Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Apple hamuaa iPhone-käyttäjien tietoja – Yksityisyyttä ei loukata

Manu Pitkänen

Apple hamuaa iPhone-käyttäjien tietoja – Yksityisyyttä ei loukata
iOS 10:n myötä Apple aloitti varsin laajalla rintamalla hyödyntää koneoppimiseen liittyviä teknologioita tehdäkseen käyttöjärjestelmästään aiempaa älykkäämmän. Koneoppimisen ajatuksena on, että puhelin analysoi miten puhelinta käytetään, mihin ihmisiin käyttäjä on yhteydessä tai millaisia tiedostoja laitteeseen on tallennettu ja tekee tämän pohjalta parempia ennustuksia puhelimen käyttötavoista.

Teknologian hyödyntämisessä on siis selvä ongelma: Jota puhelin voisi tehdä fiksumpia ennustuksia, sen pitää ahmia mahdollisimman paljon tietoa käyttäjästään. Apple on taas parin viime vuoden aikana korostanut vuosi vuodelta enemmän arvostavansa käyttäjien yksityisyyttä. Apple on siis tilanteessa, jossa sen toisaalta pitäisi kerätä asiakkaistaan mahdollisimman paljon tietoa, mutta toisaalta se on luvannut samoille henkilöille, että heidän henkilökohtaiset tiedot ovat heidän omia tietojaan.

Ristiriidan Apple on ratkaissut ottamalla käyttöön differentiaalisen yksityisyyden mahdollistavia tekniikoita. Käytännössä Apple kerää käyttäjistään vain tietynlaisia tiedonmurusia, mutta sekaan lisätään satunnaista kohinaa, joka estää tietojen jäljittämisen. Kyse ei ole perinteisestä anonymisoinnista, jossa tietynlainen informaatio jätetään vain keräämättä.Kun Apple saa kerättyä tarpeeksi suuren tietomassan itselleen, ei kerätyn tiedon joukkoon lisätty kohina häiritse analysointia, mutta sama kohina kuitenkin estää yksityiskohtaisen tiedon hankintaa yksittäisistä käyttäjistä.


Puhelinvertailun diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja