Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Piirijätiltä tulossa isot irtisanomiset

Manu Pitkänen

Piirijätiltä tulossa isot irtisanomiset
Mobiilipiirikehittäjä Qualcomm suunnittelee irtisanovansa jopa yli 10 prosenttia koko henkilöstöstään, kertoo The Information. Yhtiöllä on tällä hetkellä noin 30 000 työntekijää.

Qualcomm nousu älypuhelimissa on ollut rakettimaisen kovaa ja matkan varrella ehkä rikottu kilpailulainsäädäntöäkin, minkä vuoksi yhtiö on joutunut kiinalaisten ja eurooppalaisten viranomaisten hampaisiin. Qualcomm piirejä käytetään lähes kaikissa nykyaikaisissa puhelimissa: monissa Android-puhelimissa sekä järjestelmäpiiri että modeemi on Qualcommin käsialaa, kun taas Applen iPhoneissa modeemi on Qualcommin kehittämä.

Älypuhelinpiirimarkkinoiden nopea keskittyminen Qualcommille on näkynyt käytännössä Suomessakin esimerkiksi Nokian entisen modeemibisneksen erilaisina käänteinä, jotka johtivat lopulta toiminnan lopettamiseen.

Qualcommin ainoat varteenotettavat kilpailijat ovat olleet käytännössä Apple (A-sarjan suorittimet) sekä MediaTek, jotka ovatkin osoittautuneet hyvinkin kilpailukykyisiksi. Applen vahvuus ja Samsungin heikkous high-end-puhelimissa ovat aiheuttaneet lovea Qualcommille, joka myös menetti Galaxy S6 -puhelimien piiritilaukset tänä keväänä (Samsung alkoi käyttää omaa Exynos-piiriä). Samaan aikaan älypuhelimien kappalemääräinen kysyntä on liukunut jatkuvasti yhä halvempiin malleihin, joiden piiritilauksia MediaTek on onnistunut nappaamaan hyvin itselleen.Suurta hätää Qualcommilla tuskin kuitenkaan on, sillä yhtiön tukijalkana on vahva patenttisalkku, joka kerryttää yhtiölle tuloja vaikka sen oma piiriliiketoiminta ottaakin osumaa kilpailijoilta. Aktivistisijoittaja Jana Partners on kuitenkin vaatinut Qualcommia jakaantumaan kahdeksi yhtiöksi, joista toinen keskittyisi patenttilisensointiin ja toinen varsinaiseen piiriliiketoimintaan.


Puhelinvertailun diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.