Yllättävä käänne: Kiinan älypuhelinmyynti taittui laskuun

Manu Pitkänen

Yllättävä käänne: Kiinan älypuhelinmyynti taittui laskuun
Kiina on ollut älypuhelinmyynnin yksi suurimmista kasvuvetureista ja nykyään noin joka kolmas älypuhelin toimitetaan Kiinan markkinoille myytäväksi. Viime vuoden lopulla toimitetuista 284 miljoonasta älypuhelimesta 90,8 miljoonaa suuntautui Kiinaan.

Kiinan älypuhelinmarkkina on kuusinkertaistunut kevään 2011 jälkeen – eli sen jälkeen kun Nokia päätti siirtyä Windows Phoneen valloittaakseen Pohjois-Amerikan markkinat. Kasvukäyrä on ollut jyrkkä, mutta viime vuoden lopulla Kiinan älypuhelinmarkkina kutistui ensimmäistä kertaa yli kahteen vuoteen (Q3/Q4-vertailu). Syksyllä 2013 Kiinaan toimitettujen älypuhelimien määrä oli yli 94 miljoonaa älypuhelinta, mutta loka-joulukuussa toimitukset laskivat 90,8 miljoonaan kappaleeseen.

Onko Kiinan älypuhelinmarkkina sitten saavuttanut huippunsa? IDC:n mukaan ei, sillä China Mobile avasi uuden 4G-verkkonsa vasta viime vuoden lopulla, minkä takia 4G-puhelimien toimitukset pääsivät kunnolla vauhtiin tämän vuoden alussa. Laskun taustalla oli myös operaattoreiden päätös leikata pieninäyttöisten puhelimien myynninedistämistukea. Kannattaa pitää mielessä myös se, että Kiinassa länsimaista joulua vastaava sesonkimyynti ajoittui tammikuulle (kiinalainen uusivuosi).



Intian älypuhelinmarkkina on kehittynyt hitaammin kuin Kiinassa, mutta sielläkin ollaan havaittavissa merkkejä orastavasta kasvusta. IDC:n mukaan Intiaan toimitettiin viime vuoden lopulla 15 miljoonaa älypuhelinta, joka on kolme kertaa enemmän kuin vuotta aiemmin.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Moto E22 – hinta laskenut -44%

Motorola Moto E22
49 € Power
59 € DNA
79 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 86 €

Honor Magic Vs – hinta laskenut -38%

Honor Magic Vs
990 € Power
1599 € DNA

Alin hinta viikko sitten: 1599 €

Honor X6 – hinta laskenut -34%

Honor X6
79 € DNA
119 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -30%

Oppo A38 (4G)
69 € DNA
99 € Veikon Kone
125 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 99 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.