Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

LTE: äänen ja datan kamppailua

Janne Häyrynen

LTE: äänen ja datan kamppailua
LTE on täysin pakettikytkentäinen IP-verkko, kun taas puhelut GSM- ja 3G-verkoissa ovat piirikytkentäisiä. Tämä tarkoittaa, ettei äänen siirtämiseen voida taata tiettyä kaistanleveyttä ja viivevaatimuksia datan siirtämiseen suunnatussa LTE-verkossa.

Over-the-top -palvelut, eli esimerkiksi korkean tason VoIP-protokollaa käyttävät Skype ja GoogleTalk ovat vahvoja kilpailijoita, mutta tätä et kuule teleoperaattorien suusta, sillä äänipuhelut muodostavat yhä suuren osan heidän tulonlähteistään. Ongelmaan on tarjolla monia ratkaisuja, joita käytetään sekalaisin menestyksin eri operaattorien LTE-verkoissa. Monet suurista LTE-pelureista ovat näennäisesti panostaneet VoLTE, eli Voice-over-LTE -ratkaisuun, joka vaatii lisäkseen IMS-palveluarkkitehtuurin istuakseen teleoperaattorin piirikytkentäiseen verkkoon. Tällöin LTE-verkon äänipalvelussa luovutaan täysin piirikytkentäisyydestä.

Toinen ratkaisu on varasuunnitelmana piirikytkentäiseen verkkoon siirtyminen (CSFB eli Circuit Switched Fallback), jonka miinuspuolena puheluiden kytkentäaikaan tulee viiveitä. Kolmantena SVLTE (Simultaneous Voice and LTE) ratkaisussa puhelin muodostaa yhteyden yhtäaikaa sekä pakettikytkentäiseen LTE-verkkoon datasiirtoa varten, että piirikytkentäiseen verkkoon puheen ohjaamiseksi. Tämän haittapuolena voidaan mainita suurempi virrankulutus.


Joissain Android-laitteissa on jo mahdollisuus yhtäaikaiseen CDMA- ja LTE-verkkojen käyttöön, joista Samsungin Galaxy S III on sisällyttänyt puhelimeensa kaksi radioratkaisua. Kun toinen voi siirtää dataa LTE-verkossa, samaan aikaan ääntä siirretään toisen antennin kautta 3G-verkossa. iPhone 5 puolestaan pudottaa datayhteyden 3G-verkkoon puhelua muodostettaessa. Siispä moni 4G-puhelin ainakin äänipuhelujen aikana tällä hetkellä pudottaa yhteyden 2G- tai 3G-tilaan. LTE-verkkoa ja puhelimia kehitetään parhaillaan tukemaan samanaikaista datan ja äänen siirtoa.

Vakiintuneen käytännön puuttuminen pakettipohjaisten radioverkkojen luotettavaan äänen- ja kuvansiirtoon lienee suurin kompastuskivi. Mikä rooli HD ja FullHD äänipalveluilla on tulevaisuudessa, jää nähtäväksi.


Puhelinvertailun diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja