Älypuhelinmarkkina sai uuden uhrin: Nvidia lopettaa modeemien kehityksen

Manu Pitkänen

Älypuhelinmarkkina sai uuden uhrin: Nvidia lopettaa modeemien kehityksen
Älypuhelinpiirien kehityksestä on tulossa yhä harvemman joukon bisnestä, sillä Nvidia on ilmoittanut lopettavansa modeemien kehityksen. Grafiikkapiirien suunnittelija laajeni modeemeihin vuonna 2011 ostamalla brittiläisen Iceran. Yhtiö ilmoitti lehdistötiedotteessaan olevansa valmis myymään Iceran teknologian tai liiketoiminnan.

Noin 370 miljoonan dollarin arvoinen yrityskauppa näkyi Nvidian tuotteissa lähinnä Tegra 4i -järjestelmäpiirissä, jota käyttäviä kuluttajalaitteita ei markkinoille ole juurikaan päätynyt. Köykäisten tulosten valossa Nvidian päätöksen perusteet on helppo ymmärtää: älypuhelimissa jyrää Qualcomm, joka on paketoinut myymiinsä Snapdragon-piireihin oman modeemin.

Matkapuhelinpiireissä on nähty varsin paljon liikettä viime vuosien aikana. Intel osti saksalaisen Infineonin modeemiliiketoiminnan vuonna 2011 ja luonut sen pohjalta älypuhelimiin tarkoitettuja Atom-suorittimia. Nokia myi oman LTE-modeemibisneksen japanilaiselle Renesasille, jonka omistuksessa toiminta oli jatkuvasti lopetusuhan alla (sittemmin yksikkö myytiin Broadcomille, joka lopetti toiminnan nopeasti). Areenoilta on hävinnyt myös ST-Ericsson.



Älypuhelimien keskeisimpien piirien kehitys on keskittynyt Qualcommille ja MediaTekille, minkä vuoksi modeemikehittäjille on löytynyt hyvin niukasti pelivaraa. Mustana hevosena on ollut Apple, joka kehittää iPhoneihin omia A-piirejä ja käyttää nykyään Qualcommin modeemeja. Useamman vuoden ajan on kuitenkin huhuttu, että Apple kehittäisi puhelimiinsa oman modeemin päästäkseen irti Qualcommin monopolista. Markkinoiden turbulenssin takia osaajia ainakin pitäisi olla saatavilla. Myös Samsung on ottanut askeleita omien modeemien suuntaan, esimerkiksi joissain Galaxy-puhelimissa käytetään yhtiön omia Shannon-piirejä.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Moto E22 – hinta laskenut -43%

Motorola Moto E22
49 € Power
59 € DNA
79 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 85 €

Honor Magic Vs – hinta laskenut -38%

Honor Magic Vs
990 € Power
1599 € DNA

Alin hinta viikko sitten: 1599 €

TCL 40R – hinta laskenut -36%

TCL 40R
179 € Power

Alin hinta viikko sitten: 279 €

Honor X6 – hinta laskenut -34%

Honor X6
79 € DNA
119 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.