Nvidia: Tuplaydin hyväksi akunkestolle

Teemu Laitila

Nvidia: Tuplaydin hyväksi akunkestolle
Nvidian julkaisemien laskelmien mukaan mobiililaitteiden moniydinprosessorit vastoin yleistä uskomusta itse asiassa säästävät akkua, kertoo Bit-tech. Nvidia uskookin vahvasti moniydinprosessoreiden, kuten sen oman Tegra 2 -alustan tulevaisuuteen mobiililaitteissa. Yhtiön ennustuksen mukaan kaksiydinprosessorit yleistyvät voimakkaasti ensi vuonna ja neliytimiset prosessorit seuraavat pian perässä.

Nvidian julkaisema "Benefits of Multi-Core CPUs on Mobile Devices" raportti esittää yksinkertaisen esimerkin useamman ytimen tuomasta hyödystä. Nvidia vertaa kahta samanlaista mobiililaitteta, joista toinen käyttää yksiytimistä ARM Cortex-A9 -prosessoria ja toisessa on käytössä kaksiytiminen Cortex-A9-prosessori, joka on muilta ominaisuuksiltaan identtinen.



Nvidian mukaan monimutkaiset kuormitukset, kuten internet-radion kuuntelu, nettiselaus ja Flash-sisällön pyörittäminen samanaikaisesti kuormittavat yksiytimisen prosessorin 100 prosentin tasolle ja se joutuu käymään maksiminopeudella 1 GHz:n taajuudella ja 1,1V jännitteellä. Laskelmissa kuvataan aiheutunutta tehonkulutusta kirjaimella P.

Toisessa tapauksessa sama työmäärä voidaan jakaa kahden eri ytimen välille, jotka molemmat kuormittuvat vain 50 prosentin verran. Pienempi kuormitus mahdollistaa kellotaajuuksien laskemisen 550 Mhz:n ja käyttöjännitteen pudottamisen 0,8V tasolle. Nvidian laskelmien mukaan kaksiytimisen prosessorin tehonkulutus on tässä tapauksessa vain 0,6P, eli 40 prosenttia yksiydinmallia pienempi.

Laskelmissa otetaan luonnollisesti kantaa lähinnä ideaalitilanteeseen, missä kuormitus prosessoriytimille jakautuu tasaisesti ja käyttöjärjestelmä osaa kunnolla hyödyntää useita ytimiä. Myös laitteen käyttötavalla on huomattava vaikutus useammasta ytimestä saatuun hyötyyn. Suurimmat valmistajat ovat julkistaneet suunnitelmansa kaksiytimisten ARM-prosessoreiden lanseerauksesta ensi vuoden aikana, mikä omalta osaltaan tulevaisuudessa parantaa käyttöjärjestelmien tukea moniprosessoinnille.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Honor Magic Vs – hinta laskenut -38%

Honor Magic Vs
990 € Power
1599 € DNA

Alin hinta viikko sitten: 1599 €

TCL 40R – hinta laskenut -36%

TCL 40R
179 € Power

Alin hinta viikko sitten: 279 €

Samsung Galaxy A23 5G – hinta laskenut -34%

Samsung Galaxy A23 5G
129 € DNA
149 € Power
197 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 196 €

Honor X6 – hinta laskenut -34%

Honor X6
79 € DNA
119 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.