Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Nokialle suotuisa LTE-tekniikka tyrmäsi Qualcommin UMB:n

4
Markus Lehtiniitty

Nokialle suotuisa LTE-tekniikka tyrmäsi Qualcommin UMB:n
Nokian pitkäaikainen kiistakumppani Qualcomm on luopunut oman neljännen sukupolven verkkoteknologiansa eli UMB:n kehittämisestä. Qualcommin mukaan UMB ei saavuttanut tarpeeksi kannatusta, jotta sen kehitystä olisi kannattanut jatkaa. Erityisesti Qualcomm pelästyi Pohjois-Amerikan suurten operaattorien suunnitelmia rakentaa 4G-verkkonsa kilpailevan LTE-tekniikan pohjalta.

UMB (Ultra Mobile Broadband) olisi ollut seuraaja muun muassa Yhdysvalloissa nykyisin laajasti käytössä olevalle kolmannen sukupolven CDMA2000 EV-DO -verkkoteknologialle. LTE (Long Term Evolution) puolestaan on kehityspolku eteenpäin Euroopassa ja valtaosassa muuta maailmaa laajasti käytössä olevasta WCDMA-tekniikasta.
Myös Qualcomm siirtää jatkossa panostuksensa LTE-tekniikan taakse. UMB-tekniikan kuolema ja LTE:n vahvistuminen voidaan nähdä positiivisena Nokian kannalta. Suurten yhdysvaltalaisoperaattoreiden päätös LTE-verkkoihin panostamisesta voi jatkossa avata Nokialle aiempaa enemmän mahdollisuuksia Yhdysvaltain markkinoilla.

LTE:n lisäksi paikasta neljännen sukupolven verkkoteknologiana kamppailee yhä WiMAX-teknologia. 4G-verkkojen odotetaan tarjoavan jopa yli sadan megabitin tiedonsiirtonopeuksia sekunnissa, kun tällä hetkellä HSDPA-tuella varustetut WCDMA-puhelimet yltävät maksimissaan 3,6 megabitin sekuntinopeuksiin.

Tällä hetkellä Nokia ei itse enää valmista Yhdysvaltain markkinoilla kaivattuja CDMA-teknologian puhelimia, vaan tuottaa ne alihankintana. Nokian pieni panostus CDMA-puhelimiin on vaikuttanut negatiivisesti Nokian markkinaosuuteen Yhdysvalloissa.

Kommentit (4)

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja