Viestittely EU:ssa halpenee – ulkomailla ei saa olla sen kallimpaa kuin kotimaassa

Manu Pitkänen

Viestittely EU:ssa halpenee – ulkomailla ei saa olla sen kallimpaa kuin kotimaassa
Euroopassa matkustavien iloksi EU on määrännyt matkapuhelinverkkojen verkkovierailumaksut poistettavaksi 15. kesäkuuta 2017. Tämän jälkeen puheluiden, tekstiviestien ja datasiirto maksavat missä tahansa EU-maassa saman verran kuin kotimaassakin.

Jos siis sinulla on suomalainen matkapuhelinliittymä ja matkustat vaikkapa Saksaan tai Italiaan, maksaa puhelimen käyttö määränpäässä kesän 2017 jälkeen saman verran kuin Suomessakin. Tämä pätee myös silloin kun maksat kiinteätä kuukausihintaa datasiirrosta, puheluista tai tekstiviesteistä.

Päätös herättää tietysti houkutuksen hankkia puhelinliittymä toisesta EU-maasta, jossa liittymät ovat halvempia kuin kotimaassa. Tämänkaltainen menettely tulkitaan kuitenkin väärinkäytökseksi ja operaattoreilla on oikeus periä asiakkaalta ylimääräinen maksu "pysyvästä verkkovierailusta". Tässäkin tapauksessa verkkovierailuhinnat jäävät nykyistä alhaisemmiksi.

Mikä sitten on se aikamääre, jolloin operaattori voi alkaa periä hintaan pysyvästä verkkovierailusta? Tähän kysymykseen EU ei anna vielä selvää vastausta.Verkkovierailumaksut EU:n sisällä ovat laskeneet selvästi viime vuosien aikana. Tällä hetkellä arvonlisäverottomat maksimiverkkovierailumaksut ovat puheluiden osalta 0,19 euroa minuutilta, 0,06 euroa tekstiviestiltä ja 0,20 euroa megatavulta. Ensi vuoden huhtikuussa hinnat laskevat vastaavasti 0,05, 0,02 ja 0,05 euroon.

EU on tehnyt myös päätöksen verkkoneutraliteettikysymyksen osalta. Sen mukaan EU:n alueella jokaisella kansalaisella on oikeus avoimeen Internetiin laadukkaalla yhteydellä. Operaattorilla ei ole oikeutta priorisoida maksua vastaan tietyntyyppistä liikennettä muun liikenteen kustannuksella.

Päätöksessä ei puhuta mitään vastikkeettomasta priorisoinnista, joten Elisa voisi priorisoida omia Viihde-palveluitaan omassa verkossaan, mutta Spotify ei voisi ostaa siltä priorisointia. Säädöksissä on jätetty myös portti auki niin sanotuille innovatiivisille palveluille, jotka voivat astua muun liikenteen edelle. Mikä sitten lasketaan innovatiiviseksi erikoispalveluksi? EU:n mukaan ainakin automatisoidut autot ja telelääketieteen palvelut.

Parhaat kännykkätarjoukset

Nokia XR20 – hinta laskenut -40%

Nokia XR20
174 € Kärkkäinen
350 € Proshop
365 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 289 €

Oppo A16 – hinta laskenut -39%

Oppo A16
79 € DNA
229 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 129 €

Nokia G10 – hinta laskenut -30%

Nokia G10
106 € Hobby Hall
149 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 151 €

Samsung Galaxy S21 5G – hinta laskenut -29%

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.