Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

IPhone 5s:n suorittimen salat paljastuivat

Manu Pitkänen

IPhone 5s:n suorittimen salat paljastuivat
Anandtech on saanut selville Applen uusissa mobiililaitteissa käytettävän A7-piirin Cyclone-arkkitehtuuriin yksityiskohtia. Apple on mainostanut 64-bittistä A7:ää työpöytätasoisena suorittimena. Anandtechin mukaan tämä ei ole täysin liioiteltu väite.

Jo aiemmin tiedettiin, että Cyclone-ytimet pystyvät suorittamaan yhden kellojakson aikana kuusi mikro-operaatiota (issue width), mikä on tuplasti enemmän kuin Swift-ytimissä (A6). Uusien tietojen mukaan Apple olisi moninkertaistanut uudelleenjärjestyspuskurin (ROB) koon 192 mikro-operaatioon, joka vastaa kooltaan Intelin Haswell-suorittimien puskureita. Swiftissä Apple käytti 45 mikro-operaation uudelleenjärjestyspuskuria.

Samalla L1-välimuistien koko on kaksinkertaistettu 64 kilobittiin. Myös kokonaisluku-ALU-yksikköjen määrä ja haarautumisennukseen käytettyjen yksikköjen määrä on kaksinkertaistettu. Väärin ennustuksen tappio on 14–19 sykliä, mikä on samaa luokkaa kuin työpöytäsuorittimien arkkitehtuureissa.


Anandtechin arvion mukaan saatavilla ei ole vielä sovelluksia, jotka pystyisivät hyödyntämään A7:n tarjoamat resurssit täysimittaisesti. Nykyisillä laitteilla se ei välttämättä olisi mahdollistakaan, sillä gigatavun keskusmuistista arvioidaan muodostavan lopulta pullonkaulan.

Myöhemmin tänä vuonna markkinoille tulevista iPad- ja iPhone-laitteista uskotaan löytyvän uusi A8-suoritin. Anandtech arvioi, ettei resurssilisäyksillä voida enää saavuttaa merkittäviä hyötyjä, joten Apple saattaa päätyä korottamaan kellotaajuutta. IPhone 5s:ssä käytettävän A7:n suoritinytimien kellotaajuus on vain 1,3 GHz:ä, joten korottamiselle on varaa (varsinkin jos uusi A8 valmistetaan TSMC:n 20 nm:n tekniikalla, kuten on huhuttu).


Puhelinvertailun diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja