Gigan netti puhelimeen? Qualcommin uusi piiri mahdollistaa sen

Manu Pitkänen

Gigan netti puhelimeen? Qualcommin uusi piiri mahdollistaa sen
Qualcomm on esitellyt uuden älypuhelimiin suunnitellun Snapdragon X16 -modeemin, jonka teoreettinen huippulatausnopeus on peräti yksi gigabitti sekunnissa. Yleisimmät Suomessa myytävät 4G-liittymät ovat latausnopeudeltaan 50–100 megabittiä sekunnissa, eli Qualcommin uutuuspiiri pystyy teoriassa kymmenkertaisiin latausnopeuksiin.

Snapdragon X16:n taustalla on käytännössä kolme avaintekniikkaa. Niistä ensimmäinen on taajuusalueiden yhdistely (Carrier Aggregation), jossa dataa voidaan siirtää puhelimeen maksimissaan neljää eri taajuusaluetta hyödyntäen. Kyseinen tekniikka on tullut älypuhelimiin jo muutama vuosi sitten, joten mistään uudesta tekniikasta ei varsinaisesti ole kyse. Operaattorit hyödyntävät sitä kuitenkin edelleen varsin vähän.

Qualcommin piiri tukee myös korkeamman asteen modulointitekniikkaa, niin sanottua 256-QAM:ää. Nykyisin operaattoreiden käytössä olevaan 64-QAM:ään nähden uudella modulointitekniikalla kyetään siirtämään enemmän bittejä yhtä latauslinkkiä kohden. 256-QAM-modulointia Qualcomm on hyödyntänyt jo Snapdragon X12 -modeemissa.



Gigabitin latausnopeuteen pääsemiseksi Qualcomm on lisännyt Snapdragon X16 -modeemiin tuen neljälle antennille, jotka ottavat vastaan dataa eri taajuusalueilta. Tällä yhdistelmällä modeemi pystyy muodostamaan kymmenen latausstriimiä samanaikaisesti ja kunkin striimin kautta voidaan vastaanottaa 100 Mbps:n nopeudella dataa 256-QAM-moduloinnin ansiosta.

Vaikka Snapdragon X16 -modeemin koko kapasiteetin hyödyntäminen rajoittuu lähinnä testiverkkoihin, ansaitsee Qualcomm kuitenkin kunnian maailman ensimmäisen 1 Gbps:n älypuhelinmodeemin julkaisemisesta. Modeemi on valmistettu 14 nanometrin FinFET-tekniikalla ja Qualcomm odottaa piirin löytyvän kuluttajamarkkinoille suunnatuista tuotteista jo tämän vuoden lopulla.



Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Xiaomi 13 Pro – hinta laskenut -33%

Xiaomi 13 Pro
1115 € RDE.FI
1252 € CDON
1299 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 1676 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -20%

Oppo A38 (4G)
99 € Veikon Kone
116 € RDE.FI
139 € Euronics

Alin hinta viikko sitten: 124 €

Oppo Reno 7 5G – hinta laskenut -17%

Oppo Reno 7 5G
333 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 398 €

Motorola Lenovo ThinkPhone – hinta laskenut -12%

Motorola Lenovo ThinkPhone
539 € Proshop
557 € RDE.FI
950 € Dustin Home

Alin hinta viikko sitten: 633 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.