Android-puhelimista löytyi epäilyttävä ohjelma: Kerää tunnistetietoja

Manu Pitkänen

Android-puhelimista löytyi epäilyttävä ohjelma: Kerää tunnistetietoja
Tietoturvayhtiö Kryptowire on havainnut muutamien Yhdysvalloissa myytävien älypuhelimien lähettävän luvattomasti tunnistetietoja ja henkilökohtaiseen viestintään liittyviä tietoja Kiinassa sijaitseville palvelimille.

Epämääräistä tiedonsiirtoa havaittiin esimerkiksi BLU:n R1 HD -puhelimesta. Taustalla on ohjelmistojen etäpäivittämiseen (FOTA) erikoistuneen kiinalaisen Shanghai Adups Technologyn kehittämä ohjelmistotuote, jota siis hyödynnetään ainakin BLU:n puhelimessa. BLU:n mukaan Adupsin ohjelmisto löytyy esiasennettuna ainakin 120 000 eri laitteesta.

Adupsin verkkosivuilla markkinoitujen tietojen mukaan yhtiön ratkaisuja hyödyntää maailmanlaajuisesti yli 700 miljoonaa käyttäjää. Puhelimien lisäksi Adups tarjoaa päivitysratkaisuja erilaisille IoT-laitteille.

Kryptowiren mukaan Adupsin ohjelmisto keräsi puhelimesta IMSI- ja IMEI-tunnistetiedot sekä tekstiviestihistorian, yhteystiedot ja soittohistorian. Tietoja siirrettiin salatussa muodossa 24–72 tunnin välein Wi-Fi-yhteyden yli Adupsin Kiinassa sijaitseville palvelimille.Adupsin mukaan se on kerännyt tunnistetietoja päivitettävien laitteiden tunnistamiseksi. Puhelu- ja tekstiviestihistorian keräämistä yhtiö perustelee tarpeella kehittää suodatusjärjestelmä roskatekstiviestejä ja telemarkkinointipuheluita varten. Blun kohdalla on tapahtunut virhe, joka johti suodatusjärjestelmän tiedonkeruukomponentin lisäämiseen sen puhelimiin.

Parhaat kännykkätarjoukset

Samsung Galaxy S10e – hinta laskenut -33%

Samsung Galaxy S10e
499 € CDON
669 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 742 €

Realme 9 Pro – hinta laskenut -23%

Realme 9 Pro
169 € Elisa
319 € Verkkokauppa.com
319 € DNA

Alin hinta viikko sitten: 219 €

Nokia X20 – hinta laskenut -23%

Nokia X20
231 € Kärkkäinen
299 € Elisa
299 € Telia

Alin hinta viikko sitten: 299 €

Oppo A77 5G – hinta laskenut -22%

Oppo A77 5G
286 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 367 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.