Apple antaa kylmää kyytiä – Aikoo hylätä GPU-kumppaninsa täysin

Manu Pitkänen

Apple antaa kylmää kyytiä – Aikoo hylätä GPU-kumppaninsa täysin
Apple aikoo hylätä Imagination Technologiesin grafiikka-arkkitehtuurin ja siirtyä tulevissa iPhoneissa sekä iPadeissä omaan arkkitehtuuriin. Asia tuli ilmi Applen Imaginationille lähettämästä ilmoituksesta, jossa todettiin Applen lopettavan Imaginationin teknologian hyödyntämisen 15–24 kuukauden kuluessa.

Mikäli Apple todella alkaa käyttää tuotteissaan sen itse kehittämään grafiikka-arkkitehtuuriin perustuvia grafiikkaohjaimia, olisi se historiallinen muutos alalla. Täysin uusia arkkitehtuureja alalla on nähty hyvin harvoin. Noin vuosi sitten ilmeni, että Apple neuvotteli Imaginationin ostamisesta, mutta neuvottelut kariutuivat eivätkä johtaneet lopulta mihinkään. Apple omistaa ennestään noin 10 prosentin osuuden Imaginationista.

Yrityskaupan sijaan Apple on rekrytoinut Imaginationin riveistä eräitä avainhankilöitä, kuten yhtiön operatiivisen johtajan. Apple on jo usean vuoden ajan palkannut insinöörejä myös Nvidialta ja AMD:lta, joten arkkitehtuuria on kehitetty jo pidemmän aikaa.Apple on kirkkaasti Imaginationin tärkein asiakas, joten sen menettäminen tarkoittaa isoa muutos grafiikkayhtiölle. Imagination liikevaihto vuoden 2016 kirjanpitovuotena oli 120 miljoonaa puntaa, josta 60,7 miljoonaa puntaa oli Applen maksamia rojalteja. Ei siis ihme, että yhtiön osakekurssi romahti lähes 70 prosenttia uutisen julkistamisen jälkeen.

Imagination ei usko Applen kykenevän kehittämään oma arkkitehtuuria hyödyntämättä sen patentoimia teknologioita. Tästä syystä yhtiö aikoo jatkaa neuvotteluita Applen kanssa jonkinlaisen lisenssisopimuksen aikaansaamiseksi.

Parhaat kännykkätarjoukset

Sony Xperia 5 III – hinta laskenut -44%

Sony Xperia 5 III
449 € Teleoutlet
798 € Gigantti
820 € Dustin Home

Alin hinta viikko sitten: 797 €

Xiaomi Mi 11 Lite 5G – hinta laskenut -43%

Xiaomi Mi 11 Lite 5G
199 € Power
349 € DNA
409 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 348 €

Sony Xperia 1 III – hinta laskenut -38%

Sony Xperia 1 III
649 € Teleoutlet
899 € Hobby Hall
1047 € Gigantti

Alin hinta viikko sitten: 1047 €

Sony Xperia 10 III – hinta laskenut -37%

Sony Xperia 10 III
249 € Teleoutlet
398 € Gigantti
449 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 397 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.