaan kehityspanostuksia. Tästä voidaan päätellä, että Maemo-alustaa kehitetäänkin Nokian tulevaksi tehokkaimpien laitteiden alustaksi. Maemo-alustan kehitystä ei suitsi laaja olemassa oleva laitekanta kuten Symbian-kehitystä. Tämä tarjoaa vapaampia kehityksiä alustan kehitykseen.


Nokia käyttää nykyisin puhelimissaan kolmea eri alustaa. Halvimmissa peruspuhelimissa on käytössä Series 30 -alusta, keskihintaluokan "feature-puhelimissa" puolestaan Series 40 -alusta ja N- ja E-sarjan laitteissa sekä laajenevasti myös keskihintaluokassa Symbianin päällä pyörivä S60-alusta. Nokia on panostanut S60-alustaansakin viime aikoina merkittävästi ostamalla Symbianin ja säätiöimällä sen ja avaamalla koodin kaikille halukkaille. S60-perustainen Symbian-alusta ei olekaan katoamassa mihinkään, vaan lähinnä se valtaa jatkuvasti lisää tilaa Series 40 -alustalta. Symbian-alustalla Nokian on vaikea erottua muista puhelinvalmistajista. Tähän vastauksen voi tuoda Maemo-alusta.

Useamman eri älypuhelinalustan tarjonta merkitsisi myös suurta strategista muutosta Nokialle. Aiemmin Nokia on panostanut tiukasti yhteen alustaan, kun taas esimerkiksi Samsung on aina jakanut panoksensa useille alustoille kuten Symbianille ja Microsoftin Windows Mobilelle.

S60-alusta on alkanut viime aikojen valossa hieman jälkeen jääneeltä, lähinnä Applen iPhonen ja Googlen Android-alustan rinnalla. Symbian- ja S60-perusteisella laitteella voi tehdä luultavasti enemmän erilaisia asioita, mutta käyttöliittymän liika monimutkaisuus ja siitä aiheutuva sekaisuus hidastavat ominaisuuksien leviämistä laajempaan käyttöön. Tässä suhteessa iPhonen lähestymistapa on parempi: ominaisuuksia on vähemmän, mutta kokonaisuutena niitä kaikkia käytetään enemmän.

Toisiko Maemo-alusta parannusta tähän? Alustan olisi kehityttävä todella paljon. Tällä hetkellä alustaa vaivaavin pahin piirre on sen liika teknisyys ja hiomattomuus. Maemo ei nykyisenlaisena ole vielä valmis suuriin kuluttajamarkkinoiden volyymituotteisiin. Teknistä tehokkuutta Maemo-alustassa alkaa jo olemaan kilpailijoita enemmän. Jatkossa on mielenkiintoista nähdä esimerkiksi, mitä Apple tulee tekemään iPhonen näytön tarkkuuden kanssa. Tällä hetkellä iPhonejen näyttöjen tarkkuus on 480 x 320 pikseliä, kun Nokian Internet Tabletit tarjoavat jo nykyisin 800 x 480 pikseliä. Applen voi olla vaikea nostaa näyttötarkkuutta ilman, että se hajottaa kaikki laitteelle tehdyt kolmannen osapuolen sovellukset.


Itse uskon, että Maemo-alusta tulee valtamaan alaa myös Nokian tulevissa älypuhelinten lippulaivamalleissa. Alustaa on kuitenkin kehitettävä vauhdikkaasti, jotta se olisi valmis nykyistä suuremmalle asiakaskunnalle. Myös Symbianiin ja S60:een perustuva alusta jatkaa kehittymistään. Tästä saadaan luultavasti jo ensi viikolla myös uusia maistiaisia, sillä ensimmäinen S60-alustaan pohjautuva kosketusnäyttölaite Nokia 5800 XpressMusic julkaistaneen torstaina. Siinä on uusi versio S60-alustasta. Tietoja ensimmäisistä Maemo-perusteisista älypuhelimista joudumme sen sijaan odottamaan pidempään.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja