Wolt sai kahden miljoonan euron rahoituksen – palkanmaksukäytännöt ihmetyttävät

Manu Pitkänen

Wolt sai kahden miljoonan euron rahoituksen – palkanmaksukäytännöt ihmetyttävät
Helsingissä toimiva ruokalähetyspalvelu Wolt keräsi sijoittajilta kaksi miljoonaa euroa uutta pääomaa palvelun kehittämiseen. Rahoituskierroksen pääsijoittaja oli Supercellin toimitusjohtaja Ilkka Paananen. Woltin palkanmaksukäytännöt asetetaan kuitenkin kyseenalaisiksi Helsingin Sanomien jutussa.

Helsingin Sanomille puhuneen Wolt-kuriirin mukaan hänelle jäi 26,5 tunnin työstä palkkaa 150 euroa, joten tuntipalkaksi muodostuu 5,66 euroa. Summasta on vähennetty työn tekemiseen liittyvät kustannukset, jotka työntekijä maksaa itse. Toisen kuriirin mukaan hänelle jäi käteen hieman enemmän, mutta hän ei ole ottanut huomioon isänsä maksamia bensakuluja. Kuriirien mukaan Wolt ei myöskään maksa ilta- tai sunnuntailisiä, vaikka niistä on sovittu työsopimuksessa.



Woltin toimitusjohtaja Miki Kuusi kertoo HS:lle, että palkanmaksuun on liittynyt ongelmia, jotka johtuvat siirtymisestä työsopimusmallista työkorvauksiin. Hän lupaa, että lain edellyttämät korvaukset maksetaan jälkikäteen. Työkorvausmallissa työnantajan ei tarvitse huolehtia sosiaaliturvamaksuista, vaan ne jäävät työntekijän itsensä hoidettavaksi.

Sunnuntaikorvauksia Wolt ei Kuusen mukaan maksa, koska yritys ei voisi toimia silloin kannattavasti. Sunnuntai on Kuusen mukaan yksi vilkkaimmista päivistä.

Kuriireille maksetaan yhdeksän euron tuntipalkkaa, mutta palkkaa saa enemmän sitä mukaa mitä enemmän lähetyksiä toimittaa perille. Toisaalta samalla nousevat myös kuljetuskustannukset, minkä takia todellinen tuntipalkka voi olla lähetyksiä kuljettamalla alhaisempi kuin peruspalkka, jonka saa vaikkei tekisi yhtäkään keikkaa. Kuusen mukaan kuljettaja tienaa keskimäärin 10,88 euroa tunnissa, mistä työntekijä maksaa itse työn tekemiseen liittyvät kulut (esim. bensakulut).

Aikaisemmin Helsingin Sanomat julkaisi artikkelin, jossa Hesburgerin perustaja Heikki Salmela epäili ruokalähetysyritysten toiminnan laillisuutta tai eettisyyttä. Salmela pyöritti aikaisemmin itse Gastronautti-nimistä lähetysyritystä, mutta lopetti sen kannattamattomana.

"Jos joku väittää, että voi kuljettaa ruokaa kolmella eurolla kannattavasti, niin silloin kierretään sataprosenttisen varmasti säädöksiä. Työehtosopimuksia noudattaen se on mahdotonta", Salmela sanoo HS:lle.

Päivitys. Wolt on kommentoinut HS:n uutista Facebookissa:

Moi jengi, tässä Juhani Woltista! Olen yksi firman perustajista ja operatiivinen johtaja.Hesarissa ja somessa on...

Julkaissut Wolt 11. marraskuuta 2015



Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Realme C31 – hinta laskenut -48%

Realme C31
107 € CDON
231 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 203 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -45%

Oppo A38 (4G)
69 € DNA
99 € Veikon Kone
116 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 124 €

Motorola Lenovo ThinkPhone – hinta laskenut -18%

Motorola Lenovo ThinkPhone
519 € Dustin Home
539 € Proshop
557 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 633 €

Oppo Reno 7 5G – hinta laskenut -16%

Oppo Reno 7 5G
333 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 397 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.