Jolla sai maailmanensi-iltansa näyttävin menoin

Juha Tuppi

Jolla sai maailmanensi-iltansa näyttävin menoin
Jolla esitteli tänään odotetun Sailfish-käyttöjärjestelmällä varustetun älypuhelimensa lehdistötilaisuudessa Narinkkatorilla Helsingissä. Tilaisuudessa puhuivat DNA Kaupan toimitusjohtaja Sami Aavikko, DNA:n puheliiketoiminnan johtaja Cedric Kamtsan sekä Jollan toimitusjohtaja Tomi Pienimäki. 450 ensimmäistä Jollan uuden älypuhelimen ennakkovarannutta sai lunastaa puhelimensa lehdistötilaisuuden jälkeen avatusta DNA:n pop-up -kaupasta.

Helsingin Narinkkatorille koottiin tällä viikolla vaikuttava tapahtumateltta Jollan maailmanensi-iltaa varten. Jolla Oy:n odotettu älypuhelin julkistettiin tänään suurin puittein, ja 450 laitteen ensimmäisenä ennakkovarannutta saivat ostaa uuden älypuhelimen tapahtumatelttaan avatusta DNA:n pop-up -kaupasta. Jono alkoi muodostua paikalle iltapäivän mittaan, ja vähän ennen teltan avaamista ennakkovaraajille se kiersi jo koko Narinkkatorin.

Tapahtumaa oli juontamassa Kirsi Salo, ja ennakkovaraajille tarjottiin suuhunpantavaa tarjottimilta ja juotavaa baaritiskiltä kaupan avaamista odotellessa. Samaan aikaan median edustajille järjestettiin lehdistötilaisuus, jossa puhuivat DNA Kaupan toimitusjohtaja Sami Aavikko, DNA:n puheliiketoiminnan johtaja Cedric Kamtsan sekä tietysti Jollan toimitusjohtaja Tomi Pienimäki.
Kolmikon puheenvuorot eivät kuitenkaan paljastaneet mitään uusia yksityiskohtia Jollan uudesta älypuhelimesta saati DNA:n ja Jollan yhteistyöstä: Aavikko toivotti illan isännän ominaisuudessa median edustajat tervetulleeksi tilaisuuteen, Kamtsan puhui asiakasnäkökulman tuomisesta Jollan älypuhelimen kehitykseen ja suunnitteluun sekä totesi loppujen ennakkovarausten myynnin alkavan joulukuussa DNA Kaupoissa. Kamtsanin mukaan loppuihin ennakkotilaajiin tullaan olemaan yhteydessä, jotta varatut puhelimet päätyvät varmasti oikeille omistajilleen, ja ennakkotilausten lunastamisen jälkeen Jolla tuodaan myyntiin muullekin yleisölle.

Älypuhelin

Pienimäki keskittyi puhumaan pääasiassa uudesta älypuhelimesta painottaen sen tarjoamaa ainutlaatuista ja vaivatonta käyttökokemusta sekä sen muokattavuutta. Sovelluspuoli tulee toistaiseksi käyttöjärjestelmän Android-tuen kautta, mutta kysyttäessä aiheesta Pienimäki kertoi useamman osapuolen olevan kiinnostunut Sailfish-käyttöjärjestelmästä potentiaalisena vaihtoehtona ja toivoi laitteen saavan pian myös yhtiön omaan käyttöjärjestelmään perustuva natiivisovelluksia.Pienimäki kertoi myös nopean, pitkälti käyttäjäpalautteelle perustuvan päivitystahdin olevan tavoitteena Jolla-älypuhelimelle. Hänen mukaansa yhtiö pyrkii panostamaan runsaasti ohjelmapäivityksiin. Lisäksi kysymykseen puhelimen avoimuudesta Pienimäki vastasi, että koska kyseessä on Linux-pohjainen käyttöjärjestelmä, se tarkoittaa lähtökohtaisesti sitä että puhelin on "avoimempi kuin Windows", ja että yhtiö pyrkii tässäkin asiassa nojaamaan asiakaspalautteeseen ja heidän toivomuksiin.

Myyntitavoitteet

Pienimäki vastasi tiedusteluun myyntitavoitteista ja jatkosta, että tällä hetkellä päätavoite on saada käyttäjäpalautetta ja kehittää laitetta valmiimmaksi sen pohjalta, eikä yhtiö tavoittele toistaiseksi "älyttömiä volyymeja". Ensimmäisenä tavoitteena on kehittää myyntiä Suomessa, sitten Euroopassa ja sen jälkeen Aasiassa. Pienimäki kertoi kuitenkin yhtiön pyrkivän Jollan sekä muiden Sailfish-puhelinten myynnissä miljoonaan laitteeseen per vuosi. Yksityiskohtia muista jälleenmyyjämaista ja yhteistyökumppaneista Pienimäki ei vielä ollut valmis paljastamaan. Hän kuitenkin kertoi, että sopimuksia on solmittu Eurooppaan, ja että Kiina on tähtäimessä Euroopan jälkeen.


Other half -konsepti

Esiin nostettiin myös Jollan "other half" -konsepti, eli takakannen vaihdettavuus ja siihen liittyvät ominaisuudet. Takakansi ei ole vain vaihdettava kuori, vaan sillä on yksilöivä tunnus, jonka perusteella puhelin osaa hakea ja ladata takakanteen liittyvän ohjelmistopaketin. Ohjelmistopaketti on täysin kustomoitava, mikä tarkoittaa käytännössä rajattomia mahdollisuuksia pelkällä takakannen vaihdolla. Pienimäki myös väläytteli takakanteen integroitavia teknisesti mahdollisia lisäominaisuuksia, kuten lisäakkua, aurinkokennoa tai mahdollisesti jopa näppäimistöä. Lisäksi hän mainitsi mahdollisuuden yhteisbrändäykseen, jossa takakannessa voisi näkyä jonkun muun brändin nimi tai logo.Ensimmäinen myyty puhelin

Lehdistötilaisuuden jälkeen ennakkovarattujen puhelinten myynti aloitettiin Jolla-yhtiön Marc Dillonin puheella, huimalla tanssiesityksellä sekä konfettisateella. Ensimmäinen puhelimen ostanut oli espoolainen Henri Huttunen, Jollan pitkäaikanen fani, joka oli saapunut jonottamaan jo puolilta päivin.

Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Edge 40 – hinta laskenut -23%

Motorola Edge 40
299 € Power
357 € Bigbox
383 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 389 €

Motorola Moto E13 – hinta laskenut -22%

Xiaomi Redmi 12 – hinta laskenut -18%

Xiaomi Redmi 12
129 € Bigbox
152 € Proshop
159 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 157 €

Realme 11 (5G) – hinta laskenut -17%

Realme 11 (5G)
256 € Bigbox
353 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 309 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.