Mozilla ja Samsung työstävät uutta selainmoottoria mobiililaitteisiin

1
Teemu Laitila

Mozilla ja Samsung työstävät uutta selainmoottoria mobiililaitteisiin
Mozilla ja Samsung ovat kertoneet yhteistyöstä kokonaan uuden selainmoottorin kehittämiseksi. Uusi moottori on nimeltään Servo ja se on tarkoitus optimoida alusta saakka moderneille paljon rinnakkaista laskentatehoa tarjoaville alustoille.

Resurssien tehokkaamman hyödyntämisen lisäksi Servon kehityksessä on tarkoitus panostaa tietoturvaan huomioimalla selainten yleiset haavoittuvuudet jo suunnitteluvaiheessa. Siinä auttaa Mozillan itse kehittämä uusi ohjelmointikieli Rust, joka Mozillan mukaan on "oletusarvoisesti turvallinen".

Selainprojektin lopullinen päämäärä on luoda nimenomaan mobiililaitteisiin sopiva selain. Samsungin osuus projektissa on tähän saakka koostunut ARM-tuen lisäämisestä sekä Android-kehitykseen vaadittujen työkalujen rakentamisesta. Hyvin alkuvaiheessa oleva projekti on jo kehittäjien testattavissa.Yhtiöt eivät paljasta tarkemmin Servon kehitysaikataulua, mutta kuluvan vuoden aikana on tarkoitus saada valmiiksi ensimmäinen "merkittävä versiopäivitys". Servo löytänee tiensä jollain aikataululla Firefoxin selainmoottoriksi.

Tällä hetkellä selainmarkkinoita hallitsee niin työpöydällä kuin mobiililaitteissakin Webkit-selainmoottori. Webkititä käyttävät esimerkiksi Applen Safari-selain niin mobiililaiteissa kuin työpöydälläkin sekä Googlen Chrome kaikissa versioissaan. Myös Opera ilmoitti äskettäin siirtyvänsä Webkitin käyttöön.

Parhaat kännykkätarjoukset

Nokia XR20 – hinta laskenut -40%

Nokia XR20
174 € Kärkkäinen
350 € Proshop
364 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 289 €

Oppo A16 – hinta laskenut -39%

Oppo A16
79 € DNA
229 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 129 €

Oppo Reno 7 Lite 5G – hinta laskenut -30%

Oppo Reno 7 Lite 5G
618 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 889 €

Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G (global) – hinta laskenut -29%

Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G (global)
140 € Kärkkäinen
299 € Power
299 € Multitronic

Alin hinta viikko sitten: 195 €

Kommentit (1)

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.