Testissä Galaxy S7:n kamera: Oikea peto hämäräkuvauksessa

Manu Pitkänen

Testissä Galaxy S7:n kamera: Oikea peto hämäräkuvauksessa
Isoin ja ehkä samalla yllättävin muutos Galaxy S7:ssä aikaisempiin malliston puhelimiin on kamera. Samsung päätti astua syrjään vuosia jatkuneesta megapikselikilpailusta ja jopa pienensi kameransa erottelukykyä saavuttaakseen paremman kuvanlaadun.

Aikaisemmissa Galaxy S -malliston puhelimissa käytettiin 16 megapikselin kennoa, mutta Galaxy S7:ssä on "vain" 12 megapikselin kenno. Joku voi ehkä huomata eron tarkkuudessa kuvia zoomailessaan, mutta neljän miljoonan pikselin uhraaminen 12 miljoonan suuremman pikselin tähden oli kuitenkin hyvä ratkaisu. Samalla kun pikseleiden määrä putosi neljäsosalla, kasvoi niiden koko myös neljänneksellä 1,12 mikronista 1,4 mikroniin. Käytännössä pikseleiden koon kasvu vähentää kohinan määrää kuvissa.

Samsung on päivittänyt kennoa muiltakin osin. Kuvasuhde on muuttunut leveästä 16:9-suhteesta "iphonemaiseen" 4:3-suhteeseen. Jos kuvia haluaa ottaa edelleen tutummalla 16:9-kuvasuhteella, niin silloin kuvien tarkkuus rajoittuu korkeintaan 9,1 megapikseliin.Varsinainen pihvi uudessa kamerassa on kuitenkin järjestelmäkameroissakin käytetty Dual Pixel -teknologia, joka on käytännössä laajennos älypuhelimissa jo parin vuoden ajan käytettyyn vaihe-eroautomaattitarkennukseen. Aiemmissa puhelimissa vaihe-eroa tarkennusta varten mittasi vain muutamat pikselit, mutta Dual Pixel -tekniikan avulla vaihe-eroa mittaavat kaikki kennon pikselit. Käyttäjälle tämä tarkoittaa sitä, että kamera tarkentaa kohteeseen automaattisesti lähes viiveettä, josta on iloa erityisesti videokuvauksessa tai maltillisesti liikkuvien kohteiden kuvaamisessa. Manuaalinen tarkennuspisteen valinta tapahtuu edelleen kuitenkin vähän verkkaisesti, tarkennuksen muuttumisessa kestää helposti puolisen sekuntia.

Toinen merkittävä parannus Galaxy S7:n kamerassa on optiikan päivittyminen suurempaan aukkoon. Aukkoluku Galaxy S7:n kamerassa on f/1,7, eli aukko on selvästi suurempi kuin vaikkapa iPhone 6s:ssä (f/2,2). Ero on hämärässä kuvattaessa silminhavaittava: kuvat valottuvat huomattavan paljon paremmin, jolloin normaalisti pimeiksi jäävät yksityiskohdat tulevat hieman paremmin esiin. Ihmeitä f/1,7-koon aukolta ei kuitenkaan kannata odottaa.

Uusia kuvausominaisuuksia Galaxy S7:stä löytyy käytännössä yksi kappale: Liikepanorama eli Motion Panorama. Se on oletuksena päällä normaalia panoramakuvaa otettaessa, joten sitä ei tarvitse erikseen muistaa laittaa päälle. Liikepanoraman ajatuksena on luoda panoramakuva, jota rullailla läpi kallistelemalla puhelinta puolelta toiselle. Ideana ihan hauska, mutta todellinen käyttötarve sille on vähäinen. Muutoin kameraohjelma on pysynyt entisellään.
Huvin ja harjoituksen vuoksi lisäsin alle LG V10:llä ja Galaxy S6 edge+:lla otetut kuvat Turun tuomiokirkosta, mitkä on otettu samasta kohtaa kuin yllä oleva Galaxy S7:llä räpsäisty kuva. Kuvia ei ole otettu samalla hetkellä, joten ympäristön valaistuksessakin voi olla (ja varmasti onkin) eroa. Tässä mielessä kuvat eivät ole puhtaasti vertailukelpoisia, mutta ne antanevat kuitenkin hieman osviittaa Galaxy S7:n kyvyistä. Kuvista ylempi on otettu LG V10:llä (f/1,8) ja alempi Galaxy S6 edge+:lla (f/1,9). Suuri ero kuvien välillä selittynee lähtökohtaisesti valaistusaikaeroista. Galaxy S6 edge+:lla otetussa kuvassa valotusaika oli 1/7 sekuntia, kun taas Galaxy S7:llä otetussa kuvassa valotusaika oli lähes kaksinkertainen 1/4 sekuntia. Kuvat on otettu automaattiasetuksilla, joten Samsung näyttää ehostaneen kamera-algoritmejään hieman viime vuodesta. LG V10:llä otetussa kuvassa valotusaika on 1/10 sekuntia, eli joukon lyhyin.Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Honor X7a – hinta laskenut -49%

Honor X7a
69 € DNA
136 € BIGBOX.FI
229 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 135 €

Motorola Moto G34 – hinta laskenut -48%

Motorola Moto G34
99 € Power
99 € DNA
198 € Dustin Home

Alin hinta viikko sitten: 189 €

Motorola Edge 30 Fusion – hinta laskenut -40%

Motorola Edge 30 Fusion
362 € CDON
599 € Veikon Kone
649 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 599 €

Xiaomi Redmi A3 – hinta laskenut -26%

Xiaomi Redmi A3
84 € BIGBOX.FI
85 € Proshop
130 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 112 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.