Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

IEEE hyväksyi uuden WiMax-standardin, nyt virallisesti 4G

Teemu Laitila

IEEE hyväksyi uuden WiMax-standardin, nyt virallisesti 4G
IEEE on kuun alussa antanut hyväksyntänsä uudelle WiMAX-standardille, joka täyttää 4G-tekniikalle asetetut alkuperäiset siirtonopeustavoitteet. Nyt hyväksytty IEEE 802.16m sisältää määritykset 100 Mb/s -siirtonopeudelle liikkuvan päätelaitteen suuntaan ja 1 Gb/s -nopeudelle paikallaan olevaan päätelaitteeseen. Alkuvaiheessa nopeus on kuitenkin vain enintään 300 Mb/s -tasolla.

WirelessMAN-Advanced- tai WiMAX-2-standardia on kehitetty jo neljä vuotta. Se on kuitenkin menettänyt osittain merkityksensä, kun suuri osa nykyisistä mobiilioperaattoreista on valinnut seuraavan sukupolven verkkojensa toteutustekniikaksi LTE:n. LTE on kaupallisessa käytössä jo muutamissa maissa, mutta vasta LTE-Advanced-tekniikalla päästään WiMAX-2:n tasoisiin siirtolukemiin.
Nykyisiä WiMAX- ja LTE-toteutuksia on voinut kutsua 4G-verkoiksi vasta hetken aikaan, sillä vielä viime vuonna kansainvälinen telealan keskusjärjestö ITU määritteli 4G-nimityksen vaativan vähintään 1 Gb/s -siirtonopeuksia tukiasemalta päätelaitteelle. Teleoperaattoreiden painostuksesta määritelmiä kuitenkin höllennettiin niin reilusti, että nykyisiäkin 3.5G-tekniikoita voidaan markkinoida 4G-termillä.

Uusi WiMAX-standardi on taaksepäin yhteensopiva myös vanhempien päätelaitteiden kanssa. Suomessa WiMax-verkkoja on käytössä ainakin Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja