Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Googlen mystinen mobiilikäyttöjärjestelmä esiintyy ensimmäistä kertaa kuvissa

Matti Vähäkainu

Googlen mystinen mobiilikäyttöjärjestelmä esiintyy ensimmäistä kertaa kuvissa
Googlen Android-käyttöjärjestelmä on ylivoimaisesti maailman käytetyin mobiilialusta. Vaikka suurimman osan voitoista käärii Apple omalla sovelluskaupallaan, niin Android-puhelimia käyttää moninkertainen määrä. Tämä lisäksi hakujätti on ottanut oppilaitosten läppäritilanteesta niskalenkin Chrome OS:llä ja Chromebook-tietokoneilla.

Yhtiö ei kuitenkaan tietysti ole jäänyt lepäämään laakereilleen, vaikka valtaisa suosio ja sijoitus maailman suurimpien yhtiöiden kärkipaikoilla voisi siihen helposti johtaa. Yhtiölla on työn alla uusi käyttöjärjestelmä, jossa se on jättänyt Androidin pohjalla olevan Linuxin väliin ja luonut täysin tyhjästä uuden alustan.

Tämä avoimen lähdekoodin järjestelmä kantaa nimeä Fuchsia ja on paljastunut ensimmäistä kertaa suurelle yleisölle jo viime vuonna, mutta tällöin käyttöjärjestelmä oli täysin komentokehoitteeseen ja tekstiin perustuva. Nyt yhtiö on saanut luotua jonkinlaista pohjaa myös graafiselle käyttöliittymälle.

Fuchsian pohjat on Googlen omassa mikrokernelissä, jota kutsutaan nimellä Magenta, kertoo Ars Technica. Linux lisäksi Google on luopunut myös GPL-lisenssistä ja lisensointi on tehty tällä kertaa BSD 3 clausen, MIT:n ja Apache 2.0:n mukaelmana.


Vaikka oheiset kuvat antavat jotain osviittaa mihin suuntaan kenties käyttöliittymää halutaan kehittää, niin tässä vaiheessa on turhan aikaista arvioida Googlen lopullista visiota. Käyttöjärjestelmä on vielä kovasti raakile, eikä mitään virallisia tietoja projektista oikeastaan anneta. Kuten kuvista näkyy, niin käyttöliittymä on vain kokoelma erilaisia elementtejä ja niiden kokeilua.

Käyttöjärjestelmää kehittävä Google-työntekijä on kuitenkin kertonut, ettei kyseessä ole mikään turha sivuprojekti, joten se voi muutamien vuosien päästä haastaa Androidin ja siten tietysti muut käyttöjärjestelmät älypuhelinmarkkinoilla.

Lue lisää Googlen Fuchsiasta Ars Technican kattavasta artikkelista.

Puhelinvertailun diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

P.S. Kaikkien diilit-uutiskirjeemme tilanneiden kesken arvomme joulukuussa 2019 mm. Turtle Beachin kuulokkeet ja muita palkintoja.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja