Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

iPhonejen myynti ylitti Windows Mobile -laitteiden myynnin, Nokian osuus romahti

11
Markus Lehtiniitty

iPhonejen myynti ylitti Windows Mobile -laitteiden myynnin, Nokian osuus romahti
Apple myi enemmän iPhone-puhelimia menneellä vuoden 2008 kolmannella neljänneksellä (heinä-syyskuu) kuin, mitä kymmeniä Microsoftin Windows Mobile -käyttöjärjestelmällä varustettuja puhelimia myytiin samalla ajanjaksolla yhteensä. iPhoneja myytiin 4,7 miljoonaa, kun Windows Mobile -puhelimia myytiin vain neljä miljoonaa kappaletta. Tiedot perustuvat Gartnerin raporttiin kolmannen neljänneksen älypuhelinmarkkinoista.

Windows Mobile -laitteiden myynti kärsii laitteiden heikon käyttöliittymän vuoksi. Vanhentunut Windows Mobile -alusta ei tarjoa kilpailijoidensa veroista käyttökokemusta. Jatkossa Windows Mobilen asemaa ahdistavat yhä enemmän myös Symbian ja Googlen Android -alustat, jotka ovat laitevalmistajille lisenssimaksuttomia.
Kokonaisuutena älypuhelinpuhelinten myynti kasvoi vuoden 2008 kolmannella neljänneksellä 11,5 prosenttia verrattuna vastaavaan ajanjaksoon vuonna 2007. Globaalisti rajusti heikentynyt taloustilanne on syönyt älypuhelintenkin myynninkasvua, mutta Gartner odottaa kasvun jatkovan tulevaisuudessakin - tosin aiempaa hitaampana.

Nokian osuus älypuhelinmyynnistä romahti 48,7 prosentista 42,4 prosenttiin. Nokian myynti viime vuoden 16 miljoonasta 15,5 miljoonaan älypuhelimeen. Markkinaosuutta Nokialta napsivat RIM ja Apple. Älypuhelinten markkinakakkosen, RIM:n, markkinaosuus kolmannella neljänneksellä oli 15,9 prosenttia ja Applen 12,9 prosenttia. Samaan aikaan kun Nokian myynti pieneni, kasvoi RIM:n myynti 81,7 prosenttia ja Applen 327,5 prosenttia.

Gartnerin arvion mukaan Nokia kärsi kolmannella neljänneksellä kosketusnäyttöpuhelimen sekä yleisesti uutuustuotteiden puutteesta. Nokia on tuonut kolmannen neljänneksen jälkeen myyntiin uutuusmalleja, kuten N79:n, N85:n ja N96:n, mutta nämä ovat saavuttaneet vain rajallista suosiota. Kosketusnäyttöpuhelimissa Nokialla riittää vielä työsarkaa: 5800 XpressMusic on vasta saapumassa kauppoihin ja toinen julkistettu kosketusnäyttömalli N97 on tulossa markkinoille vasta puolen vuoden päästä.

Nokia kertoi eilen pääomamarkkinapäivänään tavoittelevansa ensi vuoden aikana markkinaosuutensa nostamista niin älypuhelimissa kuin yleisestikin.

Gartnerin lehdistötiedote (englanniksi)

Kommentit (11)

ooepi (vahvistamaton)

3

Niin, ihmiset ostaa Iphonea vain sen takia, koska muilla on sellainen, ja se on muotia. Osa saattaa ostaa puhelimen hyvän mainoksen takia.
Todellisuudessa koko Iphone on totaalista pa**aa. Apple oli muistaakseni saanut satoja lakihaasteita, koska he lupaavat muuta kuin itse laite on. Yhteyskatkoksia, lagia, yms yms...

Vastaa
E_karl (vahvistamaton)

4

No, minun kokemusten perusteella (minulla on iPhone 3G, jailbreakattu) niin kyllä ne nokialaiset jäävät käytettävyydessä valovuosien päähän, vaikkakin teknisten ominaisuuksien perusteel pitäisi olla ylivoimaisia. Eli kunnes Nokia vaihtaa Symbian romukasan (olen ohjelmoinut symbianille, täyttä tuskaa, iPhonelle ohjelmointi on aivan eri galaksissa) yhtenäisempään ja modernimpaan käyttöjärjestelmään niin ei kyllä asiat muutu. Eli edelleen iPhone on ykkönen.

Vastaa
Analyst (vahvistamaton)

5

Ei nyt mennä siihen iPhonen haukkumiseen. On monessa ihan käypä laite ei siinä mitään.

Laitteen paras ominaisuus on kuitenkin se että kahden vuoden sisään kuluttajilla on mahdollisuus saada käsiinsä ratkaisevasti parempia laitteita kun kaikki valmistajat kehittävät tuotteitaan.

Nyt Applen jakelukanava kuitenkin yskii. Puhelimia on tehty reilusti enemmän kuin menee kaupaksi.

Pahempi ongelma on se että kaikilla valmistajilla on jo markkinoilla iPhonen kanssa suoraan kilpailevia tuotteita ja Applen kilpailukeinot ovat lähinnä hinta sekä muistin määrä. Menee vielä aika kauan ennekuin yritys kykenee tuomaan markkinoille jotain uutta.

Vastaa
Jussi (vahvistamaton)

7

"Analyytikkojen" arvaukset ovat ihan yhtä hyviä kuin minun arvaukseni, tai vaikka äitini. Ei niillä ole keskimäärin mitään tekemistä todellisuuden kanssa. Odotetaan seuraavaa neljännestilinpäätöstä, sieltä se totuus tulee ilmi.

Kyllä, apple ja AT&T ovat saaneet pari haastetta, eivät siis tietääkseni "satoja" iPhoneen ja 3G verkkoon liittyen, aika normaalia USA:ssa. Ei se itse laite lagaa eikä katko yhtään sen enempää Soneran verkossa kuin aiemmat Nokialaisenikaan.

Totta, parin vuoden päästä nykyinen iPhone ei ole niin kilpailukykyinen kuin mitä se on nyt tai mitä se oli tullessaan markkinoille. Silloin markkinalla ei kuitenkaan ole nykyinen iPhone, ei softaltaan eikä varmaan raudaltaankaan.

Hinta, muistin määrä, kameran pikselit ja vastaavat ovat niitä perinteisiä kilpailukeinoja, joita Apple ei ensisijaisesti käytä. Se kilpailee käyttöliittymällä, käyttökokemuksella, helppoudella ja etenkin laadukkaalla kolmansien osapuolten tarjoamalla softavalikoimalla. Facebook, Sähköposti, Selain. iPhonen voittanutta ei ole vielä nähty, N97 voi sellainen olla, mutta se nähdään vasta kesällä, 5800 ei siihen vielä pystynyt. Muilta valmistajilta ei ole nähty edes potentiaalisia uhkaajia.

iPhone ei ollut ensimmäinen kosketusnäyttöpuhelin, ei sinnepäinkään. Koko sen ajan kun se on ollut markkinoilla on ollut olemassa suoraan sen kanssa kilpailevia tuotteita, silti Apple on päässyt tällaiseen markkinaosuuteen.

Jakelukanavan yskiminen on varmasti tällä hetkellä yleismaailmallista, ongelmien suuruus suhteessa kilpailijoihin nähdään tammikuussa, mutta jo nyt voidaan olla varmoja että Apple ei ole kriisissä.

Vastaa
seppo (vahvistamaton)

8

nimim. E_karlin ohjelmointikokemus Symbianille taitaa olla viime vuosituhannen puolelta. Nykyään symppariohjelmointi on käytännössä todella helppoa, jos C/C++ -osaaminen on jollain tasolla.

Osaamattomallehan kaikki on tietysti vaikeaa..

Vastaa
Julle (vahvistamaton)

9

Nyt tilanne vaikuttaa siltä, että Applen kilpailijat yrittävät tehdä samanlaista puhelinta kuin iphone, eivätkä tunnu edes onnistuvan siinä kovin hyvin. Iphonen julkaisusta on miltei kaksi vuotta, eikä kukaan ole vieläkään onnistunut tekemään vastaavaa. Tällä välin kun muut yrittävät kuroa etumatkaa kiinni, Apple kehittää uusia ominaisuuksia omaan puhelimeensa. Tosin en usko, että Applella keksitään uutta niin mullistavaa ominaisuutta, että se saisi vastaavaa kaulaa muihin, kuin nyt.

Se, että tuotantoa leikataan liittyy varmaankin elektroniikkamarkkinoiden hiljentymiseen ja aiempaan ylivarautumiseen, kuten tuolla engadget-linkissäkin epäiltiin.

@ahet, Kun esim. sinun kommenttiasi lukee, niin sama kyllä tulee mieleen.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja