Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Apple tuomassa lisää eletoimintoja iPhoneen?

16
Markus Lehtiniitty

Apple tuomassa lisää eletoimintoja iPhoneen?
Applen tekemän patenttihakemuksen perusteella yhtiö saattaa olla tuomassa tulevaisuudessa lisää erilaisia eletoimintoja osaksi iPhone-alustaansa. Applen tekemä patenttihakemus on otsikoitu "Swipe Gestures for Touch Screen Keyboards".

Hakemuksessa esitellään muun muassa erilaisia tekstin muokkaukseen liittyviä toimintoja, jotka tapahtuvat yksinkertaisesti vetämällä sormia näytöllä eri suuntiin. Esimerkiksi sormien liikuttaminen vasemmalle näytöllä pyyhkii pois kirjoitettuja merkkejä (kuvassa), sormien liikuttaminen oikealle muodostaa välilyönnin ja sormien vetäminen alaspäin vastaa Enter-näppäimen (return) painamista.
Perusideaa on myös mahdollista viedä eteenpäin, jolloin myös käytettävällä sormien määrällä olisi vaikutuksensa. Esimerkiksi yhtä sormea vasemmalla vedettäessa pyyhkiytyisi pois yksi merkki, kahdella sormella yksi sana ja kolmella kokonainen rivi. Positiivista uusissa toiminnoissa olisi myös niiden optionaalisuus eli niitä ei olisi pakko käyttää, mutta edistyneempien käyttäjien tekstin muokkaus ne voisivat nopeuttaa.

On kyseenalaista ovatko edellä mainitut toiminnot kuitenkaan patentoitavissa. Varsinaisesti kyseessä eivät nimittäin ole aivan uudenlaiset toiminnot, sillä esimerkiksi Microsoftin Windows Mobile -käyttöjärjestelmässä on ollut jo pitkään mukana vastaavia toimintoja - tosin ne perustuvat stylus-kynän käyttöön.

Uusien ominaisuuksien aikataulusta ei toistaiseksi ole mitään tietoa, kuten ei myöskään varmuutta edes siitä, tulemmeko koskaan niitä osana iPhone-alustaa edes näkemään. Patenttihakemuksen esittelemät uudet toiminnot eivät vielä tuo mukanaan iPhoneen epätoivoisesti kaivattua kopioi ja liitä -ominaisuutta (copy&paste), mutta jatkossa myös kopiointimahdollisuus saattaa tulla iPhoneen jonkinlaisen eletoiminnon myötä.

Asiasta kertoi ensimmäisenä MacRumors-sivusto.

Kommentit (16)

jes (vahvistamaton)

1

kyllä apple taas näyttää että tälläisilla päivityksillä ja innovatiivisilla ideoilla päihitetään halvat nokian kopiot.

Vastaa
qwerty (vahvistamaton)

3

Hiirieleet tekevät Operasta voittamattoman selaimen.

iPhonen Safariin kaivattaisiin myös Operamaisia eleitä, kuten hipasu vasemmalle ja oikeelle tarkoittamaan siirtymistä edelliseen ja seuraavaan (lue: iPhoneen kaivattaisiin Operaa).

Vastaa
juuh (vahvistamaton)

5

"Onko halpuudessa sitten jotain vikaa?" -Sama tuli itsellekin heti ensimmäisenä tuon luettua mieleen :)

Itse uutiseen: Tuntuvat ihan käteviltä uudistuksilta nuo. En ole mikään patenttialan asiantuntija, mutta luulisin ettei tuohon kuitenkaan patenttia saa, sillä niinkuin uutisestakin selvisi niin ei tuo todellakaan mikään uusi keksintö ole. Joka tapauksessa helpottaisivat varmasti jonkin verran tuota muuten aika hankalaa kirjoittamista.

Toisaalta tulee mieleen, että löytyykö Applelta enää tarpeeksi kiinnostusta tuollaisen suunnitteluun, sillä luulen Applenkin tulevaisuuden puhelimiinsa suunnittelevan qwerty-näppäimistön laittoa. Tämä yksinkertaisesti siitä syystä, että erillinen näppäimistö on niin hyvä lisä puhelimeen, että sen pois jättäminen olisi Applen kilpailijoiden puhelinmalleissa (vrt. SE Xperia/Nokia N97) erittäin suuri etu.

Vastaa
Juhani (vahvistamaton)

7

Eleitä? Luuri tarkkailee milloin käyttäjä hymyilee, silloin ruudulle pätkähtää hymyilevä Jobbsin naama, siinä ne omenapojat hymyilee sitetn toisilleen kilpaa :)

Vastaa
jepjep (vahvistamaton)

9

"Esimerkiksi sormien liikuttaminen vasemmalle näytöllä pyyhkii pois kirjoitettuja merkkejä (kuvassa), sormien liikuttaminen oikealle muodostaa välilyönnin"

Kyseiset ominaisuudet löytyvät nokian 5800xm:stä. Että ei tässä kyllä mitään uutta ole tai ainakaan mitään patentoitavaa.

Vastaa
Arto

11

@8, onhan tuossa sentään jotain uutta SE P800. P800 ei tajua useamman sormen liikkeitä, joten tekstiä pystyy pyyhkimään vain merkki kerrallaan. Toki tekstiä voi maalata sormella ja sitten pyykiä kerralla.

Muut mainituista ominaisuuksista kyllä P800 (joka ollut itsellä käytössä jo 6 vuotta) löytyy ja paljon muutakin, koska kaikki kirjoittaminen ja merkit voidaan hoitaa käsialatunnistuksella. Kuten jutussa mainittiin, ei tekniikka varmasti ole patentoitavissa.

Vastaa
Omistaja (vahvistamaton)

12

"Kyseiset ominaisuudet löytyvät nokian 5800xm:stä. Että ei tässä kyllä mitään uutta ole tai ainakaan mitään patentoitavaa."

Onko näin? Itse omistan kyseisen puhelimen, ja kun pyyhkäisen vasemalle puhelin valitsee tekstiä ja oikealle pyyhkäistäessä, se ei tee mitään?
En nyt väitä ettei niitä ole, ehken ole vain huomannut, mutta miten minun pitää toimia, että puhelin pyyhkii tekstiä vasemmalle ja lisää välilyönnin oikealle pyyhkäistäessä?

Vastaa
Omistaja (vahvistamaton)

13

"Kyseiset ominaisuudet löytyvät nokian 5800xm:stä. Että ei tässä kyllä mitään uutta ole tai ainakaan mitään patentoitavaa."

Onko näin? Itse omistan kyseisen puhelimen, ja kun pyyhkäisen vasemalle puhelin valitsee tekstiä ja oikealle pyyhkäistäessä, se ei tee mitään?
En nyt väitä ettei niitä ole, ehken ole vain huomannut, mutta miten minun pitää toimia, että puhelin pyyhkii tekstiä vasemmalle ja lisää välilyönnin oikealle pyyhkäistäessä?

Vastaa
eiomistaja (vahvistamaton)

14

omistaja:

käsialatunnistus käyttöön niin onnistuu pyyhkiminen ja välilyönnit 5800:ssa. Samat hommat on jo 10v vanhassa palmissa.

Vastaa
just

15

itseasiassa kyllähän tuossa iPhonessakin on käsialatunnistus, muutenhan esim japanilaisten hirakanojen, kanjien eikä katakanojen kirjoittaminen onnistu.

Vastaa
Phiiidöör (vahvistamaton)

16

@just

Itse en löytänyt tietoa muuta kuin kiinalaisten merkkien käsialantunnistuksesta. Katakanalle en löytänyt kuin jotain näppäimistöpohjasia sovelluksia.


Kyllähän Apple voi saada patentin tuolle, mutta se, että saa sen patentin, ei vielä merkitse kaikkea. Oikeudessa voidaan sitten kiistellä, onko patentti validi.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja