Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Uutiskommentti: Sony Ericssonin asema tukala

6
Markus Lehtiniitty

Uutiskommentti: Sony Ericssonin asema tukala
Sony Ericsson julkisti tänään vuoden 2008 neljännen vuosineljänneksen tuloksensa. Viime vuoden viimeisellä neljänneksellä Sony Ericsson kirjasi 262 miljoonan euron liiketappion. Liiketappio ilman uudelleenjärjestelykuluja oli 133 miljoonaa euroa. Sony Ericssonin liikevaihto neljännellä neljänneksellä laski 23 % viime vuodesta ja oli 2,914 miljardia euroa.

Sony Ericsson onnistui myymään vuoden viimeisenä kolmena kuukautena vain 24,2 miljoonaa puhelinta. Myytyjen puhelinten määrä laski 21 prosenttia viime vuodesta. Keskihinta laski vuodessa 123 eurosta 121 euroon, mutta nousi kolmannen neljänneksen 109 eurosta.
Myös koko vuonna myytyjen puhelinten määrä laski, 103,4 miljoonasta puhelimesta 96,6 miljoonaan puhelimeen. Kaikilla mittareilla tarkasteltuna Sony Ericssonin tilanne vaikuttaa melko tukalalta. Puhelinmarkkinat vaikuttavat jäähtyneen merkittävästi viime vuoden lopussa. Lisäksi Sony Ericssonin asema on vielä suhteellisesti heikompi ja yhtiö on myös menettänyt markkinaosuuttaan.

Sony Ericsonin mallisto on yllättänkin heikko. Mallistosta ei löydy juuri lainkaan innostavia tuotteita, jotka kantaisivat Sony Ericssonia eteenpäin. Sony Ericsson on myös ilmoittanut tähtäävänsä 480 miljoonan euron kulusäästöihin, joka ei voi olla näkymättä yhtiön tuotekehityksessä. Tulostiedotteessaan Sony Ericsson kertoo kehittävänsä Googlen Android-alustalla varustettua älypuhelinta. Siitä ei kuitenkaan ole nopeaksi avuksi, jota Sony Ericsson kaipaisi. Sony Ericsson ennustaa erityisesti vielä tämän vuoden alkupuolen olevan hyvin vaikea. Sony Ericsson odottaa koko vuoden 2010 myyntimäärien jäävän viime vuodesta ja keskihintojen laskevan.

Sony Ericssonia ja Motorolaa on veikkailtu suurimmiksi häviäjiksi heikentyvillä markkinoilla sillä yhtiöiden asema on ollut heikkenevä jo jonkin aikaa. Kummankin heikkouden takaa löytyvät perimmäisenä syynä ongelmat tuotevalikoiman kanssa. Motorola jäi jumiin RAZR:iinsa pari vuotta sitten ja Sony Ericsson puolestaan ajautui vain monistamaan uusia, suhteellisen tylsiä versioita Walkman-musiikkipuhelimista ja Cyber-shot-kamerapuhelimista pienin uudistuksin.

Motorola on edellä mainituista heikommassa asemassa. Motorola on tippunut viimeisen parin vuoden aikana yli 20 prosentin markkinaosuudesta vain 5-10 prosentiin. Silti myös Sony Ericssonin tilanne on vakava sillä yhtiön puoliksi omistavilla Sonylla ja Ericssonilla riittää myös itsellään ongelmia. Tässä hässäkässä Sony Ericsson saattaa joutua sivuraiteille ja on jopa mahdollista, että jompikumpi luopuisi omasta osuudestaan, mikä asettaisi Sony Ericssonin tulevaisuuden ylle suuren kysymysmerkin.

Suurista puhelinvalmistajista Nokia ja LG kertovat tuloksistaan ensi viikon torstaina.

Kommentit (6)

Jussi_ (vahvistamaton)

1

Sääli, koska sonyerkit ovat olleet vakaita ja luotettavia puhelimia, jotka eivät pahemmin nitise muovista. Totta kyllä tuo, että viime vuosina vain kopioitiin edellisiä malleja eikä ennen X1:stä moneen aikaan edustusluureissakaan mitään ihmeelistä nähty.

Uutinen kyllä on silti varsin negatiivissävytteinen, analyytikot pitkälti uskovat SE:n olevan oikealla tiellä ja nousevan sekä SE itse uskoo q3:n olevan taas voitollinen (varmaankin android-luurin myötä).

Vastaa
eemelisp (vahvistamaton)

2

sääli?ei ne sen parempia tai huonompia ole kuin muidenkaan.kilpailu on kovaa ja innovaatiot on puuttunu.minkä takia pitäisi olla jotenkin yltiöpositiivinen jos huonosti menee?uskoo ken tahtoo että tilanne paranee.jos ei parane niin edessä on "en konkurs":P

Vastaa
jehu (vahvistamaton)

3

Kyllä Sony Ericssonissa olisi potentiaalia, onhan sillä ihan hyviä luureja kuluttajapuolella (esim. W760i). Yritysten silmissä ko. valmistajalla ei ole uskottavuutta ja Nokian E-sarja on aika paha kilpailija.

Vastaa
mikko (vahvistamaton)

4

uutinen on yllättävän positiivissävytteinen. serkin "tavis"luurivalikoima on heikko kuten artikkelissa mainitaan. tämä ei ole kuitenkaan isoin ongelma.

isoimman ongelman taustalla on se että yhtiö on valinnut strategiakseen älypuhelimiin keskittymisen. yhtiöllä ei kuitenkaan ole selvää linjaa älypuhelinalustan suhteen.

androidiin liittyminen tarkoittanee että serkki ainakin harkitsee android luurien tekemistä. tänä vuonna on serkki julkisti winmo-luurin josta jotkut tuntuvat tykkäävän. tuleeko sille jatkoa? yritys ei ole vielä katkonut välejään täysin symbianinkaan suuntaan.

yhtiö joka tekee päälle sata miljoonaa tappiota (jos ei edes lasketa mukaan kertatappioita) kvartaalissa ei nyt vain voi kaataa tuotekehitysresursseja kehittämään kilpailukykyistä mallistoa kolmelle, eikä edes kahdelle älypuhelinalustalle.

veikkaanpa että serkin ongelmat jatkuvat ainakin niin kauan kuin serkki ei selvästi valitse mihin se noista keskittyy. eikä valinta ole helppo. android on vielä täysi arvoitus, winmon markkinat ovat osoittautuneet kovin rajallisiksi, symbian voi olla henkisesti liian kova pala serkin johdon niellä.

sitten kun tuo on päätetty, yhtiön pitää vielä keksiä millä se tuo lisäarvoa älyluureihin. segmentti on ainut jossa matkapuhelinalalla on tällä hetkellä kilpailua, eikä siellä tuo menestystä "hei me tehdään kivoja android/winmo/symbian luureja" -konseptilla. perusmallin hinta ainakin symbian puolella lähtenee ensi joulun aikoihin sadan erkin tienoilta.

Vastaa
Korpraali (vahvistamaton)

5

Toivottavasti Ericsson vielä tuosta nousee, sillä minun Ericssoneissa ei ole ollut vikoja koskaan. En kyllä ymmärrä miksi ei kansa osta Sony Ericssoneja? Siihen vaikuttaa varmaan myös sekin että monistetaan melkein samoja kännyköitä, mutta silti.

Vastaa
jehu (vahvistamaton)

6

Itse en usko, että tuo "monistaminen" on ongelma. Kaikki tekee sitä ja pahin on Nokia, silti myy joka vuosi aina periaatteessa samat mallit. Mikko on mielestäni aika hyvin jäljillä. Sonyerkki ei taida itsekään tietää mitä se haluaa tehdä ja kenelle, sekä miten. Ei ole ihme jos kuluttajatkin on ihmeissään. Mielestäni kannattaisi kulkea vain kiltisti Nokian vanavedessä symbianin kanssa ja kenties tulevaisuudessa siirtyä Linuxin maailmaan. Tai suoraan Linuxiin, siinä erottuitaisiin muista.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja