Suomalainen teknologia mullistaa sisätiloissa navigoinnin

Manu Pitkänen

Suomalainen teknologia mullistaa sisätiloissa navigoinnin
Koska GPS ei toimi (ainakaan kovinkaan hyvin) sisätiloissa, on suurten rakennusten sisällä navigointiin jouduttu kehittämään vaihtoehtoisia ratkaisuja. Apple on esimerkiksi esitellyt Bluetoothiin perustuvaa iBeacon-tekniikkaa, jossa puhelimen sijainti yritetään paikantaa rakennukseen asennettavien iBeacon-lähettimien avulla. Myös Wi-Fi-verkkoa voidaan hyödyntää sisätilanavigoinnissa.

Edellä mainittujen tekniikoiden suurin heikkous on se, että ne tarvitsevat tuekseen oman "infran". Oulun yliopistossa tehdyn tutkimustyön kautta maailmalle ponnahtanut IndoorAtlas on kuitenkin kehittänyt uuden menetelmän sisätilanavigointiin, mikä ei tarvitse tuekseen lainkaan älypuhelimen ulkopuolella olevia laitteita – yhtiö hyödyntää luonnollista infrastruktuuria. IndoorAtlaksen menetelmä perustuu nimittäin rakennusten rakenteiden aiheuttamiin geomagneettisiin muutoksiin, joita voidaan mitata älypuhelimista löytyvän magnetometrin avulla.IndoorAtlaksen toimitusjohtaja on Janne Haverinen, joka on yhtiön yksi viidestä perustajasta. Yhtiön päätoimipaikka sijaitsee Kaliforniassa (Mountain View), mutta tutkimuskeskukset sijaitsevat Oulussa ja Oxfordissa.

Paikannusyhtiö esitteli iOS-sovelluksensa huhtikuun lopulla ja Android-sovelluksen tammikuussa.

Uusimmat puhelimet

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.