Saudi-Arabian painostus tehosi - viranomaiset pääsevät käsiksi BlackBerry-viesteihin

Kaarlo Räihä

Saudi-Arabian painostus tehosi - viranomaiset pääsevät käsiksi BlackBerry-viesteihin
Monissa maissa kansallinen turvallisuus jyrää kylmästi kuluttajien yksityisyyden, ja näiden maiden joukkoon kuuluu nähtävästi myös Saudi-Arabia, sillä erinäisten uutisjuttujen mukaan BlackBerry-puhelimia valmistava Research In Motion (RIM) on sallinut kyseisen valtion päästä käsiksi maassa olevien ihmisten pikaviesteihin.

BlackBerry-puhelimien välillä on mahdollista lähettää salattuja pikaviestejä, jonka takia Saudi-Arabia on pitänyt kyseisiä puhelimia uhkana maan turvallisuudelle. Tämän takia maan viranomaiset ilmoittivat muutama viikko sitten estävänsä kyseisen ominaisuuden käytön. RIM on kuitenkin nähtävästi neuvotellut paikallisten viranomaisten kanssa sopimuksen, jonka myötä viestintä voi jatkua, mutta jatkossa viranomaiset voivat tutkailla maan tietoverkoissa kulkevia BlackBerry-pikaviestejä.

RIM ei ole kommentoinut julki tulleita tietoja, ja yritys on vedonnut aiempaan tiedotteeseensa, jonka mukaan yritys tekee yhteistyötä valtioiden kanssa tiettyjen pelisääntöjen mukaan. Investointipankki CIBC World Marketsin analyytikko Todd Coupland uskoo muidenkin valtioiden haluavan nyt vastaavia sopimuksia, joka asettaisi erityisesti paljon matkaavat liikemiehet ikävään tilanteeseen, koska jatkossa eri valtioiden harrastaman BlackBerry-pikaviestien salakuuntelu saattaisi vaarantaa esim. yrityssalaisuuksia.



Saudi-Arabiassa on käytössä noin 700 000 BlackBerry-puhelinta. Pikaviestien yksityisyyden kadotessa paikalliset asukkaat ovat etsineet uusia keinoja turvalliseen viestintään, ja mm. Nimbuzz-pikaviestimen latausmäärät ovat satakertaistuneet.

Saudi-Arabian lisäksi RIM:in suojatuista pikaviesteistä ovat huolissaan mm. Yhdistyneet arabiemiirikunnat, Kuwait ja Intia.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Moto E22 – hinta laskenut -44%

Motorola Moto E22
49 € Power
59 € DNA
79 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 86 €

Honor X6 – hinta laskenut -34%

Honor X6
79 € DNA
119 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -30%

Oppo A38 (4G)
69 € DNA
99 € Veikon Kone
125 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 99 €

Samsung Galaxy S23 Ultra – hinta laskenut -28%

Samsung Galaxy S23 Ultra
777 € CDON
1087 € RDE.FI
1217 € Teknikproffset

Alin hinta viikko sitten: 1086 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.