Uusi piiri tehokkaisiin ja edullisiin älypuhelimiin MediaTekilta

Manu Pitkänen

Uusi piiri tehokkaisiin ja edullisiin älypuhelimiin MediaTekilta
Monet makustelevat vielä MediaTekin pari viikkoa sitten esittelemää kymmenestä suoritinytimestä koostuvaa Helio X20 -järjestelmäpiiriä, mutta taiwanilaisyhtiö on jo esitellyt uutta rautaa seuraavan sukupolven älypuhelimiin. X20:stä poiketen uutta Helio P10:tä ei ole tarkoitettu kaikkein vauhdikkaimpiin järjestelmiin, vaan vauhdikkaisiin keskiluokan mobiililaitteisiin.

Jo ehkä hieman vanhentuneella 28 nanometrin tekniikalla valmistettu Helio P10 sisältää yhteensä kahdeksan ARM:n Cortex-A53-ydintä. Suoritinytimet on jaettu kahteen neljän ytimen klusteriin, joista toinen toimii kahden gigahertsin ja toinen hieman alhaisemmalla kellotaajuudella.

Graafisesta suorituskyvystä vastaa niin ikään ARM:n kehittämä Mali-T860-grafiikkaohjain. Tehokkaampiin Helio X -piireihin verrattuna P10 ei osaa videoiden HEVC-pakkausta, mutta tuki HEVC-pakattujen videoiden dekoodaukselle löytyy kuitenkin raudasta.

MediaTekin mukaan Helio P10:n kuvasignaaliprosessori tukee RWWB-kamerasensoreita eli punaista, valkoisista ja sinisistä pikseleistä koostuvia kamerakennoja. Markkinoilta ei tiettävästi löydy vielä tällaisia kameroita, mutta Samsung esitteli tällaista vähän aika sitten. Huawein keväällä esittelemässä P8-älypuhelimessa on RGBW-kenno, jossa osa vihreistä pikseleistä on korvattu valkoisella (RWWB-kennossa kaikki vihreät pikselit on korvattu valkoisilla).Helio P10 tulee laitevalmistajien testattavaksi heinä-syyskuussa ja sitä käyttävien puhelimien massavalmistuksen odotetaan alkavan vuoden lopulla.

Parhaat kännykkätarjoukset

Samsung Galaxy S10 – hinta laskenut -27%

Samsung Galaxy S10
284 € CDON
430 € Multitronic
699 € Kärkkäinen

Alin hinta viikko sitten: 390 €

Honor Magic4 Lite – hinta laskenut -26%

Honor Magic4 Lite
199 € Power
269 € DNA
299 € Multitronic

Alin hinta viikko sitten: 269 €

Oppo Find X5 5G – hinta laskenut -25%

Oppo Find X5 5G
812 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 1084 €

Oppo Reno 5 5G – hinta laskenut -22%

Oppo Reno 5 5G
448 € CDON
454 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 578 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.