Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Uutiskommentti: Taantuma tekee Nokiasta entistä vahvemman

13
Markus Lehtiniitty

Uutiskommentti: Taantuma tekee Nokiasta entistä vahvemman
Kulunut viikko on ollut yhtä Nokia-uutispommitusta. Tiistaina ja keskiviikkona Nokia järjesti Nokia World -tapahtuman, jossa se esitteli N97:n sekä uusia palveluja, ja torstaina vuotuisen pääomamarkkinapäivänsä. Tämänvuotista pääomamarkkinapäivää väritti, tai oikeastaan tummensi, maailmanlaajuisesti heikentynyt ja lähitulevaisuudessa yhä lisää heikkenevä talous.

Romahdus on tapahtunut nopeasti myös puhelinmarkkinoilla. Nokian toimitusjohtajan Olli-Pekka Kallasvuon mukaan koskaan aiemmin ole koettu vastaavaa. Jotain tilanteesta kertoo sekin, että kun vuotta on neljälle enää neljä viikkoa, Nokia ei vielä osaa sanoa tarkasti oikein mitään viimeisen neljänneksen puhelinten kokonaismyynnistä eikä omasta markkinaosuudestaan. Maailma - ja matkapuhelinmarkkinat siinä sivussa - ovat sekaisin.
Taantuma tulee kuitenkin olemaan Nokialle pääosin eduksi. Heikkona aikana vahvoilla on tapana vahvistua heikompien kustannuksella.

Nokian pussiin heikkona aikana pelaavat samat tutut - jo moneen kertaan toistetut - Nokialle ominaiset vahvuudet. Näitä ovat sen suuri koko verrattuna kilpailijoihin, panostukset palveluliiketoimintaan, arvostettu brändi, ylivoima tuotannossa, logistiikassa sekä jakelussa sekä kustannusetu, joka syntyy kokonaisuutena tehokkaammasta toiminnasta.

Nokia lähtee kohti taantumaa vahvasta taloudellisesta tilanteesta. Myöskään Nokian torstaina antamat arviot ensi vuoden kannattavuudesta eivät maalaile kovin synkkää kuvaa. Nokia arvioi laite- ja palveluliiketoiminnan liikevoiton olevan 13-19 prosenttia liikevaihdosta. Muilla suurimmillla puhelinvalmistajilla on vaikeuksia yltää tällaisiin lukuihin edes suosiollisessa markkinassa.

Nokian aikeena on kasvattaa markkinaosuuttaan ensi vuoden aikana - myös älypuhelimissa, joissa Nokia on viime aikoina menettänyt osuuttaan runsaasti. Nokian mukaan se tulee hyötymään kilpailijoitaan kattavammasta tuotevalikoimastaan. Jonkinlaisena jokerikorttina voidaan pitää myös Pohjois-Amerikan ja Yhdysvaltain markkinoita. USA:ssa Nokian markkinaosuus tällä hetkellä on vain noin 10 prosenttia, kun osuus globaalisti liikkuu hieman 40 prosentin alapuolella. Nokian mukaan se on parantanut suhteitaan jenkkioperaattoreihin ja ne ovatkin paremmat kuin vuosiin. Pikku hiljaa Nokia on pääsemässä alkuun uudenlaisessa CDMA-liiketoiminnassaan. Nokia ei enää valmista CDMA-puhelimia itse, vaan tuottaa ne kaikki alihankintana. Kaksi Nokian CDMA-puhelinta on jo päässyt suuren Verizon-operaattorin valikoimiin.

Viime aikoina on paljon puhuttu myös muutamien matkapuhelinvalmistajien tulevaisuudesta. Sekä Motorolan että Sony Ericssonin tulevaisuus on asetettu vaakalaudalle. Molempien puhelinliiketoiminta on ollut tappiollista jo tämän vuoden aikana, jolloin yleinen markkinatilanne on ensimmäisen kolmen neljänneksen aikana ollut melko normaali. On hyvä kysymys, että mitä Motorolalle ja Sony Ericssonille sitten tuleekaan tapahtumaan ensi vuonna, josta ennustetaan matkapuhelinmarkkinoiden vaikeinta vuotta ikinä.

Kallasvuon mukaan joidenkin kilpailijoiden tippuminen pois pelistä on vain luonnollista ja näin on tapahtunut useasti aiemminkin. Kallasvuo kertoo Nokian aikovan lisätä painetta kilpailijoilleen pikku hiljaa mutta kiisti samalla, että mitään varsinaista suunnitelmaa kilpailijoiden tappamisesta olisi. Ennustaminen on usein vaarallista, mutta näkemykseni mukaan vuoden 2010 lopussa joko Motorola tai Sony Ericsson on kadonnut puhelinmarkkinoilta. Tämä voi tapahtua monella tapaa: konkurssi, toiminnan lopettaminen tai puhelintoiminnan myynnin jälkeinen heikkenevä kehitys uuden omistajan alla. Viimeisenä mainittuhan tapahtui esimerkiksi Siemensille. BenQ-Siemensin taru oli lopulta lyhyt ja karu.

Jos jompikumpi, Motorola tai Sony Ericsson markkinoilta katoaa tai menettää selvästi asemiaan, vapautuu muille toimijoille 5-10 prosenttia markkinaosuutta napsittavaksi. Nokia on vahvassa asemassa hyötyäkseen eniten tästä. Joka tapauksessa ensi vuonna erityisesti Motorola ja Sony Ericsson joutuvat pääosin miettimään tulostaan, eivät markkinaosuusvoittoja. Tämän vuoksi Nokia tulee onnistumaan tavoitteessaan kasvattaa markkinaosuuttaan.

Kommentit (13)

Jussi_ (vahvistamaton)

1

Tämähän on kuin suoraan kauppalehdestä(?), jonka artikkelissa omat pomot uskoivat firmaansa samoin argumentein.

Vastaa
igöör (vahvistamaton)

2

Ahistaako kun jollakin firmalla menee hyvin? Kateellisuutta?

Vastaa
Joo (vahvistamaton)

3

Kuule Jussi, ei sen iPhonen puolustamista kannata viedä omaan elämään.

Vastaa
Joo (vahvistamaton)

4

Kuule Jussi, ei sen iPhonen puolustamista kannata viedä omaan elämään.

Vastaa
Joo (vahvistamaton)

5

Kuule Jussi, ei sen iPhonen puolustamista kannata viedä omaan elämään.

Vastaa
Jussi_ (vahvistamaton)

6

Mitä ihmeen tekemistä tällä on kateudella? Varsinkaan kun Nokialla ei mene kovinkaan hyvin, niinkuin on luettu.
Enkä mielestäni ole maininnut iPhonea sanallakaan, joten mistä se nyt taas tähän tuli?

Vastaa
nojoo (vahvistamaton)

7

Eipä nokialla kovin hyvin ole lähi aikoina mennyt joo. Mutta kyllä varmaan itse kunkin mieleen tulee, että taantuma parantaisi Nokian asemaa verrattuna muihin kilpailijoihin, juurikin laajan valikoiman ja halpojen puhelimien takia. Eli tuskin nämä ajatukset pelkästään johtajien unelmoimista on.

Vastaa
Tere (vahvistamaton)

8

Monellakos matkapuhelinvalmistajalla on viimeaikoina uutisten valossa mennyt hyvin, muistaakseni Applenkin myynti on ollut kovasti hiipumaan päin... Samanlaisia uutisia kun tulee vielä vuodenpäivät ni siinä saa jo ihmetellä että miten jo parilla viime neljänneksellä tappiota tehneet firmat meinaavat keplotella.

Vastaa
ahteri (vahvistamaton)

9

Kovasti näkyy tuo nimim. Jussi mainostavan isossa osassa threadeista. Saatko siitä palkkaa? Vai oletko vain uskovaiseen verrattava fanipoju?

Vastaa
Jussi_ (vahvistamaton)

10

ahteri: Olet varmasti myös huomannut, että Jussi ei ole ihan harvinainen nimi ja nimellä tännekin on kirjoittanut useampikin henkilö. En ole minkään merkin fani eikä minulle makseta tänne kirjoittelusta. Myönnän kyllä kritsoineeni Nokiaa, mutta mielestäni aiheesta. Firma ei tällä hetkellä tarjoa niitä houkuttelevimpia laitteita, enkä ole näkemykseni kanssa yksin. Tosin nyt kommentissani en kehunut mitään merkkiä - tai edes haukkunut - vaan kommentoin juttua, että kuulosti kovasti lehdessä kirjoitettua haastattelua, jonka juuri ennen tämän kommentin lukemista luin.

Eikä varmasti Nokia ole ainoa, jolla menee nyt huonommin - kaikilla pörssiyrityksillä alasta riippumatta menee. Tosin pitää muistaa, mikä yritys on vahvistanut mitäkin tietoa. Esim Applen kohdalla myynnin lasku on perustunut huhuihin (tosin eppäilemättä alkuhype on laantunut ja myynti tasaantunut).

Kehottaisinkin nyt teitä riisumaan ne fanilasit pois päästä, jos näin tulkitsette kommenttia, joka oli kohdistettu pelkästään juttuun, ei Nokiaan, Appleen tai mihinkään muuhunkaan valmistajaan.

Vastaa
Suomalainen (vahvistamaton)

11

Nokialla ei mene hyvin? Viime vuoden nettotulos oli 5,5 MILJARDIA EUROA. http://www2.hs.fi/extrat/talous/mikatulo...id=6&vuosi=2007 Nokia on viime vuosina paukuttanut aivan järkyttäviä tuloksia ja tekee sellaisen sen myös vuonna 2008 ja 2009. Ainoa ero on se, että vuonna 2009 Nokia tulee karsimaan omia kulujaan ja kiristämään otettaan alihankkijoista.

Kannattaa muistaa, että meidän Nokiamme on matkapuhelinalan suurin ja kaunein. Sitä se tulee olemaan myös tulevaisuudessa pienempien kustannuksella.

Vastaa
Mikael (vahvistamaton)

12

^ Enpä menisi aivan takuuseen, että Nokia saisi pidettyä tuloksen 5,5 miljardissa eurossa! Nokialla on koko ajan tippunut osuus kalliimpien älypuhelinten markkinoista ja tilannetta en usko auttavan sen, että useammat ihmiset ostaa halvemman kännykän, koska halvemmista ei kuitenkaan saa niin suurta hintaa, yllätys ylltäys.

Maailman laajuisen finanssikriisin vaikutukset näkyvät _pakostakin_ Nokian tuloksessa, olkoonkin, että suhteessa vähemmän kuin muiden matkapuhelinvalmistajien. En vain jaksa uskoa, että Nokiakaan onnistuu exponentiaalisesti kasvattamaan tulostaan, kun koko maailman talouskoneisto yskii!

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja