Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Tätä on odotettu: Applelta luvassa taas isoja uutisia

Manu Pitkänen

Tätä on odotettu: Applelta luvassa taas isoja uutisia
Applen vuoden tärkeimpiin tapahtumiin kuuluva WWDC-kehittäjätapahtuma starttaa huomenna Kaliforniassa ja luvassa on taas aimo annos yhtiön tuotteisiin liittyviä uutisia. Tapahtuma keskittyy lähinnä ohjelmistoihin, joten uusien OS X- ja iOS-versioiden julkistaminen on WWDC:n keskeisintä antia. Apple tunnetaan siitä, ettei se juurikaan huutele salaisuuksistaan etukäteen, joten mitään varmaa WWDC:n julkistuksesta ei voida ikinä sanoa. Huhujen ja Applen tekemien yritysostojen kautta voidaan kuitenkin luoda näkemys siitä, mitä Applella on suunnitteilla.

Odotukset ovat joka tapauksessa korkealla. Kiinnostusta ei ainakaan vähentänyt se, että Applen verkkopalvelujohtaja Eddy Cue kehui hiljattain tämän vuoden tuotevalikoiman olevan kaikkein parhain aiempien vuosien julkistuksiin verrattuna.

Yrityskaupat

Apple viimeisen vuoden aikana tekemät yrityskaupat on oivallinen tapa yrittää päästä yhtiön "pään sisälle". Kaupat kertovat millaisesta teknologiasta yhtiö on parhaillaan kiinnostunut ja antaa näin ollen osviittaa siitä, millaisia tuotteita Apple aikoo lähitulevaisuudessa esitellä. Applen toimitusjohtaja Tim Cook kertoi huhtikussa, että yhtiö on ostanut yhteensä 24 yhtiötä viimeisen 18 kuukauden aikana.Kuten alla olevasta listauksesta nähdään, Apple on viimeisen vuoden aikana ostanut paljon paikkatietoon erikoistuneita yhtiöitä. Näin ollen voisi kuvitella, että Apple haluaa parantaa huonossa maineessa olevaa karttapalveluaan. WWDC:ssä voidaan kuultaneen sisätilanavigoinnissa ja joukkoliikennetiedoissa otetuista kehitysaskeleista.

Apple osti myös avustajasovellus Cuen, mikä on nähty merkkinä iOS:n ilmoituskeskuksen Tänään-osion kehittymisestä. Tarkoituksena voi olla kehittää ominaisuudesta samanlainen kuin Google Now on. Cuella voidaan myös kehittää Siri-avustajaa, jota varten Apple osti myös offline-puhetunnistusta kehittäneen Novauris Technologiesin.

 • WiFiSlam
 • WiFiin perustuva sisäpaikannusteknologia
 • Locationary
 • Joukkoistamista hyödyntävä sijaintitietopalvelu
 • HopStop
 • Joukkoliikenteeseen erikoistunut paikkatietopalvelu
 • Passif Semiconductor
 • Vähävirtaista Bluetooth- ja WiFi-teknologiaa kehittävä yhtiö
 • Matcha
 • Sisältöjen löytämiseen erikoistunut palvelu
 • Embark
 • Joukkoliikennepalvelu
 • AlgoTrim
 • Pakkausteknologia
 • Cue
 • Henkilökohtainen avustaja
 • PrimeSense
 • 3D-kamerateknologia
 • Topsy
 • Twitter-analytiikka
 • BroadMap
 • Paikkatietoyhtiö
 • Catch
 • Muistiinpanosovellus
 • SnappyLabs
 • Optimoituihin algoritmeihin perustuva sarjakuvausohjelma
 • Burstly
 • Mainosverkkoa ja sovellusten testausohjelmistoa kehittänyt yhtiö
 • Novauris
 • Puheentunnistus (offline)
 • LuxVue
 • Mikro-LED-teknologia
 • Beats Electronics
 • Kuulokkeet, suoratoistomusiikki


Huhut

Applen iOS 8:aan ja OS X 10.10:een liittyvää huhu-uutisointia on dominoinut suvereenilla otteella 9to5macin Mark Gurman. Hänen tietojensa mukaan Apple olisi todella parantamassa karttapalveluaan reippaasti ja yhtiö on lisäämässä joukkoliikennetiedot karttoihinsa. Gurmanin mukaan Apple on harkinnut Game Center -sovelluksen häivyttämistä taustalle ja iTunes Radion irrottamista omaksi sovellukseksi.


Gurmanin mukaan Apple olisi lisäksi kehittämässä iPadille tukea jaetulle näytölle, minkä ansiosta taulutietokoneella voisi suorittaa useaa ohjelmaa samanaikaisesti. Lisäksi yhtiö on kehittänyt AirDisplayn kaltaista ratkaisua, jossa Mac-tietokoneiden työpöydän pystyisi laajentamaan iPadin näytölle. Ei ole kuitenkaan varmaa esitelläänkö kumpaakaan ominaisuutta vielä WWDC:ssä.

Bloomberg raportoi vuorostaan keväällä, että Apple aikoisi integroida Shazamin tarjoaman musiikintunnistuksen Siriin. IPhonen käyttäjä saisi selville taustalla soivan musiikin tiedot kysymällä sitä Siriltä. Financial Times paljasti vuorostaan, että Apple on kehittänyt omaa älykotialustaa, jonka ansiosta kodin valaistusta, musiikkisoittimia, turvajärjestelmiä ym. voisi ohjata iPhonen tai iPadin kautta. GigaOmin lähteiden mukaan Applella ei olisi kuitenkaan vielä tässä vaiheessa näin suurta lanseerausta julkistettavana, vaan kyse on lähinnä Made for iPhone -sertifiointiohjelman laajentamisesta älykkään kodin laitteisiin.

WWDC:n ehkä kaikkein keskeisin iOS-aiheinen julkistus tulee olemaan uusi Healthbook-alusta. Gurmanin mukaan sovelluksen tarkoituksena on toimia keskuksena, johon kerätään erilaisten lisälaitteiden tuottamaa informaatiota käyttäjän kehosta. Healthbookiin voidaan tallentaa tietoja sykkeestä, veriarvoista, hengityksestä, nesteytyksestä jne. Sovelluksen on spekuloitu olevan merkki siitä, että Apple on valmis esittelemään iWatch-aktiivisuusrannekkeen lähiaikoina.

OS X:n suhteen on liikkunut paljon vähemmän huhuja. Gurmanin mukaan Apple olisi keskittynyt OS X 10.10:n kohdalla päivittämään käyttöjärjestelmän käyttöliittymän yhdenmukaiseksi iOS:n ja iCloudin kanssa. Konepellin alle ei ole ilmeisesti tehty kovinkaan suuria muutoksia.

Tässä tuskin oli kaikki, mitä WWDC:ssä nähdään tai kuullaan, mutta yllä olleista asioista on viime aikoina puhuttu kaikista eniten. Apple voi yllättää monin tavoin, kuten esimerkiksi avaamalla Touch ID -sormenjälkilukijansa kehittäjille tai lanseeraamalla HD-laatuiset musiikkikappaleet iTunesissa. IOS:n kameraankin saattaa tulla parannuksia SnappyLabs-kaupan kautta. Apple voi lisäksi avata paremmin mitä se aikoo tehdä kolmella miljardilla dollarilla ostamallaan Beatsillä.


Suurempia laitejulkistuksia WWDC:ssä tuskin nähdään, sillä Apple on jo parin vuoden ajan laittanut kaikki peliin syksyllä joulusesongin vaikutuksen maksimoimiseksi.

Uusimmat puhelimet

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.