Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Patenttihakemus: Apple suunnittelee maksukorttien korvaamista Touch ID:llä ja iBeaconillä

Manu Pitkänen

Patenttihakemus: Apple suunnittelee maksukorttien korvaamista Touch ID:llä ja iBeaconillä
Patenttihakemusten perusteella Apple on kehittänyt iPhonea hyödyntävää mobiilimaksujärjestelmää ainaki vuodesta 2008 lähtien. Hakemusten luonne on vaihdellut hyvin paljon, mutta nyt Yhdysvaltain patenttitoimisto on julkaissut patenttihakemuksen, johon perustuvan maksujärjestelmän Apple voi hyvinkin lanseerata tulevaisuudessa.

Apple on koonnut ja rakentanut maksujärjestelmään tarvittavia elementtejä jo aika kauan, minkä ansiosta Apple voi edetä suunnitelmissaan maksujärjestelmän lanseeraamiseksi hyvinkin nopeasti. ITunesin ansiosta yhtiön hallussa on miljoonien sen asiakkaiden luottokorttitiedot. Lisäksi Applen laitteet ovat tukeneet iPhone 4S:stä lähtien vähävirtaista Bluetooth LE -teknologiaa. Suuri ja valmiiksi luotu käyttäjäkunta lisää kauppiaden kiinnostusta ottaa käyttöön iBeacon-mikropaikannus omissa myymälöissään.


Jäsenyyskorttien, lentolippujen jne. säilytykseen soveltuvan Passbook-lomakkosovelluksen Apple esitteli edellisvuonna ja se voi hyvin olla tulevan "iWalletin" edeltäjä.

Muutamat kaupat ovat jo siirtyneet tai testaavat parhaillaan viime vuoden WWDC:ssä esiteltyä iBeaconia, jonka ansiosta myymälöissä asioivien puhelimiin voidaan lähettää tiukasti rajattuun alueeseen kohdennettuja viestejä. Jos asiakas on esimerkiksi hedelmäosastolla, voi kauppa kertoa hänen puhelimeensa lähetetyn viestin avulla, että omenat ovat tänään alennuksessa. Toisaalta jos asiakas lähestyy kassaa, voi hänen puhelimensa avata maksamiseen tarkoitetun mobiilisovelluksen automaattisesti, jolloin ohjelman manuaaliseen etsimiseen ja avaamiseen ei mene aikaa.

Viimeisenä palapelinpalasena on Touch ID -sormenjälkilukija, joka teki debyyttinsä iPhone 5s:ssä. Sitä voi jo käyttää puhelimen lukituksen avaamiseen ja iTunes-ostosten hyväksymiseen, mutta sen muu käyttö on toistaiseksi estetty.

Yhdysvaltain patenttitoimiston julkaisema uusi patenttihakemus yhdistää edellä mainitut komponentit ja esittelee niitä käyttävän maksujärjestelmän backend-infrastruktuuria. Patenttihakemuksen mukaan maksuyhteyden muodostamiseen käytetään kahta langatonta yhteystyyppiä: toisen tarkoituksena on avata yhteys puhelimen ja maksujärjestelmän välillä ja toisen tarkoituksena on pitää yhteys yllä. Ajatus on samankaltainen kuin kuvien siirtämisessä laitteesta toiseen NFC:n avulla. Apple nimeää NFC:n mahdolliseksi aktivointiyhteydeksi, mutta se ei ole täysin välttämätön. IBeaconin takia onkin todennäköisempää, että Apple aikoo käyttää NFC:n sijaan Bluetooth LE:tä (joka siis löytyy kaikista iPhone 4S:ää uudemmista malleista).

Patenttihakemuksen mukaan maksamiseen käytettäisiin "turvaholviin" säilöttyjä maksukorttitietoja. Tällainen elementti löytyy Applen iPhone 5s:stä ja sitä käytetään Touch ID:n sormenjälkidataa varten. Patenttihakemus viittaa siihen suuntaan, että Apple suunnittelisi Touch ID:n ja iBeaconin koplaamista yhteen oman mobiilimaksujärjestelmän luomiseksi. Järjestelmä olisi kilpailukykyinen jo käytössä olevia NFC-järjestelmiä vastaan, sillä toisin kuin NFC:tä, iBeaconia voidaan hyödyntää myös muuhun kuin lähimaksamiseen, kuten mikropaikannukseen ja alennuskuponkien lähettämiseen (näiden avulla kauppa voi yrittää ohjailla kuluttajien ostovalintoja).


Patenttihakemus jätettiin patenttitoimistoon 28. syyskuuta 2012.

Google yritti päästä mukaan mobiilimaksamiseen Wallet-sovelluksen avulla, mutta NFC:tä hyödyntävä järjestelmä ei saanut oikein tuulta alleen.


Puhelinvertailun diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja