Galaxy Note 7:stä tulee lisää "negatiivisia vaikutuksia" – Hintalappu yli kolme miljardia euroa

Manu Pitkänen

Galaxy Note 7:stä tulee lisää negatiivisia vaikutuksia – Hintalappu yli kolme miljardia euroa
Stephen Elopin "palavalauttamuistio" on hyvä liiketaloudellinen esimerkki siitä, millaista jälkeä huonosti ajoitetuilla strategiajulkistuksilla on mahdollista saada aikaan. Galaxy Note 7:n julkaisu tarjoaa yhtä lailla hyvän case-tapauksen siitä, miten kalliiksi epäonnistunut tuotelanseeraus voi yritykselle tulla.

Samsung päivitti aiemmin tällä viikolla ohjeistustaan heinä-syyskuun tuloksesta, jossa otettiin huomioon päätös lopettaa Galaxy Note 7:n myynti maailmanlaajuisesti. Viikkoa aikaisemmin annettuun alkuperäiseen ohjeistukseen nähden liikevoiton arvioitiin jäävän kolmanneksen alhaisemmaksi. Galaxy Note 7 aiheutti siis käytännössä noin kahden miljardin euron loven Samsungin tulokseen.

Se ei ole kuitenkaan koko totuus, sillä puhelimen myynnin lopettamisesta koituu "negatiivisia vaikutuksia" vielä kuluvan kvartaalin ja ensi vuoden ensimmäisen kvartaalin ajan. Samsungin julkaiseman arvion mukaan yhtiö menettää seuraavien kvartaalien aikana noin 3,5 biljoonan wonin eli noin 2,8 miljardin euroa realisoitumattomien voittojen muodossa. Suorat kustannukset Galaxy Note 7:n myynnin lopettamisesta kirjataan jo heinä-syyskuun tulokseen.



Kokonaisuudessaan Galaxy Note 7:n hintalapuksi voidaan arvioida noin 4,8 miljardia euroa, mikä ei toisaalta sisällä puhelimen kehityskustannuksia. Kehitystyö ei ole toisaalta mennyt täysin hukkaan, sillä Samsung hyödyntää tekemäänsä työtä tulevissa puhelinjulkaisuissa. Galaxy Note 7 on myös aiheuttanut loven Samsungin brändikuvalle, mutta sen taloudellista vaikutusta on mahdotonta arvioida.

Parhaat kännykkätarjoukset

Nokia XR20 – hinta laskenut -40%

Nokia XR20
174 € Kärkkäinen
350 € Proshop
366 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 289 €

Oppo A77 5G – hinta laskenut -40%

Oppo A77 5G
149 € DNA
199 € Proshop
249 € Verkkokauppa.com

Alin hinta viikko sitten: 249 €

Nokia G10 – hinta laskenut -30%

Nokia G10
106 € Hobby Hall
149 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 151 €

Sony Xperia 10 IV – hinta laskenut -29%

Sony Xperia 10 IV
250 € Kärkkäinen
349 € Elisa
399 € Hobby Hall

Alin hinta viikko sitten: 349 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.