Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Puhelinlaturit saavat tähtiä ympäristö­ystävällisyydestään

4
Markus Lehtiniitty

Puhelinlaturit saavat tähtiä ympäristö­ystävällisyydestään
Maailman viisi suurinta matkapuhelinvalmistajaa - LG, Motorola, Nokia, Samsung ja Sony Ericsson - ovat kehittäneet uuden arviointijärjestelmän latureilleen. Järjestelmässä latureille annetaan 0-5 tähteä niiden ympäristöystävällisyyden mukaan.

Arviointijärjestelmässä latureille annetaan tähtiä laturien ns. tyhjäkäynnin energiankulutuksen mukaan. Laturit kuluttavat energiaa turhaan niin silloin kun puhelinta ei ole kytketty laturiin kuin myös silloin, kun puhelimen akku on jo ladattu täyteen. Arvion mukaan jopa kaksi kolmasosaa kokonaiskulutuksesta valuu edellä mainitulla tavalla täysin hukkaan.
Järjestelmässä on arvioitu kaikki viiden matkapuhelinvalmistajan tällä hetkellä myymät laturimallit. Järjestelmän takana olevan ryhmän mukaan enegiaa säästyisi vuodessa kahden keskikokoisen voimalan tuotannon verran, jos kaikki maailman yli kolme miljardia puhelimen käyttäjää käyttäisivät neljän tai viiden tähden latureita.

Jokaisella viidestä mukana olevasta valmistajasta on omat sivunsa, joilla kerrotaan latureiden saama tähtien määrä. Linkit sivuille löytyvät tämän jutun lopusta. Esimerkiksi Nokian laturien energiankulutus vaihtelee AC-4- ja AC-5-laturimallien 0,3 watista juttumme kuvassa näkyvän AC-8-laturin 0,03 wattiin. Säästäväisin laturimalli käyttää siis vain kymmenesosan siitä, mitä energiasyöpöimmät laturit kuluttavat.

Laturien energiankulutuksen vähentämisen lisäksi valmistajat tekevät myös paljon muuta vähentääkseen mobiililaitteiden muodostamaa kuormaa ympäristölle. Näihin lukeutuvat niin ympäristöystävällisempien materiaalien käyttö kuin myös laitteiden näytöillä näkyvät huomautukset, jotka esimerkiksi kehottavat irrottamaan laturin myös seinästä kun laturinpistoke irrotetaan puhelimesta.

LG
Motorola
Nokia
Samsung
Sony Ericsson

Tässä vielä linkki Nokian lehdistötiedotteeseen (englanniksi) asiasta.

Kommentit (4)

tila (vahvistamaton)

1

Että kaikki se kaikki energia valuu "täysin hukkaan"? Eikös se muutu lämmöksi. Ainakin mitä olen fysiikkaa lukenut niin näin pitäisi tapahtua? Eli se on suoraan lämmityskuluista pois kaikki mitä se hukkaan. Meilläkin on suora sähkölämmitys niin eipä minua ainakaan häiritse juurikaan, että jos laturi kuluttaa 0.3W. Ja pidänkin laturia aina seinässä kun puhelinta joutuu kuitenkinn joka päivä lataamaan, eikä jaksa aina sinne nurkkaan kyykistyä sitä kiinnii laittamaan.

Vastaa
LNu (vahvistamaton)

2

Mielenkiintoisinta tässä on tuo ilmaisu "enegiaa säästyisi vuodessa kahden keskikokoisen voimalan tuotannon verran". Jos noita keskikokoisia voimaloita on maailmassa jopa satoja tuhansia, puhutaan kyllä aikalailla silmän kääntötempusta. Mikä lie sitten keskikokoinen ja paljonko sellaisia on. Näpertelyltä kuulostaa joka tapauksessa. Kun alkujaan tästä projektista luin, luulin vaikutusten olevan vähän enempi kuin kaksi voimalaa _maailman_ laajuisesti.

Vastaa
Mikael (vahvistamaton)

3

Minusta tämä on ihan hyvä juttu. Ja vaikka kuulostaa tosi vähäiseltä määrältä tuo pari keskikokoista voimalaa, on sillä kuitenkin merkitystä. Laturit kuitenkin kuluttavat tosi vähän sähköä. Ja kun tämä lasketaan yhteen kaiken energiansäästön kanssa (esim. energiansäästölamput yms.) on se kuitenkin ihan hyvä saavutus.

Vastaa
hermostunut (vahvistamaton)

4

eli tässä puhelin valittaa että irroita pistoke seinästä eikä suostu lataamaan akkua vaikka akku on ihan tyhjimmillään kyllä sitä energiaa säästyy kun ei käytetä ollenkaan sitä sähköä mutta ei toimi sitten puhelinkaan :/

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja