Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Soneran 4G-verkkoja saadaan vielä odottaa

3
Markus Lehtiniitty

Soneran 4G-verkkoja saadaan vielä odottaa
Ruotsalaissuomalainen TeliaSonera, joka toimii Suomessa pääasiassa Sonera-brändillä, on kertonut aloittavansa neljännen sukupolven matkapuhelinverkkojen rakentamisen ja ensi vuonna TeliaSoneran pitäisi Tukholmassa Ruotsissa ja Oslossa Norjassa avata 4G-verkot ensimmäisten operaattoreiden joukossa koko maailmassa. Suomessa 4G-verkkojen rakentamista ei toistaiseksi aloiteta - Suomessa ei ole edes vielä jaettu tarpeellisia verkkolupia.

"Suomessa panostamme seuraavaksi 3G-verkon laajentamiseen 900 MHz:n taajuudella ja nykyisen 3G-peiton vahvistamiseen. 4G:n aika tulee kun päätelaitteet kehittyvät ja markkinat kypsyvät nopean tiedonsiirron seuraavalle sukupolvelle", sanoo TeliaSoneran Suomen mobiilipalveluista vastaava johtaja Esa Rautalinko yhtiön tiedotteessa.
Tietoa 4G-verkon tarkemmasta Suomen aikataulusta ei toistaiseksi ole. Yksi hidaste Suomessa on vielä jakamatta olevat verkkoluvat, joiden jaon TeliaSonera toivoo tapahtuvan mahdollisimman pian.

Neljännen sukupolven matkapuhelinverkot perustuvat LTE-teknologiaan (Long Term Evolution) ja teoriassa niiden odotetaan tarjoavan yli 100 megabitin tiedonsiirtonopeudet. Käytännössä näin nopeisiin vauhteisin ei tulla pääsemään vaan parhaimmillaankin nopeudet tulevat käytännössä jäämään ehkä noin 30-40 megabittiin sekunnissa. LTE-teknologia edustaa seuraavaa kehitysastetta nykyisistä toisen sukupolven GSM- ja kolmannen sukupolven WCDMA-verkoista.

TeliaSoneran mukaan 4G-verkot tuovat suuren parannuksen muun muassa liikkuvan laajakaistan käyttökokemukseen ja mahdollistavat paremmin muun muassa erilaisten vuorovaikutteisten palvelujen käyttöä.

TeliaSoneran Oslon verkon toimittaa kiinalainen Huawei ja Tukholman verkon ruotsalainen Ericsson. Muiden Pohjoismaiden ja Baltian maiden osalta TeliaSonera kertoo yhä arvioivansa eri verkkotoimittajia.

Neljännen sukupolven verkkotuella varustettuja LTE-puhelimia ei toistaiseksi ole näköpiirissä. Aikaisintaan LTE-puhelimet voivat olla tulossa markkinoille vuoden 2010 loppupuolella tai vasta vuonna 2011. Alkuvaiheessa 4G-verkkoja käytettäneenkin lähinnä erilaisilla tietokoneisiin liitettävillä modeemeilla.

Kommentit (3)

Aapeli (vahvistamaton)

1

Taas näyttää, että Suomessa tullaan jälkijunassa. Tämä sillä oletuksella, että verkko ei valmistu tai ei ainakaan kattavuutta ei ole nimeksikään puhelinten tullessa myyntiin. Miksi naapurissa tekisivät verkon ellei sen käyttöön ole edes puhelimia? :)

Itseasiassa 100Mbits on ainoastaan 3GPP:n määrittämä vaatimus LTE:lle. Teoriassa nopeus on muistaakseni noin 180Mbits ja suituisissa olosuhteissa odotetaan päästävän huomattavasti yli 100Mbits:n. Vaikka tuossa TeliaSoneran tiedotteessa puhutaankin 4G-verkosta, LTE on kuitenkin virallisesti 3.9G-verkko. 4G-verkko tulee olemaan täysin pakettikytkentäinen verkko, kuten on LTE:kin, mutta LTE kykenee toimimaan yhteistyössä myös nykyisten 3G-verkkojen kanssa.

Vastaa
Makko (vahvistamaton)

2

Sonera on surkea yhtiö, jonka sietäisi kuolla pian pois.
Miksi verkkoluvat ovat vielä jakamatta? Täytyy toivoa että Elisa ottaa pian lusikan kauniiseen käteen.

Vastaa
Mass (vahvistamaton)

3

Täytyy sanoa, että soneran kannattaisi vahvasti parantaa heidän 3G verkkojaan. Kauppaahan se yksinoikeudella iPhone 3G:täkin!

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja