Samsungin optinen kuvanvakain häviää iPhone 6s:n softavakautukselle?

2
Matti Robinson

Samsungin optinen kuvanvakain häviää iPhone 6s:n softavakautukselle?
Nykyisistä huippupuhelimista löytyy lähes poikkeuksetta kameran kuvanvakautus. Kuvanvakautus tosin voidaan tehdä erilaisilla metodeilla, mutta Nokian PureView-kameroissa aikoinaan esittelemää optista kuvanvakainta pidetään yleisesti ohjelmallista vakautusta parempana.

Optinen kuvanvakautus (OIS) onkin yleistynyt Lumia 920:n jälkeen huippupuhelimissa melkoisesti ja OIS-puhelimiin lukeutuvat muun muassa LG G4, Samsung Galaxy S6 sekä iPhone 6s Plus. Tavallinen ja pienempi iPhone 6s puolestaan on jäänyt tänäkin vuonna vaille optista kuvanvakainta ja joutuu poistamaan videokuvan tärähtelyjä ohjelmallisella toteutuksella.

Käytännössä ohjelmallinen vakautus käyttää suurempaa kuvaa, joka rajataan siten, että staattiset kohteet pysyvät samassa paikkaa. Tällä pystytään hyvin rajaamaan pois pienet tärähtelyt, mutta suuria liikkeitä sillä ei pystytä korjaamaan.

Optinen kuvanvakain puolestaan luottaa (ohjelmallisen vakautuksen lisäksi) liikkuvaan optiikkaan, joka kompensoi tärähtelyä tai muuta ei-toivottua liikettä. Tämä metodi vakauttaa kuvaa ennen kuvan "ottamista" eli sen muuttumista digitaaliseksi dataksi. Tämän jälkeen kuvaa voidaan edelleen vakauttaa ohjelmallisesti, mikäli sensorin keräämä data ja käytetty resoluutio sen mahdollistaa.PhoneArena on testannut kuinka nämä kaksi eri metodia vertautuvat nykyisissä huippupuhelimissa ja tulos on jokseenkin yllättävä. Applen uutuuspuhelin iPhone 6s:n ohjelmallinen vakautus pärjää testissä Galaxy S6:n optista vakautusta selkeästi paremmin kävelyn pienissä tärähtelyissä.

Videosta kuitenkin huomaa myös, että suuremmat heilahtelut jäävät iPhonella korjaamatta. Applen toteutus kuitenkin vaikuttaa vakauttavan kävelyn mukana tuomaa tärähtelyä sulavammin ja Galaxyn optinen vakautuksen nykimisen lisäksi videossa esiintyy venyvää vääristymistä.

Kenties Samsungin vakauttaminen on hieman liian aggressiivista ja iPhonella video on vähemmän nykivää vaikka heiluntaa tapahtuu.

Mitä mieltä te olette voittajasta?Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Realme 11 (5G) – hinta laskenut -30%

Realme 11 (5G)
249 € Bigbox
388 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 353 €

Motorola Razr 40 Ultra – hinta laskenut -28%

Motorola Razr 40 Ultra
699 € Verkkokauppa.com
699 € Power
699 € Telia

Alin hinta viikko sitten: 968 €

Honor 90 Smart – hinta laskenut -28%

Honor 90 Smart
149 € Telia
189 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 206 €

Realme C33 – hinta laskenut -26%

Realme C33
103 € Bigbox
137 € Proshop
158 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 139 €

Kommentit (2)

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.