Android-puhelimista löytyi epäilyttävä ohjelma: Kerää tunnistetietoja

Manu Pitkänen

Android-puhelimista löytyi epäilyttävä ohjelma: Kerää tunnistetietoja
Tietoturvayhtiö Kryptowire on havainnut muutamien Yhdysvalloissa myytävien älypuhelimien lähettävän luvattomasti tunnistetietoja ja henkilökohtaiseen viestintään liittyviä tietoja Kiinassa sijaitseville palvelimille.

Epämääräistä tiedonsiirtoa havaittiin esimerkiksi BLU:n R1 HD -puhelimesta. Taustalla on ohjelmistojen etäpäivittämiseen (FOTA) erikoistuneen kiinalaisen Shanghai Adups Technologyn kehittämä ohjelmistotuote, jota siis hyödynnetään ainakin BLU:n puhelimessa. BLU:n mukaan Adupsin ohjelmisto löytyy esiasennettuna ainakin 120 000 eri laitteesta.

Adupsin verkkosivuilla markkinoitujen tietojen mukaan yhtiön ratkaisuja hyödyntää maailmanlaajuisesti yli 700 miljoonaa käyttäjää. Puhelimien lisäksi Adups tarjoaa päivitysratkaisuja erilaisille IoT-laitteille.

Kryptowiren mukaan Adupsin ohjelmisto keräsi puhelimesta IMSI- ja IMEI-tunnistetiedot sekä tekstiviestihistorian, yhteystiedot ja soittohistorian. Tietoja siirrettiin salatussa muodossa 24–72 tunnin välein Wi-Fi-yhteyden yli Adupsin Kiinassa sijaitseville palvelimille.Adupsin mukaan se on kerännyt tunnistetietoja päivitettävien laitteiden tunnistamiseksi. Puhelu- ja tekstiviestihistorian keräämistä yhtiö perustelee tarpeella kehittää suodatusjärjestelmä roskatekstiviestejä ja telemarkkinointipuheluita varten. Blun kohdalla on tapahtunut virhe, joka johti suodatusjärjestelmän tiedonkeruukomponentin lisäämiseen sen puhelimiin.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Lenovo ThinkPhone – hinta laskenut -42%

Motorola Lenovo ThinkPhone
583 € CDON
660 € Proshop
999 € Gigantti

Alin hinta viikko sitten: 999 €

Honor 90 – hinta laskenut -29%

Honor 90
249 € Veikon Kone
249 € Power
349 € Gigantti

Alin hinta viikko sitten: 349 €

Realme C30 – hinta laskenut -22%

Realme C30
78 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 98 €

Honor Magic5 Pro – hinta laskenut -12%

Honor Magic5 Pro
1070 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 1222 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.