Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

ABI: Näiden lukujen pitäisi saada Googlen hälytyskellot soimaan

Manu Pitkänen

ABI: Näiden lukujen pitäisi saada Googlen hälytyskellot soimaan
Google elää sen ja muiden verkkopalveluissa esitettävillä mainoksilla. Periaatteessa yhtiölle on samantekevää näkyvätkö mainokset iOS-, Windows Phone- vai Android-pohjaisissa laitteissa, mutta kehittämällä omaa käyttöjärjestelmää Googlella on paremmat vaikutusmahdollisuudet ihmisten käsissä oleviin laitteisiin kuin turvautumalla muiden kehittämiin tuotteisiin.

ABI Reasearchin mukaan viime vuoden lopulla toimitettiin 280 miljoonaa älypuhelinta, joista selvä enemmistö eli 77 prosenttia oli Android-pohjaisia. Tämä vaikuttaisi Googlen kannalta hyvältä, sillä sen ohjelmistoon perustuvia laitteita toimitettiin kolmessa kuukaudessa peräti 221,5 miljoonaa kappaletta. Androidin menestyminen on kuitenkin eri asia kuin Googlen menestyminen.

Tutkimusyhtiön mukaan totuus on se, että vain 150,4 miljoonassa toimitetussa Android-laitteessa oli valmiina Googlen palveluja – lopuissa eli yli 70 miljoonassa laitteessa, oli AOSP (Android Open Source Project). Googlen omat palvelut eivät ole osa avoimen lähdekoodin AOSP:tä.AOSP on käytännössä puhtain mahdollinen Android. Se on avoimen lähdekoodin projekti, joten Googlen suljettuun koodiin perustuvat sovellukset eivät ole osa sitä.

AOSP-laitteiden osuus kaikista myydyistä Android-laitteista on kasvussa. Vuoden 2012 lopussa AOSP-laitteiden osuus oli noin 20 prosenttia ja viime vuoden lopulla osuus oli jo yli 30 prosenttia. Joka kolmas myyty Android-puhelin on siis Googlen vaikutusvallan ulkopuolella.

ABI Researchin luvuista näkyy myös se, että suurin osa Androidin kasvusta tuli jo AOSP-laitteista. Osuuden kasvu on yhteydessä älypuhelinmarkkinan kasvuun Kiinassa, jossa Google ei ole kovin hyvässä huudossa. Aasia on tällä hetkellä maailmanlaajuisen älypuhelinkaupan kasvuveturi, sillä länsimaissa markkina on jo lähellä "kyllästymispistettä", eli hitaamman kasvun aikaa.

Uusimmat puhelimet

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.