Apple tinkii katteistaan: Sovellustilaukset voivat halventua

Manu Pitkänen

Apple tinkii katteistaan: Sovellustilaukset voivat halventua
Suoratoistopalvelut opettivat kuluttajat hankkimaan sähköisiä sisältöjä jatkuvan tilauksen muodossa, mutta Applen App Store -sovelluskaupan ehdot sopivat huonosti yhteen tämän liiketoimintamallin kanssa. Applen perimää 30 prosentin osuutta kuukausimaksusta pidettiin kohtuuttoman suurena.

Applen osuuden takia esimerkiksi Spotify on yrittänyt houkutella asiakkaita tekemään tilaukset sovelluksen ulkopuolella palvelun omien järjestelmien kautta. Tällöin Apple ei käsittele rahaa lainkaan, joten se ei voi myöskään vaatia osuutta tilauksesta. Spotify-sovelluksen sisällä tehty tilaus on kuukausimaksultaan korkeampi kuin esimerkiksi Spotifyn verkkosivujen kautta tehty tilaus.

Kesällä Apple kertoikin muuttavansa sovelluskauppansa ehtoja niin, että yli vuoden kestäneistä tilauksista peritään 30 prosentin sijaan vain 15 prosentin osuus. Ensimmäisen vuoden ajan palveluntarjoajat saavat kuitenkin edelleen vain 70 prosenttia sovelluksen sisällä tehdyistä tilauksista. Puheet ovat muuttuneet teoiksi iPhone 7:n julkistuksen alla eli uusi tilaushinnoittelumalli on nyt otettu käyttöön. Apple kertoo mallin tarkemmista yksityiskohdista palveluntarjoajille omilla verkkosivuillaan.Käyttäjien näkökulmasta muutos ei välttämättä aiheuta mitään suurempaa. Tulevaisuudessa palveluntarjoajat voivat kuitenkin tarjota hanakammin yksinkertaisempaa sisäistä ostoa ulkoisille tilaussivuille ohjaamisen sijaan. Sisäisten ostojen hinnatkin voivat pudota muutoksen seurauksena.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Lenovo ThinkPhone – hinta laskenut -42%

Motorola Lenovo ThinkPhone
583 € CDON
660 € Proshop
999 € Gigantti

Alin hinta viikko sitten: 999 €

Realme C30 – hinta laskenut -22%

Realme C30
78 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 98 €

Sony Xperia 1 V – hinta laskenut -18%

Sony Xperia 1 V
999 € Verkkokauppa.com
999 € Gigantti
999 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 1216 €

Xiaomi Redmi Note 12S – hinta laskenut -15%

Xiaomi Redmi Note 12S
187 € CDON
192 € Proshop
219 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 219 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.