Testissä Sony Xperia V: Vedenkestävä 4G-puhelin

1
Teemu Laitila

Testissä Sony Xperia V: Vedenkestävä 4G-puhelin
Sonyn ja Ericssonin tiet erosivat viime vuonna, kun Sony osti Ericssonin ulos yhteisestä älypuhelinyhtiöstä. Erosta vaikuttaisi olleen Sonylle hyötyä ja viime vuoden lopulla Sony onnistui kasvamaan maailman neljänneksi suurimmaksi älypuhelinvalmistajaksi. Yhtiön Xperia-sarjaan on julkaistu sittemmin useita mielenkiintoisia ja kilpailukykyisiä puhelinmalleja, joista tässä artikkelissa katsastetaan vielä hetken aikaa lippulaivan asemasta nauttiva Xperia V.

Xperia V on saapunut myyntiin jo vuodenvaihteen tietämillä ja puhelin julkaistiin alun perin viime vuoden elokuussa. Sen jälkeen Sony on julkaissut myös uuden lippulaivamallin Xperia Z:n, joka saapuu myyntiin piakkoin.

Sonyn markkinaosuus Suomessa on kohtalaisen pieni Samsungin ja Nokian hallitessa täkäläisiä markkinoita. Ensivaikutelman perusteella Sony ei kuitenkaan jää jälkeen ominaisuuksissa eikä puhelimen ulkonäössäkään ole valittamista. Otetaan siis selvää, millaista vastusta Sonyn Xperia V tarjoaa Android-markkinoilla.

Muotoilu ja ulkoasu


Ensinäkemältä Xperia V ei juuri säväytä, sillä paketin avatessa vastassa on samaa mustaa lasipintaa kulmikkaassa muodossa kuin monessa muussakin Android-luurissa. Tarkemmalla silmäilyllä puhelin kuitenkin erottuu Android-läpysköiden massasta. Puhelimen näyttö nousee muutaman millimetrin varsinaisen rungon yläpuolelle ja erityisesti alareunaan jää selvästi erottuva pykälä. Näytön lasin alla puhelinta kiertää kromin värinen reunusta, joka levenee puhelimen päihin mennessään. Laitteen takapinta on kromireunuksen tapaan selvästi kaareva, mikä antaa sille hieman lisää luonnetta.Näytön lasia lukuun ottamatta valmistusmateriaalina on muovi. Kromin värinen muovi antaa aina hieman halvan vaikutelman ja siltä ei voi nytkään välttyä. Kromi ei kuitenkaan pilaa koko ulkonäköä, vaan yleisvaikutelma on tyylikäs. Muovisuudestaan huolimatta laite on tukevan tuntuinen.Xperia V on rakennettu kestämään pölyä ja vettä (IP55/IP57) ja valmistajan lupauksen mukaan sen voi upottaa enintään metrin syvyyteen jopa 30 minuutin ajaksi. Vesitiiviydestä kertovat USB-liitännän ja kuulokeliitännän suojaläpät, sekä takakannen sisältä löytyvä kumitiiviste. Laitteen oikeaan yläreunaan sijoitetut fyysiset näppäimet ovat kohtalaisen jäykkiä käyttää, mikä todennäköisesti johtuu erikoisrakenteesta. Myös suojaläpät hidastavat liitinten käyttämistä, mutta ne on helppo avata olemattomillakin kynsillä, kun oppii tekniikan.

Virtanäppäin ja äänenvoimakkuuden säätö ovat puhelimen ainoat fyysiset näppäimet ja käyttöliittymän ohjaamisessa Sony luottaa modernisti virtuaalisiin näppäimiin. Kuulokeliitäntä on laitteen yläosassa ja datan siirtoon, lataukseen ja myös kuvan siirtoon käytettävä USB-liitäntä puhelimen vasemmassa laidassa.

Fyysisten mittojensa osalta Xperia V ei ole kaikkein siroin. Laite on 129 x 65 x 10,7 mm kokoinen, mutta muovisen rakenteensa ansiosta painaa vain 120 grammaa.

Näyttö, tekniikka ja yhteydet

Pienemmistä puhelimista pitävälle Xperia V on suoranainen ilo, sillä näytön koko on nykypäivänä pieneksi laskettava 4,3 tuumaa, muta resoluutio on siitä huolimatta HD-tasoa eli 1280x720 pikseliä. LCD-näyttö sisältää Sonyn oman Bravia Engine 2 -kuvanparannustekniikan, joka pyrkii automaattisesti säätämään kuvan väriä, terävyyttä ja kontrastia riippuen siitä, mitä näytöllä katsellaan. Laadusta ei voi valittaa ja erityisesti videokuva toistuu näytöllä mallikkaasti. Näytön kerrotaan olevan suojattu naarmuuntumista vastaan, mutta kyseessä ei ole monesta puhelimesta löytyvä Gorilla-lasi.Prosessorinsa puolesta jo viime syksynä julkistettu puhelin ei ole enää ihan kärkikastissa, mutta tehoa löytyy silti riittämiin. Xperia V perustuu kaksiytimiseen Snapdragon S4 -piiriin (MSM8960), joka sisältää Adreno 225 -näytönohjaimen. Muistia löytyy tavalliset yksi gigatavu. Sisäistä tallennustilaa on tarjolla vain kahdeksan gigatavua, mutta microSD-kortilla tilaa saa halutessaan lisää.

Yhteyksien osalta tarjolla on käytännössä kaikki, mitä toivoa saattaa. Mobiiliverkoista Xperia V tukee 3G-yhteyksien lisäksi LTE-yhteyksiä myös Suomessa käytössä olevilla taajuuksilla. Perinteisten WLAN- ja Bluetooth-yhteyksien lisäksi laite tukee NFC:tä sekä kuvan siirtoa microUSB-liitännän kautta MHL-tekniikkaa tukevaan televisioon. Puhelimen ruudun saa näkyviin isommalla näytöllä myös langattomasti, kunhan omistaa uutta Miracastia tukevan näytön tai television. Lisäksi laitteesta löytyy hyvänä lisänä FM-radio.

Akun kapasiteetti on 1750 mAh, jonka avulla puhelin kestää käytössä kohtalaisen helposti kokonaisen päivän. Silti akun saa myös tyhjäksi ahkerammalla käytöllä ja vaikka LTE-yhteyksiä ei testin aikana käytettykään, niiden päälle kytkeminen todennäköisesti vielä lisäisi tehonkulutusta.

Käyttöjärjestelmä ja käyttöliittymä

Xperia V perustuu Android 4.0 -järjestelmään, mutta päivitys tuoreempiin versioihin saapunee ehkä jo helmikuun aikana. Sony on kuorruttanut Androidin omalla käyttöliittymällään, joka tuo mukanaan jopa muutamia hyödyllisiä parannuksia, mutta perinteiseen tapaan myös muuttelee asioita pelkän erottumisen vuoksi.

Sony tekee ulkoasun osalta selvän irtioton Androidin natiivista käyttöliittymästä ja alla pyörivästä Ice Cream Sandwich -järjestelmästä muistuttavat lähinnä siellä täällä näkyvät sähkönsiniset värisävyt. Järjestelmän toimintoja ei kuitenkaan ole muokattu suuremmin, mikä on aina hyvä ratkaisu.


Eron huomaa jo lukitusruudulla, missä näyttö avataan pyyhkäisemällä palkkia oikealle. Pyyhkäisyn pitää ulottua käytännössä koko näytön poikki, jotta lukitus avautuu. Toisin päin pyyhkäisemällä voi käynnistää kameran ja ottaa kuvan, josta kuitenkin lisää myöhemmin. Lukitusnäytölle voi asettaa näkymään tiedot saapuneista puheluista, viesteistä, sähköposteista tai ajankohtaisista kalenterimerkinnöistä. Yksityiskohtaisemmat tiedot uusista tapahtumista voi halutessaan myös piilottaa näkyvistä.

Perustoiminnot hoituvat Android-käyttäjälle tuttuun tapaan. Alareunan valikkoon voi kiinnittää haluamansa sovellukset tai vaikka kansiollisen sovelluksia ja kotiruudut voi täyttää widget-sovelluksilla. Ilmoituspalkki sisältää perinteiseen tapaan pikanäppäimet esimerkiksi puhelimen hiljentämiselle, Bluetooth-yhteyksille ja datayhteyksien käytölle, mutta GPS:n tila pitää muuttaa erikseen asetuksista tai widgetin avulla. Asetuksiin pääsee kuitenkin käsiksi yläpalkin kautta. Pieniä muutoksia näkyy myös moniajonäkymässä, johon on tuotu widgettien tyylisiä pienoissovelluksia, joita voi asentaa lisää Play-kaupan kautta. Esiasennettuna on tarjolla muun muassa muistilappu, sanelukone ja laskin. Pienoissovellukset toimivat kätevinä pikanäppäiminä tiettyihin toimintoihin, mutta toisaalta ne voi korvata esimerkiksi kotiruudulle tuotavalla kansiolla.

Yksi mainitsemisen arvoinen ominaisuus on Smart Connect, joiden avulla voi säätää mitä tapahtuu, kun laitteeseen kytketään esimerkiksi kuulokkeet, laturi tai Bluetooth-laite. Oletusarvoisesti kuulokkeiden liittäminen käynnistää musiikkisoittimen tai vaikka Spotifyn ja laittaa musiikin soimaan. Kuulokkeiden irrottaminen keskeyttää toiston automaattisesti. Yö-profiili riippuu kellonajasta ja se aktivoituu kun laturi kytketään kiinni. Oletusarvoisesti puhelin menee äänettömälle ja käynnistää herätyskellon. Profiilit ovat kohtalaisen näppärä tapa automatisoida muutamia pikkutoimintoja, mutta niiden säätövara kuitenkin loppuu melko nopeasti.

Loppujen lopuksi käyttöliittymässä ei ole suurempia sudenkuoppia, vaikka mieluummin Androidia käyttäisi nykymuodossaan ilman muokkauksia.


Koska Sony on laitevalmistajan lisäksi sisältöyhtiö, viihde on vahvasti läsnä Xperia V:n esiasennetuissa sovelluksissa. Laitteesta löytyy Sonyn oma Walkman-musiikkisoitin, joka hoitelee laitteen muistiin tallennetun musiikin toiston jopa paremmin kuin Androidin natiivi musiikkisoitin. Lisäksi laitteesta löytyy Sonyn kuukausimaksullinen Music Unlimited -palvelu, joka tarjoaa musiikin suoratoistoa Spotifyn tapaan.

Sony on myös paketoinut DLNA-jaon kätevästi suoraan galleriasovellukseen, josta videota voi siirtää esimerkiksi television ruudulle. Puhelimen voi myös helposti asettaa toimimaan mediapalvelimena, jolloin sen kuvat, videot ja musiikki ovat muiden laitteiden saatavilla. Langattomien vaihtoehtojen lisäksi laitteen näytön voi peilata MHL-portin kautta televisioon sopivalla kaapelilla. Vaikka mediaominaisuudet eivät itsessään ole uusia tai ainutlaatuisia, Sonyn toteutus tekee niistä helppoja käyttää.


Kamera

Xperia V sisältää 13 megapikselin Exmor R -kennon ja kuvausvalona toimii yksi led-salama. Etukamera toimii vain VGA-tarkuudella.


Kameran käyttöliittymä muistuttaa päällisin puolin Androidin perusversiota, mutta valikoihin mentäessä paljastuu muutoksia. Oletusarvoisesti kamera käyttää "älykästä kuvaustilaa", joka pyrkii optimoimaan asetukset automaattisesti eri tilanteisiin. Enemmän säätöjä löytyy valikoista, joissa perinteisemmän listan sijaan on joukko ikoneita. Asetuksia on kilpailijoihin verrattuna kohtuullisesti ja niitä on helppo käyttää. Kameraan pääsee käsiksi suoraan myös puhelimen lukitusruudulta, jolloin kamera käynnistyy ja ottaa kuvan heti tarkennuksen löydyttyä, mikä voi olla hyvä ominaisuus nopeissa tilanteissa.


Xperia V:n Exmor R -kenno on jo vanhempaa tekniikkaa kun esimerkiksi pian saapuvassa Xperia Z -mallissa käytetään uutta ja paranneltua kennoa, joka osittain hyödyntää myös ylinäytteistystä. Kameran kuvanlaatu ei ole mitenkään huippuluokkaa, mutta toisaalta tuottaa ihan kohtuullista kuvaa. Jos puhelimen kameralla on suuri merkitys ostopäätökseen, kannattaa ehkä odotella uudempaa Xperia Z -mallia.100 prosenttinen rajausXperia V tallentaa videokuvaa 1920x1080 pikselin resoluutiolla 30 kuvaa sekunnissa. Videokuvan vakautta pyritään parantamaan digitaalisella vakaimella, joka toimii myös still-kuvauksessa. Videokuvan laatu on kohtuullista ja esimerkiksi jatkuva tarkennus tuntuisi toimivan hyvin. Kuvanvakautuksesta ei sen sijaan vaikuttaisi olevan näkyvää hyötyä.Yhteenveto

Xperia V saa kohta väistyä lippulaivan asemasta kun uudempi ja suurempi Xperia Z saapuu myyntiin. Siitä huolimatta se on edelleen kelpo laite, varsinkin jos tuoreemman mallin saapuminen markkinoille tarkoittaa muutoksia hinnassa. Maltillisen kokoisen näyttönsä ansiosta se on myös hyvä valinta, jos nykyiset viiden tuuman läpyskät eivät mahdu omaan käteen.


Kaikkineen ulkoasunsa ja ominaisuuksiensa puolesta Xperia V on enemmän käytännön ratkaisu, josta syntyy vaikutelma, että laitetta suunnitellessa on menty käyttökokemus ja ominaisuudet edellä. Pienehköä sisäistä muistia lukuun ottamatta Xperia V:n ominaisuuslista ei jätä juuri toivomisen varaa, vaan laite taipuu käytännössä kaikkeen tarvittavaan ja vesi- sekä pölytiiviys ovat hyvä lisä listalla. Myös vanhempi Android-versio on pieni kauneusvirhe muuten hyvässä paketissa, joskin ongelma on korjattavissa piakkoin luvatulla päivityksellä.

LTE-yhteyksillä varustettu Xperia V on ensisijaisesti työkalu älypuhelimen tehokäyttäjälle, mutta ilman kompromisseja ulkoasussa. Aktiivisen käyttäjän kannalta akkukapasiteetti voisi tosin olla vielä piirun verran parempi, ettei käyttöä tarvitsisi rajoittaa akun säästämiseksi.

Plussat ja miinukset:

+ Maltillinen näytön koko
+ Kattavat viihdeominaisuudet
+ LTE 4G

- pieni sisäinen tallennustila
- pienehkö akkuTilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Honor X7a – hinta laskenut -42%

Honor X7a
69 € DNA
141 € BIGBOX.FI
229 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Motorola Moto E14 – hinta laskenut -34%

Motorola Moto E14
79 € Gigantti
79 € Power
119 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Samsung Galaxy A14 (4G) – hinta laskenut -33%

Samsung Galaxy A14 (4G)
89 € Power
132 € BIGBOX.FI
153 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 132 €

Motorola Moto G24 – hinta laskenut -23%

Motorola Moto G24
114 € BIGBOX.FI
142 € CDON
169 € Power

Alin hinta viikko sitten: 146 €

Kommentit (1)

Anonyymi käyttäjä
Pyry Parikka (vahvistamaton)

1

Erittäin toimiva puhelin, sinänsä sääli että kuluttajat mieltävät vain myyntilistojen kärkinimet huippupuhelimiksi, vaikka Sony on tehnyt jo usean vuoden todella hyviä älypuhelimia.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.