Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Applen iPhone 6:sta löytyy H.265-tuki: Videopuhelut kuluttavat puolet vähemmän kaistaa

Manu Pitkänen

Applen iPhone 6:sta löytyy H.265-tuki: Videopuhelut kuluttavat puolet vähemmän kaistaa
IPhone 6:n ja iPhone 6 Plussan tuoteselostesivun perusteella Apple on lisännyt uusiin puhelimiinsa rautatason tuen H.265-videolle. Applen mukaan edellä mainituissa puhelimissa FaceTime-puhelut olisivat H.264/H.265-pakattuja.

H.265 eli virallisemmin HEVC on etenkin UHD-sisältöjä (4K) ajatellen luotu uusi videopakkausteknologia, joka pakkaa videot suunnilleen 20–50 prosenttia pienempään tilaan kuin nykyisin lähes kaikissa nettivideoissa käytetty H.264. Tehokkaamman pakkauksen ansiosta videot ovat ihannetilanteessa tiedostokooltaan puolet pienempiä ja lataantuvat puhelimiin siten kaksi kertaa nopeammin, joten ne kuluttavat vähemmän matkapuhelinliittymien mahdollisia datakattoja.

Tuoteselosteen mukaan Apple käyttäisi H.265:tä toistaiseksi vain FaceTime-puheluissa. Enkoodaus- ja dekoodaus tapahtunee joka tapauksessa tarkoitukseen varatulla omalla piirillä, joten H.265-tuen laajentaminen pitäisi onnistua pelkän ohjelmistopäivityksen avulla nettivideoiden (YouTube, Netflix jne.) katseluun sekä puhelimella kuvattujen videoiden pakkaamiseen.H.265 on vielä lähtökuopissaan, minkä takia Applekin on ilmeisesti tyytynyt käyttämään sitä vain FaceTime-videopuheluissa.

IPhone 6:sta ja iPhone 6 Plussasta löytyy uusi 20 nanometrin tekniikalla valmistettu A8-suorin, jonka Apple sanoo olevan 25 prosenttia suorituskykyisempi kuin A7. Uudessa piirissä on yhteensä kaksi miljardia transistoria, mikä on enemmän kuin A7:ssä tai Intelin uusissa kaksiytimisissä Core M -mobiilisuorittimissa (1,3 miljardia kappaletta). Mahdollinen HEVC-piiri löytynee A8-suorittimesta, mikä herättää samalla ajatuksia HEVC-tuellisesta Apple TV:stä.

Useimpien Android-lippulaivojen järjestelmäpiirit toimittavan Qualcommin uusimmista piireistä löytyy HEVC-dekoodaus (purku), mutta ensimmäinen HEVC-enkoodaukseen taipuva piiri (Snapdragon 810) saapuu markkinoille vasta ensi vuonna esiteltävien puhelimien myötä.


Puhelinvertailun diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja