Apple antaa kylmää kyytiä – Aikoo hylätä GPU-kumppaninsa täysin

Manu Pitkänen

Apple antaa kylmää kyytiä – Aikoo hylätä GPU-kumppaninsa täysin
Apple aikoo hylätä Imagination Technologiesin grafiikka-arkkitehtuurin ja siirtyä tulevissa iPhoneissa sekä iPadeissä omaan arkkitehtuuriin. Asia tuli ilmi Applen Imaginationille lähettämästä ilmoituksesta, jossa todettiin Applen lopettavan Imaginationin teknologian hyödyntämisen 15–24 kuukauden kuluessa.

Mikäli Apple todella alkaa käyttää tuotteissaan sen itse kehittämään grafiikka-arkkitehtuuriin perustuvia grafiikkaohjaimia, olisi se historiallinen muutos alalla. Täysin uusia arkkitehtuureja alalla on nähty hyvin harvoin. Noin vuosi sitten ilmeni, että Apple neuvotteli Imaginationin ostamisesta, mutta neuvottelut kariutuivat eivätkä johtaneet lopulta mihinkään. Apple omistaa ennestään noin 10 prosentin osuuden Imaginationista.

Yrityskaupan sijaan Apple on rekrytoinut Imaginationin riveistä eräitä avainhankilöitä, kuten yhtiön operatiivisen johtajan. Apple on jo usean vuoden ajan palkannut insinöörejä myös Nvidialta ja AMD:lta, joten arkkitehtuuria on kehitetty jo pidemmän aikaa.Apple on kirkkaasti Imaginationin tärkein asiakas, joten sen menettäminen tarkoittaa isoa muutos grafiikkayhtiölle. Imagination liikevaihto vuoden 2016 kirjanpitovuotena oli 120 miljoonaa puntaa, josta 60,7 miljoonaa puntaa oli Applen maksamia rojalteja. Ei siis ihme, että yhtiön osakekurssi romahti lähes 70 prosenttia uutisen julkistamisen jälkeen.

Imagination ei usko Applen kykenevän kehittämään oma arkkitehtuuria hyödyntämättä sen patentoimia teknologioita. Tästä syystä yhtiö aikoo jatkaa neuvotteluita Applen kanssa jonkinlaisen lisenssisopimuksen aikaansaamiseksi.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Oppo A77 5G – hinta laskenut -34%

Oppo A77 5G
99 € DNA
149 € Telia
199 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 149 €

Motorola Edge 30 Neo – hinta laskenut -20%

Motorola Edge 30 Neo
199 € Proshop
217 € RDE.FI
260 € Teknikproffset

Alin hinta viikko sitten: 272 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -20%

Oppo A38 (4G)
99 € Veikon Kone
125 € RDE.FI
139 € Euronics

Alin hinta viikko sitten: 124 €

Xiaomi Redmi A2 – hinta laskenut -12%

Xiaomi Redmi A2
70 € RDE.FI
76 € Proshop
79 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 78 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.