Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Nokia tavoittelee nousua ykköseksi kosketusnäyttöpuhelimissa vuoden 2009 aikana

20
Markus Lehtiniitty

Nokia tavoittelee nousua ykköseksi kosketusnäyttöpuhelimissa vuoden 2009 aikana
Nokia tavoittelee nousua markkinaykköseksi kosketusnäytöllä varustettujen puhelinten markkinoilla vuoden 2009 aikana.

Nokian toimitusjohtaja Olli-Pekka Kallasvuo kertoi Financial Timesin haastattelussa, että Nokian myöhäinen mukaantulo kosketusnäyttöpuhelinten markkinoille juontui Nokian halusta kehittää kosketusnäyttöteknologia sopivaksi useampiin eri puhelinmalleihin ja eri hintaluokkiin. Kallasvuon mukaan Nokia on ollut seuraajan asemassa kosketusnäyttöpuhelinten osalta: Nokia on tullut kosketusnäyttöpuhelinten markkinoille viimeisenä suurimmista puhelinvalmistajista, mutta vuoden 2009 aikana Nokia hakee "kostoa" uusien puhelintensa voimalla.
Vaikka Nokia on yhä selvä markkinajohtaja älypuhelimissa, niin sen älypuhelinten myynti laski ensimmäistä kertaa vuoden 2008 kolmannella neljänneksellä. Yhtenä syynä tähän myynnin laskuun on nähty juuri kosketusnäyttöpuhelinten puuttuminen Nokian mallistosta. Nokia toi 2008 neljännen neljänneksen aikana markkinoille 5800 XpressMusic -kosketusnäyttömallin sekä julkisti ensi kesänä markkinoille saapuvan kalliimman hintaluokan kosketusnäytöllisen N97-mallin.

Kokonaisuutena vuoden 2009 puhelinmyynnin odotetaan muodostuvan pienemmäksi kuin vuoden 2008 johtuen globaalista taloudellisen tilanteen heikkenemisestä. Tämä on vasta toinen kerta puhelinmarkkinoiden historiassa, kun myynti on laskusuunnassa. Edellisen kerran matkapuhelinmarkkinat supistuivat vuonna 2001. Kallasvuon luotto Nokian mahdollisuuksiin tänä vuonna on kuitenkin luja, sillä hän uskoo suuruuden tuomien skaalaetujen, tunnetun ja pidetyn brändin, vahvan taseen sekä laajan tuotevalikoiman tuovan Nokialle merkittävää etua kilpailijoihin verrattuna. Nokia tähtääkin markkinaosuuksiensa kasvattamiseen niin koko puhelinmarkkinassa kuin myös älypuhelinten sektorilla.

Financial Timesin haastattelussa Kallasvuo kommentoi myös Nokian palveluliiketoimintoja. Kallasvuon mukaan Nokialta ei muun muassa ole odotettavissa enää suuria yritysostoksia palveluliiketoiminnassa, sillä hänen mukaansa Nokian palveluvalikoimasta ei enää puutu "suuria paloja".

Kommentit (20)

Makko (vahvistamaton)

1

Ei tarvii kovin paljoa edes tavoitella, kun se on väistämätöntä, jos suoltaa kosketusmalleja ulos useissa eri hintaluokassa ja kun on ykkönen markkinoilla muutenkin.

Vastaa
lalled (vahvistamaton)

2

just just, jos Applen yksi puhelin pystyy kyykyttämään nokian kaikki puhelinmallit innovatiivisuudellaan ja käyttiksellään niin kyllä tuo Apple tulee tulevaisuudessa syömään Nokialta rutkasti asiakkaita.

Vastaa
Fox (vahvistamaton)

3

Juuri näin kuten lalled sanoi, ja muutenkin kun Apple:lta tulee jotain, niin kaikki ovat merkin perään.

Vastaa
noohhoh (vahvistamaton)

4

taas apple vaahtoamista.. ei siinä puhelimessa ole mitään muuta erikoista ollut kuin se kosketusnäyttö ja riistohinta.

Vastaa
qwerty (vahvistamaton)

5

lalled puhuu täällä kuin suuri nostradamus. kun läppäpuhelimet tulivat, niin samaa puhuttiin motorolasta ja kuinka se kaataa nokian. mites muuten motorolalla nyt menee?

ps. pisteet kumminkin applelle siitä että toi jotain innovatiivistä markkinoille.

Vastaa
MoZar (vahvistamaton)

6

turhaa Apple vaahtoamista.. ei kaikki ole Applen perään.. eivät kaikki halua maccia tai ipodia.

Siinä kyseisessä luurissa ei oli mitään uutta.. ainut erikoinen asia oli se kosketus näyttö, jota ei niin hirveästi puhelimissa ollut ennen sitä nähty. Enkä nyt ole puhelinta haukkumassa. Kummasti vaan apple-fanit tuppaa unohtamaan, että luurissa ei oikeasti ollut mitään muuta erikoista. :P

Vastaa
Henkka (vahvistamaton)

7

Onkohan kenelläkään käynyt mielessä minkä takia Applella on niin paljon fanaattisia seuraajia? Ehkäpä siinä vain on sitä jotain joka kuluttajaa kiinnostaa. Se vain tympäsee heti kun pääsee nauttimaan Nokian insinöörien innovaatioista. Tai redmondin neropateista.

Terveisin kirjoittaa Macbookilla ja kuuntelee musiikkinsa iPodilla

Vastaa
Nicula (vahvistamaton)

8

Mutta eipä se kosketusnäyttökään nyt niin ihmeellinen asia ole vaikka Apple sen haluaakin siltä näyttävän. Onhan kosketusnäyttöllisiä puhelimia ollut esim. Qtekilla paljon ennen iPuhelinta.

Vastaa
Aatutee (Mobiiliblogin jokapäiväinen vierailija)

9

iPhonen vahvuus on helppokäyttöinen käyttis, ei suinkaan kosketusnäyttö. Mutta on turhan ylihinnoiteltu esimerkiksi tähän minun Tubeeni verrattuna.

Vastaa
Aatutee (Mobiiliblogin jokapäiväinen vierailija)

10

iPhonen vahvuus on helppokäyttöinen käyttis, ei suinkaan kosketusnäyttö. Mutta on turhan ylihinnoiteltu esimerkiksi tähän minun Tubeeni verrattuna.

Vastaa
Jussi (vahvistamaton)

11

Konsensus siis on että iPhonessa ei ollut mitään uutta eikä mullistavaa. Aivan samalla tavalla iPod ei ollut läheskään ensimmäinen mp3-soitin, eikä kauhean ihmeellinen, kiintolevy ja kuulokeplugi, kuten muissakin. Myöskään iTunes ensimmäinen musiikkia myyvä kauppa netissä.

Kaikesta huolimatta nämä tuotteet onnistuivat muuttamaan kyseisiä markkinoita erittäin voimakkaasti. Kannattaisikohan miettiä hetki että voisiko kuitenkin olla edes pieni mahdollisuus siihen että niissä tuotteissa kuitenkin olla "jotakin", jolla jo olemassaolevista asioista on saatu viimeisteltyä sellainen yhdistelmä, jota kuluttajat oikeasti haluavat käyttää.

Selittely "mainonnalla" tai "fanaattisilla käyttäjillä" on asian kiertämistä, mainonta kun ei oikein voi toimia ilman substanssia, paitsi hetkellisesti. iPodin kanssa tämä hetki on kestänyt 7 vuotta, iTunes Music Storen kanssa viisi, iPhonen esitttelystäkin on jo kaksi vuotta ja suosio näyttää vain kasvavan.

Se mitä tehdään, eli speksit, ei ole tärkeätä , *miten* tehdään on. Käyttöliittymä, käyttöympäristö (esim. iTunes softa, joka *pakottaa* käyttäjät ottamaan varmuuskopion ja lähes pakottaa päivittämään), laitteiden fyysinen viimeistely, käyttöönotto ja vastaavat asiat ovat näissä tapauksissa olleet aika paljon edellä keskimääräisiä kilpailijoita. Se aikaisemmin mainitsemani yhdistelmä, jota käyttäjät oikeasti haluavat käyttää ei useinkaan synny metodilla "otetaan spekseiltään parhaat komponentit joihin on varaa, teipataan ne jotenkin yhteen", metodi "otetaan ominaisuudet jotka *tarvitaan*, tehdään niistä kokonaisuus joka on helppo ja hauska käyttää" toimii paljon todennäköisemmin.

Yksi asioista, joka erottaa iPhonen suurimmasta osasta kilpailijoita on se, että sen käyttöliittymä on alusta asti suunniteltu sormilla käytettäväksi. Kosketusnäyttöjä on puhelmissa ollut paljon aikaisemminkin, jopa Nokialta. Valitettavasti vain ne, kuten suuri osa nykyisistäkin‚ oli tehty väärin. Ne olivat vain perinteisiä käyttöliittymiä joihin on lisätty kosketusnäyttö, jota sitten käytetään hiiren tai näppäimistön asemesta styluksella, plektralla tai yritetään nyhrätä kynnellä... Olennaista ei siis ole se onko laitteessa kosketusnäyttöä vai ei, olennaista on se millainen käyttölogiikka ja käyttökokemus saadaan sen tekniikan ympärille rakennettua.

iPhone ei ole teknisesti kummoinen, ja sen käyttöliittymässäkin olisi vaikka kuinka paljon parannettavaa. Kuitenkin väite että "siinä ei ollut mitään uutta" kertoo vain siitä että kommentoija ei ole käyttänyt laitetta tai että hänellä on varsin insinöörimäinen sokea piste koskien käytettävyysasioita. Onneksi Applen kilpailijatkin ovat vihdoin nähneet valon, toteutukseen menee varmasti vähän aikaa, lopulta kuluttaja voittaa.

Vastaa
ahteri (vahvistamaton)

12

Jussi "Apple-jesuiittojen kruunaamaton kuningas" se jaksaa vauhkota iphone-juttujaan joka uutisessa, vaikka aiheena olisi nokia.

Vastaa
viima (vahvistamaton)

13

Jussi rauhottuisit jo. Jos puhelin on hyvä, niin sitä ei tarvitse mainostaa joka paikassa, mutta nyt alkaa vaikuttaa siltä että teillä fanipojilla alkaa olla hätäkädessä.

Hyväksy nyt ainakin se että nokia ja samsung tulevat painamaan applen ohi kosketusnäyttöpuhelimissa.

ps. Voin itsekkin antaa pisteet applelle siitä että siirsi kännkkävalmistajat kosketusnäyttö aikaan. That's it.

Vastaa
Jussi (vahvistamaton)

14

"Jussi rauhottuisit jo."

Minä olen ihan rauhallinen, olisin tietenkin toivonut kriittistä keskustelua esillenostamistani seikoista, mutta ilmeisesti niihin ei ole mitään lisättävää, kun oli pakko turvautua henkilökohtaisuuksiin, kuten ahteri, ja epäolennaisuuksiin.


"Jos puhelin on hyvä, niin sitä ei tarvitse mainostaa joka paikassa"

En minä laitetta mainostanut, olin vaan taas pettynyt monien väitteisiin "ei mitään uutta", "huonot speksit". Vastaavasti kai voisi sanoa että jos puhelin oikeasti olisi huono ei sen kampittamiseksi tarvitsisi koko ajan keksiä virheellisiä väitteitä.


"Hyväksy nyt ainakin se että nokia ja samsung tulevat painamaan applen ohi kosketusnäyttöpuhelimissa"

Määrässä menevät ohi ihan varmasti. Käyttöliittymän ja -kokemuksen laadussakin todennäköisesti, mutta milloin tämä tapahtuu jää nähtäväksi. Ainakin Nokia, Android ja RIM ovat siitä vielä kaukana, Windows Mobile laitteet ovat hyvin vaihtelevia. Samsungin kosketusnäyttöpuhelimia en ole käyttänyt.

Miksi kuvittelet että en tuota "hyväksyisi", ja mitä ihmeen hyväksymistä se edes kaipaa? Myyntiluvut ovat myyntilukuja. Eihän kukaan kuvittele että yhdellä mallilla katettaisiin koko markkina. Applen tavoite oli noin 1% kännykkämarkkinasta, se tavoite ylitettiin hienosti premiumhintaisella (keskihinta moninkertainen nokian keskihintaan nähden) ja hyväkatteisella tuotteella. Pullat ovat siis erittäin hyvin uunissa jatkoa ajatellen, markkinajohtajaksi se ei edes halua, nykyiset puhelinhinnat kehittyvillä markkinoilla kun eivät mahdollista järkevää toiminnallisuutta (kontekstissa smartphone) järkevällä katteella.

Vastaa
ahteri (vahvistamaton)

15

En jaksanut lukea edes vuodatustasi, samaa fanilasien läpi tuijottelua näyttäisi pikavilkaisulla olevan, ihan väärässä paikassapa vielä.

Vastaa
jehu (vahvistamaton)

16

Nokia voisi ottaa iPhonesta vielä hieman oppia uusiin kosketusnäyttömalleihin. Eikö ole mahdollista tehdä sellaista näyttöä, että stylus-kynän käyttö ja multitouch ovat kummatkin mahdollisia? iPhonessa häiritsee vahvasti monet rajoitukset (esim. mielestäni ehkä vakavin puute: ei voi käyttää "modeemina" tietokoneessa), joita 5800:ssa ei ole, mutta iPhone tuntuu kädessä laadukkaammalta ja paremmalta. Kun Nokia tekee kosketusnäyttöpuhelimen, vaikkapa E-sarjaan, metallikuorella hienolla designilla, niin varmaankin kaikki muut jäävät jalkoihin. Toivottavasti tuolloin se multitouch on myös hanskassa, koska siitä on selkeää hyötyä käytössä.

Vastaa
jehu (vahvistamaton)

17

Nokia voisi ottaa iPhonesta vielä hieman oppia uusiin kosketusnäyttömalleihin. Eikö ole mahdollista tehdä sellaista näyttöä, että stylus-kynän käyttö ja multitouch ovat kummatkin mahdollisia? iPhonessa häiritsee vahvasti monet rajoitukset (esim. mielestäni ehkä vakavin puute: ei voi käyttää "modeemina" tietokoneessa), joita 5800:ssa ei ole, mutta iPhone tuntuu kädessä laadukkaammalta ja paremmalta. Kun Nokia tekee kosketusnäyttöpuhelimen, vaikkapa E-sarjaan, metallikuorella hienolla designilla, niin varmaankin kaikki muut jäävät jalkoihin. Toivottavasti tuolloin se multitouch on myös hanskassa, koska siitä on selkeää hyötyä käytössä.

Vastaa
apple_ei_vaan_osaa (vahvistamaton)

18

eipä ne applen tuotteet tosiaan mitään erikoisia oo, mutta silti niissä näköjään joku kiehtoo monia. Laitteet itsessään voi olla helppoja käyttää, mutta se helvetin itunes on niin täyttä kuraa ku vaan voi olla, siinä oo mitään helppokäyttöistä, menny jo itellä 2 koneen valtuutusta hukkaan kun kone tiltannu ja joutunu wintoosan uusiks asentaan, samalla kun liittää iphonen koneeseen ja on uudestaan asentanu itunesin niin se väittää että iphone on toisen koneen kanssa naitettu ja itunes ei tue useampaa playlistiä, TYHJENNETÄÄNKÖ MUISTI!!! ei vittu siis miks se paska ei osaa siirtää ku tietokoneesta päin tietoo eikä puhelimesta koneeseen päin playlist ja kappaletietoja. Puhelin on kyllä muuten ihan kiva lelu mut toi ohjelman kuvatus pilaa kaiken...

Vastaa
Henkka (vahvistamaton)

19

Nokia ja Samsung tulevat olemaan "vahvimmat selviytyjät" -2009 tulevista,vaikeista ajoista.
Samsung tulee VAHVASTI "painostamaan" Nokiaa HSDPA/HSPA älypuhelimien myynnissä!!!.

Vastaa
kimmo (vahvistamaton)

20

ei nyt pidä unohtaa sitäkään että iphone on flopannut jotakuinkin kaikilla markkinoilla usaa lukuunottamatta...

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja