Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Nokian kosketuskäyttöliittymä ottamassa suuria harppauksia eteenpäin?

9
Markus Lehtiniitty

Nokian kosketuskäyttöliittymä ottamassa suuria harppauksia eteenpäin?
Nokian kosketuskäyttöliittymä saattaa jatkossa ottaa suuria harppauksia eteenpäin. Nokian pääomamarkkinapäivän presentaatio sisälsi myös sivun, joka on ohessa juttumme kuvana.

Sivun tekstien mukaan voisi olettaa Nokian kosketusratkaisujen sisältävän jatkossa tuen ns. multi-touchille, eli tuen näytön koskettamiselle useammasta kohdasta samanaikaisesti. Juuri tämä mahdollistaisi esityksen sivulla mainitut eletoiminnot (gestures). Multi-touch on Applen iPhonejen kantava ominaisuus. Esityssivu kehuu myös Nokian kosketusratkaisua markkinoiden parhaaksi.
Monet ulkomaiset, englanninkieliset mobiilisivustot (esimerkiksi Boy Genius Report ja Symbian-Freak) ovat lisäksi tehneet johtopäätöksiä, että kuvassa esiintyisi jokin tuleva Nokian kosketusnäyttölaite. Näille väitteille ei kuitenkaan ole mitään perusteita ja luultavasti aivan kuvanmukaista laitetta emme tule koskaan markkinoilla näkemään vaan kyseessä olisi vain Nokian konseptimalli.

Nokian tulevaisuudenkin kosketuskäyttöliittymä vaikuttaisi olevan vain jatkoiteraatio S60:sta, vaikkakin sitä olisi muokattu melkoisesti. Nokia on toistaiseksi julkistanut kaksi S60-kosketusnäyttölaitetta, 5800 XpressMusicin ja N97:n.

Seuraava suuri päivitys S60-alustaan on tulossa markkinoille asti vasta vuonna 2010. Aiemmin julkisuuteen vuotaneen Nokian älypuhelinroadmapin mukaan kuitenkin malli kehitysnimeltään Eitri sisältäisi tuen eletoiminnoille ja perustuisi S60-alustan 5.0.1-versiolle.

Kommentit (9)

Doubt (vahvistamaton)

2

On se vaan väärin että yksi yhtiö vie 61% matkapuhelinalan voitoista ja vielä kehittäisi jotain tuollaista. Siis puhelimeen ei tarvitsisi edes koskea?

Ei niitä kannata uskoa...

Vastaa
ema (vahvistamaton)

3

"Gesture" ei vaadi multi-touch - on toiminut tavallisella hiirellä jo kauan. Voi olla että multi-touch on tulossa, mutta kuvan "gesture" -sana ei kerro asiasta mitään... ;-)

Vastaa
Phiiidöör (vahvistamaton)

4

Ja edelleenkin olen sitä mieltä, että multitouch on ehkä vähän turha kännykässä. Kuinka paljon lisäarvoa sillä oikeasti saa - peleissä varmaan eniten.
Ja käytettävyyttäkään se ei mielestäni lisää, kun toimintoja piilotetaan - ainakaan noviisikäyttäjän vinkkelistä.

Vastaa
Tekniikkapiste

5

"Gesture" ei todellakaan tarkoita mitään "multi touch" tyylistä, vaan yksinkertaista elettä. En tiedä Nokian suunnitelmista asian suhteen, mutta veikkaampa nooiden tarkoittavan yksinkertaisia eleitä. Voit esimerkiksi piirtää näytölle ympyrän ja laite avaa osoitekirjan. Tuo siis oli esimerkki.

Kun otamme vielä huomioon että lupaavat vielä kosketuksen palautteen siis tuossa Eitri puhelimessa, niin epäilen todellakin, että kyseessä ei ole "multi touch" laite.

Minustakin kahden sormen käyttäminen noin pienellä laitteella ei ole mielekästä, varsinkin kun laitetta pitää samalla kannatella. Kyllä "yksinkertainen on kaunista" ja käytettävää pätee tässäkin.

Vastaa
Vikke (vahvistamaton)

6

Kyllä minusta multi touch on todella hyödyllinen netti surffailussa. Aina joudut zoomaamaan puhelimella surffailessa ja näin se saadaan tehtyä todella nopeasti eikä tarvitse valikoista lähteä selailemaan zoomia vaan vajaassa sekunnissa saadaan homma tehtyä sormilla.

Vastaa
SuomiPoika (vahvistamaton)

7

No noissa unitouch? xD puhelimissa yleensa on "älykäs" zoom joka zoomaa sen alueen sivusta jota klikkaat sillä yhdellä sormellasi

Vastaa
Phiiidöör (vahvistamaton)

9

@Vikke

Mutta onko se ainoa järkevä hyöty(zoomaus) multitouchissa?


Oki, tuon linkin takana oli mielenkiintoista luettavaa - kiitos Doubt'ille.

Pari kysymystä nyt äkkiseltää herää:

1) Onkohan tuo ultraääni sensori kuinka altis ympäristön häiriöille?

2) Mitäköhän lähellä olevat koirat tykkää?

3) Voisikohan tuo sensori havaita eleitä myös esim. puhelimen reunasta? Ajattelin vain, että esim kuva-albumin tai nettisivun selailun käyttökokemus harppais kohtuumoisen askeleen eteenpäin, jos eleitä ei tarvitsisi tehdä suoraan näytön edessä. Tosin eleet eivät silloin olisi luonnollisia/intuitiivisia.

Netissä on ollut esillä muuten joitakin hassuja projekteja, joissa eletoimintoja (esim. juuri tuo kuva-albumin selailu) on toteutettu n95:n 2. kameralla.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja