Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Nokia vaihtaa tulevaisuudessa Linuxiin huippumalleissaan?

15
Markus Lehtiniitty

Nokia vaihtaa tulevaisuudessa Linuxiin huippumalleissaan?
Puheet Nokian siirtymisestä tulevaisuudessa käyttämään Linux-alustaa puhelimissaan ovat jälleen saaneet uutta tuulta alleen.

Eilen Nokia World -tapahtumassa uutistoimisto Reutersin haastattelussa Nokian Markets-yksikön johtajistoon kuuluva Ukko Lappalainen kertoi Linuxin olevan pidemmällä aikavälillä vakava vaihtoehto huippumallien alustaksi. Tällä hetkellä Nokia käyttää maemo-Linuxia Internet Tablet -laitteissaan, esimerkiksi N810 Internet Tabletissa.
Nokian ja Linuxin yhdistäviä huhuja on menneen vuodenkin aikana kuultu aina välillä. Kesäkuussa Helsingin Sanomat kertoi Nokialta olevan tulossa Linux-puhelimia jo ensi vuonna. Syyskuussa Nokia-Linux-keskustelua puolestaan virkisti tiedot uuden maemo-version sisältämistä ominaisuuksista, joihin kuului myös tuki 3G-yhteyksille. Pohdimme tuolloin uutiskommentissamme asiaa.

Ukko Lappalaisen Reutersille antama lausunto ei vahvista Nokialta Linux-puhelimia olevan tulossa, mutta se ei myöskään kumoa näitä väitteitä. On siis mahdollista, että Nokian tie tulevaisuudessa ainakin huippumalleissa on maemo-Linux. Lappalaisen mukaan Nokia tulisi Linuxin käyttöön ottaessaan käyttämään nimenomaa omaa maemo-alustaansa eikä esimerkiksi Googlen Androidia, joka myös perustuu Linuxiin.

Minkäänlaisia konkreettisia tietoja mahdollisista tulevista Nokian Linux-puhelimista ei toistaiseksi ole julkisuuteen saatu. Nokian Linuxiin siirtyminen, jos se on tapahtuakseen, lieneekin ohjelmassa vasta aikaisintaan noin 2-3 vuoden kuluttua eikä vielä ensi vuonna kuten HS aiemmin on arvaillut.

Toistaiseksi Nokia jatkaa Symbian-linjalla. Eilen Nokia tiedotti saaneensa päätökseen Symbian Limited -kauppansa. Nokian tarkoituksena on säätiöidä Symbian-käyttöjärjestelmä ja tehdä siitä avoin.

Kommentit (15)

itselläni on Benefon (vahvistamaton)

1

Ei Nokialla sellainen ole tullut mieleen, että josko koko "alustan" avaisi, jolloin käyttäjä voisi itse päättää minkä käyttiksen asentaa (esim. mallikohtainen emulaattori, jolla saman käyttiksen saa sisään useampaan eri malliin).

Se on paljon potentiaalisempi idea, koska tulevaisuudessa todennäköisesti ei ole rahkeita heittää muuten toimivaa kännykkää kaatopaikalle pelkästään siitä yystä, että Nokia-käyttis kaatui.

Edelleen odottelen Nokialta malleja jotka kestäisivät hajoamatta. Mallit 7110 sekä 5210 olivat sellaisia - edellen niitä kymmenen vuotta vanhoja puhelimia myydään 15 eurolla huuto.netissä, eli uusien puhelinten hinnalla.

Vastaa
hype on pian nope (vahvistamaton)

2

- sitäpaitsi kyllä se alkaa olla niin, että hifipuolen tuotekehitys taitaa olla jo yli saturaatiotasonsa. Harva tarvitsee nettiä tahi telkkaria kadulla, tai edes kameraa. Tai pakkasella käyttökelvotonta kosketusnäyttöä.

Tosin, vielä on jokerikortti käyttämättä: GSM-järjestelmän kupeeraaminen, jolloin kaikki joutuvat hankkimaan uuden puhelimen.

Vastaa
LNu (vahvistamaton)

3

Heh, taskunetin tarpeettomuus on yhtä loistavaa tulevaisuuden ennakointia kuin muutaman vuosikymmenen takaiset näkemykset tietokoneista. Silloin arveltiin, että pari tietokonetta riittää Suomeen. Nyt tietokoneita lienee... yli 1 per capita, veikkaan, niin ei mene pieleen.

Silloin syötteinä annettiin reikäkortteja, joita tavallinen kansan ei voitu kuvitella käpistelevän. Nykynokialaisten käyttöliittymä on vieläkin reikäkortti asteella.. iPhone on tietokone ennen hiirtä ;-) Eli uskon käyttöliittymäinnovaatioiden olevan vasta tulossa :-)

Nykykännyillä netin käyttö ei ole kätevää. Johtuu netistä, sivustiosta, mutta myös laitteiden käyttöliittymästä. Myöhemmin ihmiset voi sitten naureskella, että mitän näillä nykykapuloilla tultiin toimeen :-)

Vastaa
jehu (vahvistamaton)

5

Samoin yhdyn kahteen edelliseen. Jos jossakin kasvun varaa on, niin juuri datapuolella internet, sähköposti jne. liikenteessä. Datapalvelut ovat jo nyt todella hyödyllisiä mobiililaitteissa ja jatkossa tämä menee täysin varmasti parempaan = helpommin käytettävämpään suuntaan.

Vastaa
Matti (vahvistamaton)

6

Nokia tulee ottamaan alustakseen linukan, ja siihen tulee virtualisointi joka mahdollistaa todella kattavan sovellusvalikoiman.
Virtualisointi on kännyköissä tulossa todella vahvasti kuivioihin mukaan.
www.vmware.com/technology/mobile

Vastaa
Jari Kröger

8

Olisi todellakin jääviä ajatella, että olisimme taas kehityksen päätepisteessä..:) Ei enää ikinä uusia teknisiä saavutuksia ja innovaatioita..:)

Internet ja viestintä on todellakin vasta alkuvaiheessa, luulisin. On todella mielenkiintoista jutella ihmisten kanssa, jotka ovat nähneet nopean kehityksen ihan lähihistoriasta. Esimerkkinä mv-tv:n yms.. Jokaisen uuden asian jälkeen ihmiset ovat ajatelleet, että wau! Nyt ollaan tultu kehityksen loppuun, koska eivät tienneet tarvitsevansa mitään muuta. Kyllä tulee taas kerran palveluita, joita emme edes tiedä tarvitsevamme, mutta hyvin tuotettuina sanomme, kiitos.

Sitten aiheeseen, tuo TrollTech ostos on kyllä mielenkiintoinen ja tekisi mieli kuvitella mihin tuo voisi johtaa. Linuxin mukaan tulo on varmasti hyvä asia, mikäli tuleva alusta vain pidetään avoimena, mutta eikös Nokia ole siihen suuntaan pikkuhiljaa menossa? Internet Tablettia näpläilleenä tiedän, että Nokia onnistuu varmasti tekemään linuxilla hyvän alustan ja mielestäni Nokia on tehnyt hyvää työtä myös symbianin kanssa. Esim e-sarjassa alkaa olla lastentaudit historiaa.

Vastaa
Monty (vahvistamaton)

9

Rupesin jo miettimään N97:aa seuraavaksi puhelimeksi. Oletin, että siihen olisi jo tullut Linux, koska webtabletista on niin hyviä kokemuksia. Menivät sitten kuitenkin hienon puhelimen pilaamaan huonolla S60 käyttöjärjestelmällä :( Ihan tarpeekseni jo saanut kärsiä siitä N95:n kanssa.

No ehkä tuosta sitten kesällä jo tulee malli, missä on Linux :)

Vastaa
OzQu (vahvistamaton)

10

Parasta olisi tulevaisuudessa, jos Nokia julkaisisi keinot päivittää s60 käyttis linuxpohjaiseen. Tosin olen itse ihan luottavainen tuohon s60-softaankin. Kohtahan se nähdään ku laittaa rahaa palamaan.

Vastaa
OzQu (vahvistamaton)

11

Parasta olisi tulevaisuudessa, jos Nokia julkaisisi keinot päivittää s60 käyttis linuxpohjaiseen. Tosin olen itse ihan luottavainen tuohon s60-softaankin. Kohtahan se nähdään ku laittaa rahaa palamaan.

Vastaa
tvain (vahvistamaton)

12

Tuskinpa Nokia ihan pian tekee puhelinta, mihin itse voisi vaihtaa käyttiksen. Kyllä puhelin on 99,9 % ihmisistä niin selkeä softa+hardis-kokonaisuus, että ei siitä tulisi kuin itku ja hammasten kiristys kun netistä ladattaisiin jotain omia softia. Itse kyllä käytän Linuxia ja tekisinkin noin, mutta talouden reaaliteetit siinä vaan tulevat vastaan Nokian kohdalla. Neo FreeRunnerit yms. on sitten erikseen harrastelijoille.

Vastaa
M-Kar (vahvistamaton)

13

Reaaliteetit käyttöjärjestelmän asennustarpeelle tulee siitä kun siihen "älypuhelimeen" tulee virus ja pitäisi viedä johonkin valtuutettuun huoltoon asentamaan se uudestaan.. Kyllä mä haluan itse jyrätä tarvittaessa sen puhelimen softan. Joko oletus tai jollain toisella.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja