Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Ensimmäinen ei-Nokia-laite maemo-alustalla

Markus Lehtiniitty

Ensimmäinen ei-Nokia-laite maemo-alustalla
Nokia on käyttänyt Linuxiin pohjautuvaa maemo-alustaa kolmessa Internet Tablet -sarjan laitteessaan (770, N800, N810), mutta avoin alusta ei ole saavuttanut taakseen muita valmistajia.

Kiinalaisen Optiman OP5-E onkin ensimmäinen muun kuin Nokian laite, jossa pyörii virallisesti maemo-alusta. OP5-E:n ominaisuuksiin kuuluvat 4,3 tuuman resistiivinen WVGA-kosketusnäyttö (tarkkuus 800x480 pikseliä), GPS-paikannus, CDMA2000 1x EV-DO -puhelinverkkoyhteydet, microSD-muistikorttipaikka, WLAN- ja Bluetooth-yhteydet, 3,2 megapikselin kamera sekä kapasiteetiltaan massiivinen 2600 milliampeeritunnin akku. OP5-E on myös varsin tehokas laite: prosessori on 806 megahertsinen Marvell PXA320 ja lisäksi laitteesta löytyy 128 megatavua RAM-muistia ja 256 megatavua ROM-muistia. Lisätietoa OP5-E:n ominaisuuksista voi tiirailla Optiman laitesivuilta (käännetty Googlella kiinasta englanniksi).
Laite pyörinee tällä hetkellä maemo 4 -alustalla, mutta on päivitettävissä tulevaan 5-versioon. 5-version tuomista uudistuksista ehdottomasti tärkeimmät ovat tuki puhelu- ja tekstiviestitoiminnoille. Optima OP5-E on tulossa markkinoille vain Kiinassa, mutta se onkin kiinnostava lähinnä vain sisältämänsä maemo-alustan vuoksi.

Myös Nokian odotetaan julkistavan vielä tämän vuoden aikana uuden maemo-perusteisen laitteen, joka sisältäisi myös puhelu- ja tekstiviestitoiminnot. Aiemmat Internet Tablet -laitteet eivät näitä ominaisuuksia ole sisältäneet - ne eivät siis ole olleet puhelimia, vaan vain internetlaitteita.

Mikäli Nokia todella tavallisilla puhelinominaisuuksilla varustetun maemo-laitteen vielä tämän vuoden puolella julkistaa, on kyse todella suuresta muutoksesta. Verrattuna nykyisiin Symbian-käyttöjärjestelmään ja S60-alustaan perustuviin laitteisiin maemo-laitteesta löytyisi vääntöä aivan eri tavalla. Toistaiseksi parempia tietoja tulevasta maemo-laitteesta, kuin mitä olemme aiemmin kertoneet, ei julkisuuteen ole ilmestynyt. Noiden tietojen mukaan laitteen julkistuksen pitäisi tapahtua jo heinäkuussa. Uskon kuitenkin, että julkistusta on siirretty jonkin verran eteenpäin.

Lisäkuvia Optima OP5-E:stä:Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja