iPhoneihin lisää tehoa – Imagination esitteli uuden grafiikka-arkkitehtuurin

Manu Pitkänen

iPhoneihin lisää tehoa – Imagination esitteli uuden grafiikka-arkkitehtuurin
Applen iPhoneissa ja iPadeissä käytettävien grafiikkaohjaimien arkkitehtuurin kehittäjänä tunnettu Imagination Technologies on esitellyt uudistetun Furian-arkkitehtuurin. Nykyiset grafiikkaohjaimet perustuvat vuonna 2010 esiteltyyn Rogue-arkkitehtuuriin.

Imagination lupaa Furianin tuovan mukanaan noin 35 prosentin parannuksen suorituskykyyn ja 80 prosentin parannuksen maalauskapasiteettiin (fill rate) Series7XT Plus -malliston grafiikkaohjaimiin verrattuna, kun grafiikkaohjaimien kellotaajuudet ja valmistusprosessi on sama. Ensimmäiseksi Furian-arkkitehtuuria aiotaan hyödyntää Series8XT-ohjaimissa, jotka on tarkoitus esitellä myöhemmin tänä vuonna. Edullisimpiin laitteisiin tarkoitetuissa XE-ohjaimissa aiotaan käyttää vielä Rogue-arkkitehtuuria.

Suorituskykyä on saatu puristettua lisää siirtymällä käytännössä hierarkisempaan arkkitehtuuriin ja uudistamalla ALU-laskentalinjan rakennetta. ALU-linjasto koostuu nyt yhdestä kertolaskuun tarkoitetusta MUL-linjasta ja yhdestä kerto- ja yhteenslaskulinjasta (MAD). Linjastoja on 32 kappaletta. Rogue-arkkitehtuurissa ALU-linja koostui kahdesta MAD-linjasta ja linjastoja oli 16 kappaletta. Rakenteen todettiin aiheuttavan pullonkauloja ja Furianissa käytetty arkkitehtuuri pystyy hyödyntämään resursseja tehokkaammin.Imagination on myös ottanut askeleita heterogeenisen laskennan suuntaan, missä grafiikkaohjain ja suoritin voivat jakaa keskenään laskentatehtäviä.

Ensimmäiset Furian-pohjaiset grafiikkaohjaimet on tarkoitus esitellä vuoden puolivälissä. Kuluttajatuotteisiin ne ennättävät todennäköisesti aikaisintaan vuoden 2018 lopulla.

Parhaat kännykkätarjoukset

Nokia XR20 – hinta laskenut -40%

Nokia XR20
174 € Kärkkäinen
350 € Proshop
366 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 289 €

Oppo A77 5G – hinta laskenut -40%

Oppo A77 5G
149 € DNA
199 € Proshop
249 € Verkkokauppa.com

Alin hinta viikko sitten: 249 €

Nokia G10 – hinta laskenut -30%

Nokia G10
106 € Hobby Hall
149 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 151 €

Honor X7 – hinta laskenut -29%

Honor X7
70 € Kärkkäinen
99 € Power
129 € DNA

Alin hinta viikko sitten: 97 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.