Uutiskommentti: Onko Nokialla käsissään kaksi tulevaa menestystarinaa?

35
Markus Lehtiniitty

Uutiskommentti: Onko Nokialla käsissään kaksi tulevaa menestystarinaa?
Nokia julkisti tämän viikon torstaina kosketusnäytöllä varustetun 5800 XpressMusic -musiikkipuhelimen ja lisätietoja tulevasta Comes with Music -palvelusta.

Uutisemme aiheista:
Nokia julkisti kosketusnäyttöisen 5800 XpressMusicin
Kaikki suuret levy-yhtiöt mukana Nokian Comes With Musicissa

Molemmilla uusilla tarjokkailla Nokian voidaan nähdä pyrkivän hyökkäämään Applen kimppuun. 5800 XpressMusicin tärkein vertailukohta on Applen iPhone 3G ja Comes with Music puolestaan pyrkii horjuttamaan iTunesin dominanssia. Mutta onko 5800 XpressMusicilla ja Comes with Music -palvelulla eväitä, joita vaaditaan menestymiseen?5800 XpressMusic ei ole Nokian varsinainen iPhonen-tappaja siinä mielessä, että se on asemoitu eri tavalla. Kyseessä ei ole high-end-laite vaan keskihintaluokkaan kuuluva musiikkipuhelin. 5800 XpressMusicin veroton hinta-arvio on 279 euroa ja verojen kanssa Suomessa suositushinta on 420 euroa. Käytännössä hinta asettunee Suomen markkinoilla edullisimmillaan 340-370 euroon. Applen iPhone 3G:stä joutuu maksamaan vähintään satasen enemmän ja se on lukittu Soneran liittymään kahdeksi vuodeksi.

Käytettävyyden osalta 5800 XpressMusic tuskin voittanee iPhonea. S60-käyttöliittymä on yhä liian sekava, vaikka uuden version myötä sitä on yritetty siistiä ja optimoida kosketusnäytöille. Ominaisuuspuolella 5800 XpressMusic voittaa iPhone 3G:n kirkkaasti: parempi kamera, videokuvaus, radio, langattomien kuulokkeiden tuki, äänekkäät stereokaiuttimet, TV-ulostulo, multimediaviestit, videopuhelut sekä tarkempi näyttö ovat esimerkkejä siitä, mitä 5800 XpressMusic tarjoaa ja iPhone 3G ei. iPhonen ansioiksi jää oikeastaan fyysisesti 5800 XpressMusicia suurempikokoinen näyttö, joka on myös toteutukseltaan parempi. iPhoneissa käytetään kapasitiivista kosketusnäyttöä ja 5800 XpressMusicissa resistiivistä.

Kuitenkin hinta luultavasti on se tekijä, joka tulee tekemään 5800:sta menestyksen. Hinta on todella alhainen ominaisuuksiin nähden verrattuna moniin muihin Nokiankin puhelimiin.

Nokian toisen suuren uutuuden, ehkäpä sen vielä suuremman, Comes with Music -palvelun osalta on vielä toistaiseksi vaikea sanoa menestymisen suhteen mitään. Lähtökohdat kuitenkin näyttävät hyviltä, toisaalta myös esteitä on.

Comes with Music tulee tämän vuoden puolella vasta Iso-Britannian markkinoille 5310 XpressMusic -puhelimen kanssa. Tuki laajenee sen jälkeen N95 8GB -malliin ja ensi vuoden puolella 5800 XpressMusiciin. Operaattorit eivät kuitenkaan Comes with Music -hanketta tue, sillä ne pelkäävät sen tuhoavan niiden omat musiikkikaupat ja on helppoa nähdä miksi.


Myös Comes with Music -palvelun hinnoittelu nimittäin vaikuttaa edulliselta ja aggressiiviselta. 5310:n Comes with Music -versio tulee maksamaan 129,95 puntaa Isossa-Britanniassa Carphone Warehouse -ketjussa, joka tuleekin olemaan aluksi Nokian oman verkkokaupan ohella Comes with Music -laitteiden ainoa jälleenmyyjä. Tavallinen 5310 XpressMusic maksaa samassa ketjussa 79,95 puntaa eli Comes with Music tuo lisähintaa 50 puntaa, joka on noin 64 euroa. Tämä on melko vähän oikeudesta ladata vuoden aikana musiikkia lähes tulkoon niin paljon kuin huvittaa.

Jos hintaa ajatellaan yksittäisinä musiikkikappaleina, 64 kappaletta, on se erittäin alhainen. Kuka haluaisi ostaa musiikkikaupasta yksittäisiä kappaleita euron kappalehintaan, jos 64 eurolla saa ladata niitä niin paljon kuin huvittaa?

Totta kai myös Comes with Musicissa on omat koukkunsa. Musiikki on sidottu vuoden ajan yhteen puhelimeen ja yhteen tietokoneeseen ja CD-levylle sitä ei voi polttaa. Vuoden jälkeen musiikin käyttöoikeuden voi siirtää kerran kolmessa kuukaudessa uusiin laitteisiin. Kahden vuoden jälkeen tätä ei voi enää tehdä, vaan musiikki jumittuu niihin laitteisiin, jossa se silloin on. Toinen vaihtoehto on ostaa vuoden määräajan jälkeen uusi Comes with Music -laite ja jatkaa palvelun käyttöä kuten ennenkin. Vuoden musiikit maksavat siis noin 65 euroa. Ei kuulosta pahalta hinnalta.

Comes with Music -palvelun suosion voivatkin oikeastaan enää estää operaattorit tai musiikkiliiketoiminnan merkittävä avautuminen ja mp3-tiedostojen yleistyminen musiikin verkkokaupoissa. Comes with Music on suojattu DRM-suojauksin ja se voisi joutua tällöin epäsuosioon.

Myöskään sitä, tuleeko Comes with Music olemaan Nokialle taloudellisesti menestys, mahdollisesta suosiosta huolimatta, ei voi vielä tietää - eikä ehkä koskaan. Nokia ei luonnollisestikaan ole kertonut millaiset sopimukset sillä on korvauksista levy-yhtiöille ja muille osapuolille. Toivoa kuitenkin sopii, että Nokia on tehnyt laskelmansa oikein - muuten edessä voi olla suuria tappioita.


Nokian molemmat musiikkiuutuudet vaikuttavat olevan äärimmäisen aggressiivisesti hinnoiteltuja. Siitä saattaa tulla myös niiden suurin kilpailuvaltti.

P.S. Nokialta saatetaan nähdä kosketusnäyttölaitteiden julkistuksia lisää jo 2. joulukuuta, jolloin käynnistyy kaksipäiväinen Nokia World -tapahtuma.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Xiaomi Redmi Note 11S 5G (global) – hinta laskenut -17%

Xiaomi Redmi Note 11S 5G (global)
155 € Multitronic
194 € Proshop
199 € Multitronic

Alin hinta viikko sitten: 186 €

Xiaomi Redmi Note 11 Pro – hinta laskenut -16%

Xiaomi Redmi Note 11 Pro
262 € Hobby Hall

Alin hinta viikko sitten: 313 €

Apple iPhone SE (2022) – hinta laskenut -15%

Apple iPhone SE (2022)
339 € Swappie
399 € Hobby Hall
524 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 399 €

Xiaomi 12X – hinta laskenut -14%

Xiaomi 12X
483 € Proshop
483 € Hobby Hall
747 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 562 €

Kommentit (35)

Anonyymi käyttäjä
Ekli (vahvistamaton)

1

Tuostahan löytyy kaikki tarpeellinen ja vähän enemmän. Taitaa kyllä olla pakko-ostos. Voikohan tuon varata ennakkoon? (viedään varmaan käsistä)

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
keke (vahvistamaton)

3

Luulin Comes with music palvelua vFiksummaksi.. en henkilökohtaisesti halua ostaa musiikkia jota en omista.. "vuokraus" ideologia sopii ainoastaa tv-sarjoihin ja elokuviin. Myös naurettava sitoumus 1laitteeseen per"katekoria" on uskomattoman huono.. Sidonnaisuus laitteisiin ei ole hyvä juttu.

Nämä tekijät puuttuvat ehkä iTunesista ("vuokrattava musiikki") mutta iTunes pesee musiikin latauksilla ja suuremmilla per"katekoria" määrillä + ostetut kappaleet saa varmuuskopioida"polttaa" CD-levylle. Myös iTunes on looginen.

En usko nokian Comes with music palvelun menestystarinaa.. vuoden päästä kuollut ja kuopattu näillä ehdoilla.

Mitä tulee iPhone kopioon, suht sama hinta kuin iPhonella, tietenkin ilman kytkyä on ihan ok, multitouch-näytön puuttuminen ei vaan innosta. Käytettävyys + tyylikkyys iPhonen eduksi, ja mitä tulee ominaisuus listaan niin iPhonelle on langattomat kuulokkeet + TV-ulostulo, mms viestit ei ole ollut koskaan mikään massailmiö ja näytön laatu ei pakosti ole parempi..

siinä on ehkä isompi resoluutio ja hieman enemmän värejä muttei se vielä kerro mitää, se pitää vaan itse nähdä.. ja "isompiresoluutio ei oikeastaan paljoa isompi." 3.2" isommalla resolla on oikeastaan vaan huonompi kuin 3.5" aavistuksen pienemmällä resolla.

+ Käytän iTunesia ja Maccia, mutten omista iPhonea. Syy ainoastaan operaattori lukitus, en kyllä tule omistamaan 5800 enkä comes with music palvelua.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Kuvamesettäjä (vahvistamaton)

4

Vaikuttais et tuo musiikkipuhelin on vähän taaksejäänyttä elämää. Pajon tärkeämpää on voida autosynkata iTunesista podcastejä, videoita, elokuvia, pelejä, valokuvia, äänikirjoja, pdf kirjoja ja tuhansia näppäriä sovelluksia.

Kyllä noita 5800 kännyjä varmaan ostetaan, niinhän ostettiin kaikkia mp3 soittimiakin ennen kuin ihmiset alkoivat vaatia laitteilta enemmän.

iPhone fanit varmaan löytävät noihin "5800 voittaa iPhonen" ominaisuuksiin hyvät vastaargumentit. Itse sanoisin että MMS viestin lähettäminen iPhonella voi olla joillekkin ongelma. Minulle ongelma oli kuinka lähettää MMS viesti 3-21 kännykkään yhtä aikaa. Sehän toimii iPhonella näppärästi sähköpostin kautta, koska jokaisella kännykällä on myös puhelinnumeroon perustuva sähköpostiosoite. Tuo on myös halvempi tapa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Kuvamesettäjä (vahvistamaton)

5

"+ Käytän iTunesia ja Maccia, mutten omista iPhonea. Syy ainoastaan operaattori lukitus"

Olen vaihteeksi Kiinassa Soneran iPhonen kanssa, ostin 7€ hintaisen SIM kortin päälle tulevan piirilevyn palasen. Nyt iPhone toimii China Telecomin SIMillä ja syytä onkin, parhaana päivänä tuli yli 300 puhelinsoittoa. Ainoa ongelma on, että iTunesin kanssa synkkamisen ajaksi Soneran SIM pitää laittaa takaisin, mutta teen sen vain kerran viikossa, muutenhan kalentereiden, osoitteiden jne. synkkaus tapahtuukin langattomasti joko WiFin tai GSM verkon kautta.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Observer (vahvistamaton)

6

Tjaa,

tuleehan toi olemaan lukitsematonta iPhonea puolet halvempi. Selvästi paremmat ominaisuudet, mitä nyt jossain häviää käytettävyydessä ja jossain voittaa. Käyttiksen tai laitteen ulkonäköön en ota kantaa.

En ole musiikin suurkuluttaja joten en tule käyttämään ikinä varmaankaan iTunesia enkä varmaan CWM palvelua. Minulle riittää vielä CD:iltä siirretty musiikki mitä voin kuunnella missä laitteessa ja siinä muodossa kuin haluan. En osta irrallisia kappaleita. Radio mikä on muutenkin paljon hyödyllisempi on se tärkeämpi.

No joku muu saattaa hyvinkin maksaa esimerkissä mainitun lisähinnan (n.64€) vuodesta? Edellytyksenä on varmaan että saa myös sellaisen puhelimen kun haluaa? No selvästi on nähtävissä että musiikkiteollisuus on muutoksen edessä...

Se ostanko tai tulenko käyttämään lääpittävällä näytöllä varustettua puhelinta onkin sitten kokonaan toinen juttu.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
android (vahvistamaton)

7

"tuhansia näppäriä sovelluksia"

Kertokaa nyt joku mitä nämä näppärät pikkusovellukset on? joku sää/kurssisofta?

"Pajon tärkeämpää on voida autosynkata iTunesista podcastejä, videoita, elokuvia, pelejä, valokuvia, äänikirjoja, pdf kirjoja ja tuhansia näppäriä sovelluksia."

Ja mitä näistä ajattelit että ei voi syncata muilla luureilla ku iphonella? varmasti löytyy melkein jokaisesta symbian,windows ja linux luurista...

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
fakta (vahvistamaton)

8

Hauskaa miten apple uskovaisilla on kiire lynkkaamaan muitten valmistajien tuotteita...varsinkin kun kukaan ei ole väittänyt että tämä olisi Nokian Iphone kilpailija. Nokian tuotehan on huomattavasti halvempi kuin jailbreakkaamaton iphone (ranskasta halvin maailmassa 749E).. Fakta on että noksun tätä mallia myydään kymmeniä miljoonia... ei voi pojat mitään vaikka kuinka täällä yrittäisitte dissata...

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
fakta (vahvistamaton)

9

Hauskaa miten apple uskovaisilla on kiire lynkkaamaan muitten valmistajien tuotteita...varsinkin kun kukaan ei ole väittänyt että tämä olisi Nokian Iphone kilpailija. Nokian tuotehan on huomattavasti halvempi kuin jailbreakkaamaton iphone (ranskasta halvin maailmassa 749E).. Fakta on että noksun tätä mallia myydään kymmeniä miljoonia... ei voi pojat mitään vaikka kuinka täällä yrittäisitte dissata...

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
SuomiPoika (vahvistamaton)

10

Mulla tulee tällanen nokialainen todnäk ens vuonna taskusta löytymään :D

ja soneralta saa halvemmalla ku jailbreak ite...

Apple iPhone 8 GB (Musta) 429,00 € + 1,99 €/kk minunsonera kk maksut 2 vuodelta (47,76 €) eli yht 476,76 €... tietysti edellyttää että osaa jailbreak mutta siihenki taitaa olla jo 1-click softia..

mut siis ei löydy iphone eikä tuu. ipodin ostin viime jouluna ja täytyy sanoa että siihe hype käyttikseen kyllästy ennen kesää.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Rimpuilija (vahvistamaton)

12

"Kertokaa nyt joku mitä nämä näppärät pikkusovellukset on? joku sää/kurssisofta? "

No nyt ei puhuta mistään Nokia Download Storesta vaan iTunes App Storesta. Kolmen kuukauden jälkeen sinne ei vielä ole kertynyt kuin pari tuhatta sovellusta. Miten ois esim. db mittari, metronomi, PC kaukosäädin, iTunes kaukosäädin, HP 12C RPL taskulaskin, Pantone värikartta, Pandora nettiradio, seismometri, vatupassi, kallistusmittari, signaaligeneraattori, työntömitta ja jopa lentäjänlaskuri. Nuo on esim. semmoisia mitä AV insinööri tarvii kun räpeltää PA laitteistojen kanssa. Ovat varmaan vähän harvinaisempia sovelluksia, mutta kukin katsokoon App Storesta mitä itse tarvii.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
kuvamesettäjä (vahvistamaton)

13

"Ja mitä näistä ajattelit että ei voi syncata muilla luureilla ku iphonella? varmasti löytyy melkein jokaisesta symbian,windows ja linux luurista..."

Latasin taannoin softaa iPhonea edeltäneeseen kommariini, homma oli enemmän tai vähemmän amatöörimäsitä Nokian osalta. Työkaverini sanoikin: "Pitääkö näitten kans aina mennä perse edellä puuhun läpi harmaan kiven". Hänellä oli ilmiselvästi joitain vaikeuksia, mutta sen siittä saa, kun on kännykkänörtti ja ainaa latailemassa kaikenlaista. Hän on nyt 2 viikon vanha iPhone omistaja ja kerinnyt kokeilla enemmän softaa, kuin koskaan Nokian puhelinten kanssa. Kunnon nördlingerin tavoin hän vauhtiin päästyään on aika rasittava, nyt on kuitenkin positiivista se että hän kehuu ja ihastelee, Nokian softien kans oli lähinnä marmatusta, vikinää ja kiroilua.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
nippe (vahvistamaton)

14

"No nyt ei puhuta mistään Nokia Download Storesta vaan iTunes App Storesta. Kolmen kuukauden jälkeen sinne ei vielä ole kertynyt kuin pari tuhatta sovellusta. Miten ois esim. db mittari, metronomi, PC kaukosäädin, iTunes kaukosäädin, HP 12C RPL taskulaskin, Pantone värikartta, Pandora nettiradio, seismometri, vatupassi, kallistusmittari, signaaligeneraattori, työntömitta ja jopa lentäjänlaskuri. Nuo on esim. semmoisia mitä AV insinööri tarvii kun räpeltää PA laitteistojen kanssa. Ovat varmaan vähän harvinaisempia sovelluksia, mutta kukin katsokoon App Storesta mitä itse tarvii."

Vielä kun näitä pystyisi moniajamaan...

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Antti (vahvistamaton)

15

iPhone on puhelimena surkea. Toivotaan, että 5800 on tässä suhteessa parempi. Puhelut nyt kuitenkin ovat monelle tärkeimpiä asioita kännykässä. Uskon, että 5800 tulee myymään hyvin. Tärkeää olisi myös saada käyttiksestä nopeasti reagoiva.

Hyvä artikkeli.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
pelarus (vahvistamaton)

16

No kertokaa nyt koska tämä ko. puhelin tulee Suomessa myyntiin, kiva nyt hehkuttaa ja odotella puolivuotta että saa laitteen. Siihen mennessä on tullut taas jokin parempi joltain myyntiin. huoh...

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
jaahas (vahvistamaton)

17

Ilmeisesti tulossa Espanjaan myyntiin, onko tietoa milloin? Olen nimittäin sinne suuntaamassa viikolla 43..

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
ahet (vahvistamaton)

18

Kaverin isä testaa tota 5800 puhelinta. Siin kuulemma oli joku autopeli, jota pelattiin kääntelemällä puhelinta ;)

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
hjalmari

19

Nokia 5800 on pakkohankinta ihan jo pelkästään hinnan ja wlan:in takia , teen reissuhommia joten satunnainen wlanissa vierailu oisi hauskaa.Nykyinen kapula on ajastaan jäljessä mutta toimiva peruspuhelin silti (noksu 2600 classic) odotan nokian uutukaista hartaasti ja innolla :D tästä tulee hitti mä tiedän sen!

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
android (vahvistamaton)

20

"Miten ois esim. db mittari, metronomi, PC kaukosäädin, iTunes kaukosäädin, HP 12C RPL taskulaskin, Pantone värikartta, Pandora nettiradio, seismometri, vatupassi, kallistusmittari, signaaligeneraattori, työntömitta ja jopa lentäjänlaskuri"

pantone värikartta? taskulaskin? seismometri? ei jeesus... no jeesusluurihan se toi iphone onkin. vatupassikin on sellainen mitä varmaan tarttee koko ajan. No nyt tiedä mitä nämä näppärät softat on. Mutta tärkeintähän tässä olikin kuinka helposti saa ton vatupassin siihen iphoneen. Näin tietotekniikan DI:n/nörtin kannalta ei kauheen kiinnostavia. Edelleen odottelen niitä oikein kiinnostavia softia niin tekasen ne androidille, win mobilelle ja symbianille.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
kuvamesettäjä (vahvistamaton)

21

"Edelleen odottelen niitä oikein kiinnostavia softia niin tekasen ne androidille, win mobilelle ja symbianille."

No niinpä justiinsa, lykkyä vaan tykö niiden Applen patenttien kans, kun alat tekeen Pirkka-versioita iPhonen softista. Koodari joka tekee meidän ideoitten pohjalta softaa sanoi, ettei kannata ajatella muiden käyttisten versioita. Apple oli jo kertonut mihinkä ominaisuuksiin kannatta panostaa, koska niistä on joko patenttipaperit vetämässä tai jo olemassa oleva patentti. Siinäpä menivät nekin miljönääri toiveet, toivon mukaan saadaan kuitenkin App Storesta toinenkin shekki virta kulkemaan.

Toisaalta joitain nörttisoftaa voi varmaan kopsata vapaasti, mutta niillä ei ole tavalliselle ihmiselle niin paljoo merkitystä. Pelit on tietysti se mikä kaikkia kiinnostaa.

Nuo edellä mainitut db mittari, vatupassi jne. on joskus pitänyt kantaa erillisenä laitteina, samoin huoltokirjat ja asennus/käyttöohjeet, melkoinen määrä tavaraa. Nyt on työporukalla vain "terästettyt" iPhonet.

Mielenkiintoista oli seurata ambulanssilääkärin puuhastelua, heillä on ilmeisesti iPhonessa jotkut todella kattavat lääkekirjat ja ties mitkä lunttilaput. Näin vilaukselta, kun ko. lekuri näytti työnjohtajalle jotain jalasta olevaa pyörivää 3D kuvaa mistä sai kuorittua esim. lihakset pois. Aika huima.

Nokia 5800 on Nokialaisten mukaan vähän sellainen kokeilumalli, jolla haetaan jalansijaa. Aivan oikeutetusti se tuleekin myyntiin alussa vain kehitysmaissa. Kyllähän se varmaan on Nokia laatua ja hyvä puhelin ominaisuuksiltaan, mutta todella, niin kuin Nokialaiset ovat jo sanoneet, ei mikään iPhonen kilpailija, siihen on vielä monen vuoden matka. Apple mokoma vielä päivittää puhelintaan lähes joka kk.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
jeppe (vahvistamaton)

22

"Nuo edellä mainitut db mittari, vatupassi jne. on joskus pitänyt kantaa erillisenä laitteina, samoin huoltokirjat ja asennus/käyttöohjeet, melkoinen määrä tavaraa. Nyt on työporukalla vain "terästettyt" iPhonet."

Jotenkin minussa ei ainakaan herätä luottamusta jos AV-asentaja luottaa sokeasti johonkin puhelimeen ja sen antureihin, Itse ainakin teettäsin hommat sillä jolla on oikeat laitteet koska tarkkuus niissä on kuitenkin ihan eri luokkaa kun jossain puhelimessa (vrt puhelimen mikrofoni vs. tarkkuusmikki). Loppujen lopuksi tuokin jeesuspuhelin on vain kiinalaista tekniikkaa ja paskaa softaa niinkuin kaikki muutkin puhelimet.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
android (vahvistamaton)

23

"No niinpä justiinsa, lykkyä vaan tykö niiden Applen patenttien kans, kun alat tekeen Pirkka-versioita iPhonen softista. Koodari joka tekee meidän ideoitten pohjalta softaa sanoi, ettei kannata ajatella muiden käyttisten versioita."

Ei taida applellakaan olla patenttia vatupassiin eikä db-mittariin? entä seismometri tai taskulaskin? tuskin.

Samoilla linjoilla jepen kanssa et jos josku remonttireiska tulee korjaan jotain vesiputkia mun asuntoon ja sanoo et nyt ne on kunnossa ku toi iphonen kosteusmittari näytti 0... Taitaa ne iphonen top10 softat olla luokkaa videokamera, mms jne jotka löytyvät jo muiden valmistajien luureista.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
kuvamesettäjä (vahvistamaton)

24

"Jotenkin minussa ei ainakaan herätä luottamusta jos AV-asentaja luottaa sokeasti johonkin puhelimeen ja sen antureihin,"

Saat ihan rauhassa tulla ja ostaa meidän 28 teknikon porukalle kaikki välineet ja kirjat, ja vielä Pelican työkalupakit. iPhone on vertailussa osoittautunut huippulaitteeksi, db mittarikin ajaa täysin asiansa, kun esim. mitataan mikä kajari on stäkistä pimeänä. Varsinaisen ekvalisoinnin laitteisto hoitaa itse kun vain kuljettaa tuhannen taalan mikkiä ympäri areenaa tai salia.

Huomasin myös sähkömiehellä olevan oma iPhone työkalupakki, kohta varmaan lentää Fluke auton takakonttiin. No vitsi, vaikka mistä sen tietää, eihän se ole kuin mittausantureista kiini.

Pelkäänpä että Nokialta menee vuosia ennen kuin he pystyvät kehittämään jotain vastaavaa. Vika on siinä, että he ajattelevat puhelimen olevan sen pääasian. Samahan oli mp3 soittimissa, Kiinassa oli muutama vuosi tuhannen verran mp3 soitinvalmistajia, mut sitten jo yhdessä kesässä meni yli 300 niistä nurin. Ihimiset kun tajusivat ettei kannata maksaa pelkästä soittimesta, jos melkein samaan hintaan saa mukaansa kaikki osoitetiedot, valokuvat, videot, kalenterin ja muistilaput synkattuna, ja vielä ilmaisen iTunes mediaselaimen.

Nokia näyttää vielä keskittyvän musiikkipuoleen, mutta se juna meni jo. No toisaalta, sehän nyt täytyy olla ensimmäisenä, että saa sen back officen toimimaan.

Ois kiva itsekin nähdä millainen pulju tuo iTunes on luonnossa. Olen kuullut vain yhdeltä ihmiseltä, jonka Apple kutsui vieraaksi ja maksoi hotellin. Paikka on kuulema samaa luokkaa kuin jonkun supermarket ketjun tietokonekeskus ja niin varmaan pitääkin jos kyseessä on jenkkilän suurin musiikin myyjä. Musiikinmyynti kattaa kuulema nettikulut ja App Store sekä videot tekevät voittoa.

Nokian ilmainen musa tietysti maksetaan datan muodossa, joten kyllä sille hintaa tulee. Entäpä podcastit, äänikirjat, luennot, kuunnelmat jne. jotka ovat oikeastaan paljon tärkeempiä, ei monet vanhemmat ihmiset ole musiikista niin kiinnostuneita. Esim. YlLEn asiaohjelmat on paljon mukavempi kuunnella päivän mittaan silloin kun on aikaa ja tarvittaessa voi kirjoitella asioita muistiin.

Toivottavasti Nokia saa musakauppansa pyörimään. Se että he keskittyvät kehitysmaihin on todella hyvä. Jos he pääsevät päättämään, niin sinne tulee langaton netti ja kaikille Nokian (äly)puhelin. Mutta mitä jos Apple laajentaa iPhone mallistoa alaspäin ja vielä keskittyy OLPC laitteisiin.

No kaikille näyttää riittävän kakkua ainakin toistaiseksi.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
android (vahvistamaton)

25

"Entäpä podcastit, äänikirjat, luennot, kuunnelmat jne. jotka ovat oikeastaan paljon tärkeempiä, ei monet vanhemmat ihmiset ole musiikista niin kiinnostuneita."

:D iPhone on varsinainen vanhuksen unelma.. kaikki noi toistuu myös muilla laitteilla. Jos jotain pitäis muiden oppia applelta niin se on markkinointi. Tehdään yksinkertainen laite hyvällä käyttöliittymällä niin johan on tyypit suu vaahdossa ympäri nettiä kertomassa et tällä mun iphonella voi kuunnella äänikirjoja ja ottaa kuvia! muilla ei varmaan pysty ku applekin teki nämä vasta nyt.

Herätys!

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
jeppe (vahvistamaton)

26

"Saat ihan rauhassa tulla ja ostaa meidän 28 teknikon porukalle kaikki välineet ja kirjat, ja vielä Pelican työkalupakit. iPhone on vertailussa osoittautunut huippulaitteeksi, db mittarikin ajaa täysin asiansa, kun esim. mitataan mikä kajari on stäkistä pimeänä. Varsinaisen ekvalisoinnin laitteisto hoitaa itse kun vain kuljettaa tuhannen taalan mikkiä ympäri areenaa tai salia."

Milläs te teitte hommia ennen kuin iPhonea oli? ;) Vai onko tosiaan iPhone luonut työpaikan 28 ihmiselle? Ja sähkömiehellä yleismittarina iPhone... jepjep. Give me a break, nyt menee jo vähän yli. Minäkin näin tuolla taksikuskilla iPhonen ja se vaan käytti sitä puhelimena eikä todellakaan rahastuslaitteena, navigaattorina tai tutkanpaljastimena vaikka jutuista päätellen sitä näihin voisi helposti käyttää. Ainiin NAVIGOIDAHAN sillä ei ees voi

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
kuvamesettäjä (vahvistamaton)

27

Milläs te teitte hommia ennen kuin iPhonea oli?

Ennen jaettiin muutamaa laitetta koko porukan kesken, jätkää juoksi eestaas pitkin stadionin portaital kerjäilemässä laitteita, jopa treileristä asti. Eihän semmoisesta voi palkkaa maksaa.

Sähkömies oli väittänyt kiven kovaan, että hänen edellinen yleismittari oli PalmPilot, piti kuulema saada lukemat talteen ja lähetetyksi. Mä luulen et nyt sillä on iPhonessaan vain joku tarvikekatalogi, saapahan varata/tilata puuttuvia tarvikkeita. Meillä semmoinen on, rukattu jostain tarjoilijan tilaussovelluksesta, mut toimii tosi hyvin.

Yep, iPhone on todella myös vanhusten unelma :-P Mikä siinä onkin ettei esim. Nokian puhelimilla tavallinen ihminen muka pysty sujuvasti lataamaan podcastejä. Eihän se vaadi kuin PC tuntemusta ja puhelimen käyttöohjeiden kiivasta opiskelua.

Asensin maalaisserkulle (täysi tumpelo teknologian suhteen), v 2003 n.100 euron iMackin vm -99 (kuvaputki vähän viallinen). Valitsin iTunesista podcastejä puolikymmentä, tökkäsin iPod 40Gn kiini ja ruksin tarvittavat laatikot, ettei soitin täyty vuosien saatossa. Joka aamu mies tempaisee iPodin taskuunsa ja lähtee mäkeen, painaa play nappia ja nauttii. Oli muuten ainoa jonka tunsin Suomessa, joka kuunteli (niitä harvoja) podcastejä jo tuolloin, no oli siellä musiikkia ja äänikirjojakin. Sama setup hänellä kuuluu olevan vieläkin, akku vain vaihdettu 2 kertaa. Jokohan ois aika käydä vilauttamassa iPhonea, häh? Vai oisko se liian vaikea käyttää, koska hipaisun ansiosta puhelimen naamataulu muuttuu, ties vaikka säikähtää. Parempi taitaa olla kiinteät näppäimet. Ois kyllä kiva kokeilla miten 5800 käyttäyis herran näpeissä, kun jonkun kynäpuhelmen (ilmeisesti Ericssonin 4 vuoden takainen malli) hän oli viskannut viinimarjapensaikkoon ja sanonut: "Tää kapistus pitää mua pilkkanaan, menkööt....". Samanlaista porukkaa varmaan löytyy enemmänkin Suomesta ja vielä ilman työtapaturmaa.

Muuten tuo navigointi on aika mielenkiintoinen juttu, omat kokemukset Nokialaisten GPS systeemeistä ei ole mitään kehuttavia. Mutta tuo iPhonen Google Map on yllättävän hyvä, pidin sitä täysin huuhaana, muka osoittaa paikan kolmiomittaamalla tukiasemien paikojen perusteella. Sitten huomasin että se toimii parkkihalleissa, ostareissa jne. sisätiloissa ja vielä hyvinkin tarkasti. Alkoi muuten autot, osoitteet ja ihmiset löytyä ihan eri tavoin.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
sepi (vahvistamaton)

28

Sää oot kuvamesettejä melko kujalla, tiesitkö sen? Tosin tuo viimeinen kappale GPS-aiheesta todisti, että oletkin trolli.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
reiska (vahvistamaton)

29

Tää on jännä ku joka Nokia uutiseen joku iPhone-jeesustelija (aina yksi joka löytää iPhonesta enemmän ominaisuuksia kun siinä oikeesti on, eikä koskaan vastaa muiden kommentoijien iPhone puutteisiin vaan kääntää ne plussaksi). Aluksi ajattelin että tää sivustohan on täynnä trolleja mutta kyseessä taitaakin olla yksi ja sama, sen verran samankaltaisia nuo jutut ovat...

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Tuntematon käyttäjä

30

Jep, nokialaiseen saa myös vatupassi-sovelluksen (jo aikoja sitten myös), mutta en nyt Nokia-käyttäjänä ole vedellyt hirveitä voltteja siitä merkittävästä saavutuksesta.

Apple on aika vanha softa yhtiö, joten tässä mielessä niillä on enemmän taitoa ja kokemusta, mikä tulee kuluttajille suunnattuihin systeemeihin ja palveluihin. Tosin Nokia on tietty panostanut niihin seikkoihin vasta aika lyhyen aikaa.

@kuvamesettäjä
- Hahhah, _iPhonen_ Google Maps...hehheh...hahhah.

@android
- Eikä vain markkinointi, vaan se myös hihhuloitunut käyttäjäkunta, jolla jokin iso firma on raamattu.
Ja tuohon markkinointiin vielä sen verran, että on vaikea sanoa, kuinka helppokäyttöinen tuo iPhone tosiaan on, kun kuitenkin siitä pyöri ties kuinka kauan klippejä netissä, miten sitä käytettään. Mietin vain, että ilman niitä klippejä, kuinka intuitiivinen se "pinch" zoomaus olisikaan?

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
kuvamesettäjä (vahvistamaton)

31

Täytyy kyllä myöntää, että olen joskus vähän "kujalla" Suomen asioista, koska en ole asunut siellä kymmeniin vuosiin vakituisesti, mutta monet edellä mainitut jutut ovat suuressa maailmassa totta Nokian osalta. Esim. jenkit vaativat kaikenlaista toimivuutta mitä Nokia ei ole pystynyt tarjoamaan. Katsonkin silloin tällöin aiheelliseksi ojentaa takametsien suomalaisia jotka niin ihanoivat ja kehuvat Nokian puhelimia. Kyllä ne toimii siellä kehitysmaissa missä aika ei ole rahaa, eikä koko ajan ole todella kovia paineita saada projekteja valmiiksi. Tai siis, pelkkinä puhelimina Nokialaisia ei varmaan voita kukaan, ainakin omien kokemusten mukaan. Ongelmat tulee siinä kuinka hyvin ne pelaa tietokoneen kanssa tai sen korvikkeena, ja kuinka hyvin ne toimivat niiden ihmisten käytössä joilla on elämää myös työn ulkopuolla (ja harrastuksia joka lähtöön).

Sen kyllä sanon et mitä nyt olen katsellut näitä Nokia/iPhone uutisia ja kommentteja; Suomessa ollaan todella pihalla iPhone asioista, miten ihmeessä ihmiset voivat kirjoittaa täyttä paskaa tuotteesta jota eivät ole edes käyttäneet. Ups, no tuossahan se tuli jo paljastettuakin. Itsekkin PC käyttäjänä tajusin vasta parin kk jälkeen, kuinka paljon paremmin iPhone toimii Mäkissä.

Kuulin huhun että suomalaiset ovat jo tajunneet mikä iPod on ja ovat alkaneet ostamaan niitä. Tuo varmaan kismittää messuilla tapaamani miekkosta, joka kehui Suomen olevan hyvä maa dumpata mp3 soittimia. No vitsi...mutta tuo todella tapahtui 2006.

"- Hahhah, _iPhonen_ Google Maps...hehheh...hahhah. " just noin mäkin naureskelin vielä puoli vuotta sitten. Ei varmaan toimi Suomessa, tai sitten ovat kuvanneet maastot talviaikaan ja vielä low res.

Tein joskus 90-luvun luvulla Applelle hommia, melko törttöä porukkaa, päätin etten kyllä heidän tuotteitaan osta. Mutta kas, Applen tavaroiden "track record" on sen verran vahva, että oli lopulta pakko ostaa iPod, sitten toinen, sit käytetty läppäri, iPhone, iMac ja kohta ilmeisesti MacPro HPn tilalle. Niin se hulluus karttuu, tai ruokahalu kasvaa syödessä.

Ens viikolla pitäis meidän iPhoneihin tulla uusi softapaketti, ilmeisesti 25MB, saas nähdä mitä ovat saaneet aikaan. Ehkä se tulee joskus vielä yleiseen myyntiin, hinta varmaan jossain 150-200 taalan välissä. Tuon paketin sisarmallista koodarit sanoi, ettei edes tulevilla Windows Mobile kännyillä voi sitä toteuttaa, puhumattakaan Symbianista. Sepäs nähdään siis.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Bill Gates

32

Suurimman osan teistä kannattaisi ottaa asioista selvää ennenkuin alkaa täällä angstaamaan.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Phiidööör (vahvistamaton)

33

@kuvamesettäjä

"Ens viikolla pitäis meidän iPhoneihin tulla uusi softapaketti, ilmeisesti 25MB, saas nähdä mitä ovat saaneet aikaan. Ehkä se tulee joskus vielä yleiseen myyntiin, hinta varmaan jossain 150-200 taalan välissä. Tuon paketin sisarmallista koodarit sanoi, ettei edes tulevilla Windows Mobile kännyillä voi sitä toteuttaa, puhumattakaan Symbianista. Sepäs nähdään siis."

- Sitä perushypettämistä taas. Anna nyt sitten jotain tietoja ja perusteluita, jos asianlaita on noin. Muussa tapauksessa toistetelet vaan markkinointipuheita.


"'- Hahhah, _iPhonen_ Google Maps...hehheh...hahhah. ' just noin mäkin naureskelin vielä puoli vuotta sitten. Ei varmaan toimi Suomessa, tai sitten ovat kuvanneet maastot talviaikaan ja vielä low res."

- No okei, mun naureskelun merkitys ei ollut aivan ihan ilmiselvä. Google Maps ei ole iPhonen, vaan sitä saa ihan Nokiaankin, jos haluaa - ei ole pakko käyttää Nokian omaa Maps:iä.


"Täytyy kyllä myöntää, että olen joskus vähän "kujalla" Suomen asioista, koska en ole asunut siellä kymmeniin vuosiin vakituisesti, mutta monet edellä mainitut jutut ovat suuressa maailmassa totta Nokian osalta. Esim. jenkit vaativat kaikenlaista toimivuutta mitä Nokia ei ole pystynyt tarjoamaan. Katsonkin silloin tällöin aiheelliseksi ojentaa takametsien suomalaisia jotka niin ihanoivat ja kehuvat Nokian puhelimia."

- Oikeassa olet, olet kujalla. Suurella maailmalla tarkoitat varmaan Pohjois-Amerikkaa? Tuo Nokian menestyksen puute jenkkilässä ei ole aivan ihan yksioikoinen asia, eikä kyse ole vain siitä, että jenkit vaativat jotain hienompaa/parempaa/tmv. Maailmassa (ei vain Nokialla) on runsaasti iPhonea parempia puhelimia, mutta ne eivät koskaan saavu jenkkeihin. Osasyynä on mm. verkko-operaattoreiden sanelema politiikka ja sitten jo olemassa olevat lisenssien alaiset, suositut systeemit kuten Blackberry connect.
Ja kyllä jenkeissäkin on sitä samaa sisäänpäin lämpiämistä, mitä nyt sanot olevan suomalaisten ja Nokialuurien välillä. Ei jenkit ole mikään globaalimitta, ja sehän on Suomessa nähty. Vaikka iPhonea on saatavilla, niin ihmiset ostavat sellaisen puhelimen kuin itse haluavat (ja sillä liittymällä, minkä itse haluavat).
Kyllä Applellakin on niitä kannattajia Suomessa, tosin ei varmaan niitä iPodeja aivan älyttömästi Suomessa ole - jos nyt itse ostaisin mp3-soittimen, niin iRiver se olisi, mutta miksi vaivautua, kun oma känny soittaa ne mp3:setkin.

Ja olen leikkinyt iPhonen kanssa. Ei mun mieleen, koska voin tehdä enemmän juttuja ja customointia symbianilla. Tämähän tosin ei "keskivertokuluttajaa" lämmitä.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
jukkis (vahvistamaton)

34

iPhonen vertailu nokian "saat lainaks biisejä" on persaukisten ongelma.onhan sekin vähän ongelmallista kun iPhone on aika kova meneen nettiin,mut hyvästä joutuu maksaan.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
pekkapoo (vahvistamaton)

35

ja menin pitamaan xbox/pleikkari fanipelleja pahasti sekavina mut kylla te applefanboyt viette voiton ja helposti!

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.