Googlen mystinen mobiilikäyttöjärjestelmä esiintyy ensimmäistä kertaa kuvissa

Matti Robinson

Googlen mystinen mobiilikäyttöjärjestelmä esiintyy ensimmäistä kertaa kuvissa
Googlen Android-käyttöjärjestelmä on ylivoimaisesti maailman käytetyin mobiilialusta. Vaikka suurimman osan voitoista käärii Apple omalla sovelluskaupallaan, niin Android-puhelimia käyttää moninkertainen määrä. Tämä lisäksi hakujätti on ottanut oppilaitosten läppäritilanteesta niskalenkin Chrome OS:llä ja Chromebook-tietokoneilla.

Yhtiö ei kuitenkaan tietysti ole jäänyt lepäämään laakereilleen, vaikka valtaisa suosio ja sijoitus maailman suurimpien yhtiöiden kärkipaikoilla voisi siihen helposti johtaa. Yhtiölla on työn alla uusi käyttöjärjestelmä, jossa se on jättänyt Androidin pohjalla olevan Linuxin väliin ja luonut täysin tyhjästä uuden alustan.

Tämä avoimen lähdekoodin järjestelmä kantaa nimeä Fuchsia ja on paljastunut ensimmäistä kertaa suurelle yleisölle jo viime vuonna, mutta tällöin käyttöjärjestelmä oli täysin komentokehoitteeseen ja tekstiin perustuva. Nyt yhtiö on saanut luotua jonkinlaista pohjaa myös graafiselle käyttöliittymälle.

Fuchsian pohjat on Googlen omassa mikrokernelissä, jota kutsutaan nimellä Magenta, kertoo Ars Technica. Linux lisäksi Google on luopunut myös GPL-lisenssistä ja lisensointi on tehty tällä kertaa BSD 3 clausen, MIT:n ja Apache 2.0:n mukaelmana.



Vaikka oheiset kuvat antavat jotain osviittaa mihin suuntaan kenties käyttöliittymää halutaan kehittää, niin tässä vaiheessa on turhan aikaista arvioida Googlen lopullista visiota. Käyttöjärjestelmä on vielä kovasti raakile, eikä mitään virallisia tietoja projektista oikeastaan anneta. Kuten kuvista näkyy, niin käyttöliittymä on vain kokoelma erilaisia elementtejä ja niiden kokeilua.

Käyttöjärjestelmää kehittävä Google-työntekijä on kuitenkin kertonut, ettei kyseessä ole mikään turha sivuprojekti, joten se voi muutamien vuosien päästä haastaa Androidin ja siten tietysti muut käyttöjärjestelmät älypuhelinmarkkinoilla.

Lue lisää Googlen Fuchsiasta Ars Technican kattavasta artikkelista.



Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Moto E22 – hinta laskenut -48%

Motorola Moto E22
49 € Power
59 € DNA
79 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 94 €

Realme C31 – hinta laskenut -48%

Realme C31
107 € CDON
230 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 203 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -45%

Oppo A38 (4G)
69 € DNA
99 € Veikon Kone
116 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 124 €

Samsung Galaxy S23 Ultra – hinta laskenut -28%

Samsung Galaxy S23 Ultra
777 € CDON
1087 € RDE.FI
1149 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 1086 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.