Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Googlen puhelimesta tihkuu lisätietoa - pysyy yhä mysteerinä

6
Markus Lehtiniitty

Googlen puhelimesta tihkuu lisätietoa - pysyy yhä mysteerinä
Googlen oma puhelin, joka tunnetaan myös Nexus One -nimellä, on ollut ehdottomasti viimeisten päivien suurin uutinen mobiilirintamalla useiden ristiriitaistenkin lähteiden, spekulaatioiden ja keskustelujen voimalla. Eilen kerroimme kattavasti yhteen kasattuna oikeastaan kaikki tuolloin saatavilla olleet tiedot tästä uudesta puhelimesta, mutta sen jälkeen tilanne on kehittynyt vauhdikkaasti uusien paljastusten myötä. Tämä artikkeli jatkaa siitä, mihin eilen jäätiin, joten kyseisen aiemman artikkelin lukeminen on suositeltavaa.

Uusia kuvia
Engadget-blogi on tuonut esiin uusia, hyvälaatuisia kuvia Googlen puhelimesta tai Nexus Onesta, miten sitä kukin haluakaan kutsua. Uusissakaan kuvissa laitteessa ei ole lainkaan näkyvissä laitteen valmistajan, HTC:n, logoa.

Uusien kuvien yhteydessä Engadget mainitsee myös, että puhelimen pakkauksesta löytyy google.com/phone/support-osoite, mikä vahvistaisi huhuja Googlen oman puhelimen markkinoilletulosta - sekä myyntinimen olevan mahdollisesti yksinkertaisesti Google Phone.

Android 2.1

Myös Android 2.1:stä, joka uuden puhelimen sisältä löytyy, on tässä yhteydessä saatu hieman tuoretta tietoa. Android 2.1:n uudistuksiin kuuluvat muun muassa 3D-elementit sovellusvalikossa, useampia työpöytiä/kotinäyttöjä sekä uusi ruudukkokuvake näytön alalaidassa, jota painamalla saa esiin korttimaisen selausnäkymän aloitusnäytöistä.

HTC:n Nexus One käynyt FCC:n testeissä

NEXUSONE-nimellä varustettu laite on käväissyt Yhdysvaltain telehallintovirasto FCC:n testattavana, ja FCC on julkaissut siitä asianmukaiset testiraportit. PB99100-mallinumerolla varustetun laitteen valmistaja on HTC. Lisäksi raportit vahvistavat tiedot microSD-muistikorttipaikasta, WLAN:in osalta 802.11b/g-tuista sekä Bluetooth 2.1 + EDR -yhteydestä. Lisäksi FCC:n mukaan Nexus One tukisi neljää GSM-taajuutta (850/900/1800/1900 MHz) sekä kolmea 3G-taajuutta (WCDMA 900/1700/2100 MHz) sekä GPRS-, EDGE- ja HSPA-datayhteyksiä. Asiasta on kertonut muun muassa Engadget-blogi.

Euroopan markkinoiden kannalta Nexus Onen verkkotuki vaikuttaisi siis lupaalvalta, mutta Yhdysvalloissa AT&T:n 3G-verkkoon se ei näillä taajuuksilla sovi.

Kaksi suurta kysymystä: hinta ja Android-kumppaneiden suhtautuminen

Googlen oma puhelin on toistaiseksi nostattanut esiin kaikkein voimakkaimmin kaksi erittäin merkittävää kysymystä, joista toinen liittyy laitteen hintaan ja toinen Googlen Android-laitevalmistajakumppaneiden suhtautumiseen asiaan. Näistä on analyytikkokommenttien kera kertonut muun muassa Silicon Alley Insider -sivusto.

Ainakin toistaiseksi saatavilla olevien tietojen mukaan Googlen Nexus Onea tullaan myymään operaattorilukitsemattomana, ja suoraan kuluttajille ilman esimerkiksi operaattorien subventioita. Laitteen hinta liikkunee siis dollareissa Yhdysvalloissa jossain 400-600 dollarissa, mikä monille amerikkalaisille tuntuu korkealta hinnalta, sillä he ovat tottuneet maksimissaan 200 dollarin hintoihin puhelinta ostaessaan operaattorikytkyjen ansiosta. Tietojen mukaan T-Mobile saattaisi myydä puhelinta, mutta siis lukitsemattomana ja subventoimattomana.

Toinen mielenkiintoinen aspekti Google-puhelimesta on valmistajakumppanien reaktio. Jo nyt Googlen tulevalla puhelimella lienee ainakin teknologiapiireissä ollut oma negativiinen vaikutuksensa kiinnostuksessa kaikkiin tämänhetkisiin Android-puhelimiin, vaikka puhelin on tulossa markkinoille aikaisintaan vasta tammikuussa. Google kilpailee siis suoraan kumppaniensa kanssa, mikä ei varmasti kuulosta ainakaan kumppanien mielestä reilulta tai "oikealta".

On myös liikkunut arvioita, että todellisuudessa Google-puhelin ei olisikaan totta, eikä Google sitä olisi kuluttajamarkkinoille tuomassa. Mutta jos näin olisi, niin miksei Google kertoisi sitä? Toisaalta voi myös kysyä, että mitä järkeä Googlella olisi tuoda omaa puhelinta markkinoille ja näin loukata Android-kumppaneita? Suuria kysymyksiä, ainakin toistaiseksi vielä ilman varmoja vastauksia.

Yleensä oikeassa olevan, Mobile-review-sivuston päätoimittajan, Eldar Murtazinin, mukaan koko draama Googlen oman puhelimen ympärillä on vain kilpailijan tekemää häirintää, jonka tarkoituksena on hämätä Googlen Android-kumppaneita. Lisäksi Murtazin arvioi kaiken takana olevan Apple, joka pyrkisi häiritsemään Motorolan tulevien Android-puhelinten menestystä.

Maininta Symbian Foundationin virallisessa blogissa

Uutinen Googlen omasta puhelimesta on mainittu myös muun muassa Nokian älypuhelimista löytyvää Symbian-käyttöjärjestelmää kehittävän Symbian Foundationin virallisessa blogissa varsin kärkkään otsikon alla. Symbianin blogi kysyy merkintänsä otsikossa varsin ilkeästi "Puhelin, joka upottaa Androidin?". Varsin erikoista ja mielenkiintoista.

Nexus One vs. HTC Dragon/Passion/Bravo

Lopuksi on vielä pakko todeta, että Google-puhelin on nostattanut melkoisen myrskyn siihen nähden, että kyseessä on ainakin toistaiseksi saatavilla olevien tietojen mukaan täysin yhteneväinen laite aiemmin huhuttujen HTC Dragonin ja sen amerikkalaisen HTC Passion -version kanssa. Lisäksi ominaisuuksiltaan Google-puhelin vastaisi tuoreimman HTC-vuodon Bravo-mallia käytännössä yksi yhteen.

Kommentit (6)

Ari (vahvistamaton)

1

Toivottavasti tämä Google puhelin on vain Applen liikkeelle laskema ilkeä huhu. Google ei ole koskaan valmistanut mitään rautatuotetta myyntiin asti.

Vastaa
keke (vahvistamaton)

2

@1: Sama koski Microsoftia *Lisää tähän oikea luku* vuotta sitten.

Jotenkin omasta mielestäni varsin outo tuo huhuttu asetelma. Miksi Google rupeaisi bulkkivalmistajaksi? Kaikkihan on nähnyt miten esim. HP:lla, Compaqlla, yms on käynyt tietokoneidensa kanssa. Uponneet siihen samaan massaan.

Vastaa
keke (vahvistamaton)

3

Eniten ihmetyttää ettei tuotteella edes ole omaleimaista designiä.

Vastaa
iKnow (vahvistamaton)

4

@3
Toden totta. Tuohon puhelimeen voi lyödä lähes kenen tahansa logon. Acer, Dell, Hp tai joku muu täysin mauton, hajuton merkki.

Vastaa
yi (vahvistamaton)

5

Mitäs jos se oliskin Chrome OS phuelin??
sit vois mielenkiinto kääntyä-
*arvuutelaan ootelaan
*katotaan mitä käy!

Vastaa
LaruX (vahvistamaton)

6

@1: Kylläpäs on. Ihan ehtaa rautaa PK-yrityksille: Google Search Appliance (www.google.com/intl/fi/enterprise/pdf/datasheet.pdf)

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja