Imaginationin uudet grafiikkaohjaimet valmiina lisensoitavaksi – iPhoneen tiedossa huima parannus

Manu Pitkänen

Imaginationin uudet grafiikkaohjaimet valmiina lisensoitavaksi – iPhoneen tiedossa huima parannus
Imagination Technologies on esitellyt uuden sukupolven mobiiligrafiikkaohjaimensa. Yhtiön mukaan uudet PowerVR Series6XT -piirit parantavat suorituskykyä 50 prosentilla (clock-to-clock) nykyisiin Series6-piireihin nähden, joiden sanottiin jo tarjoavan konsolitasoista suorituskykyä (100–1000 GFLOPS). Samaan aikaan virrankulutus laskee uusissa siruissa nykyisiin verrattuna.

Parannukset on saavutettu arkkitehtuurin tehtyjen muutosten ja optimointien avulla, eli laskentayksikköjen määrä ei ole tarvinnut kasvattaa aiemmasta. 6XT-arkkitehtuuri sisältää tuen kahdeksalle laskentayksikölle, mutta nyt Imagination esitteli kahdella, neljällä ja kuudella laskentayksiköllä varustetut piirit. 6XT-piirit tukevat PowerVR 6 -piirien tavoin DirectX 10-, OpenGL ES 3.0- ja OpenCL 1.x -rajapintoja.

XT-piirit on tarkoitettu kaikkein suorituskykyisimpiin laitteisiin, mutta Imagination tuo tarjolle myös Series 6XE -piirit. Niiden ansiosta kaikkein edullisimpiin laitteisiin saadaan OpenGL 3.0 ES -tuki.Imaginationin yksi tärkeimmistä asiakkaista on Apple, joka on käyttänyt jo pitkään PowerVR-grafiikkaohjaimia sen iOS-laitteiden A-järjestelmäpiireissä. Asiakkuussuhde ei ole kovin yllättävä, sillä Apple omistaa Imaginationin osakkeista noin kymmenen prosentin osuuden. Series6XT-piirit ovat nyt valmiita lisensoitavaksi, joten niihin perustuvia tuotteita nähdään kaupoissa todennäköisesti vuoden tai kahden kuluttua.

Apple tulee hyvin todennäköisesti käyttämään PowerVR Series6XT-grafiikkapiiriä A9- tai A10-järjestelmämikropiirissään. IPhone 5s:ään ja uusiin iPadeihin tiensä löytyneessä A7-suorittimessa käytetään PowerVR 6430 -grafiikkaohjainta.

Lisää tietoa PowerVR Series6XT -ohjainten ominaisuuksista löytyy täältä.

Parhaat kännykkätarjoukset

Nokia XR20 – hinta laskenut -40%

Nokia XR20

Alin hinta viikko sitten: 289 €

Oppo A77 5G – hinta laskenut -40%

Oppo A77 5G

Alin hinta viikko sitten: 249 €

Nokia G10 – hinta laskenut -30%

Nokia G10

Alin hinta viikko sitten: 151 €

Honor X7 – hinta laskenut -29%

Honor X7

Alin hinta viikko sitten: 97 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.