Nolo Apple-paljastus – Pakoilee verotusta uuden tytäryhtiön avulla

Manu Pitkänen

Nolo Apple-paljastus – Pakoilee verotusta uuden tytäryhtiön avulla
Veroparatiisipalveluita tarjoavan yrityksen Applebyn tietovuodosta on selvinnyt runsaasti tietoja yritysten ja rikkaiden yksityishenkilöiden käyttämistä verosuunnittelujärjestelyistä. Niin sanotuista Paratiisipapereista on paljastunut myös uutta tietoa Applen verojärjestelyistä.

Irlannin kanssa solmittu verosopimus on mahdollistanut Applelle yhteisöveron merkittävän alentamisen. Järjestely herätti EU:n epäilykset ja ilmeisesti myös todisteita laittomasta järjestelystä on löytynyt: komission mukaan verosopimus on tulkittavissa laittomaksi valtiontueksi ja Irlannin on siksi perittävä Applelta jälkikäteen 13 miljardin euron mätkyt. Irlanti ei ole tähän halukas, sillä Apple todennäköisesti siirtäisi toimintojaan pois maasta.

Paratiisipapereiden mukaan Apple on ryhtynyt jo jatkotoimenpiteisiin EU-tutkinnan takia: Se on siirtänyt ison osan ulkomaisista varoistaan vanhasta tytäryhtiöstään uuteen Jerseyn saarelle rekisteröityyn yhtiöön. Kyse ei ole pienistä summista, sillä Applella on ulkomailla noin 252 miljardia dollarin edestä käteisvaroja.



Varojen siirto ei sinänsä säästä veroja, mutta Apple on selvästi siirtynyt uuteen tytäryhtiörakenteeseen, joka varmistaa yhtiön voittojen kevyen verotuksen jatkossakin. Apple ei siis ole riippuvainen Irlannin kanssa solmitusta verosopimuksesta. Applen mukaan järjestely ei ole keventänyt sen verotusta missään maassa. Toisaalta aikaisempi tulojen kanavointi Irlantiin on taannut sen, että yhtiön verotus eri maissa on ollut varsin kevyttä jo ennestään.

Applen kannalta kaikkein nolointa paljastuneista sähköposteissa on se, että viestit vievät pohjan Applen viestinnän korulauseilta ja osoittavat Applen aktiivisesti välttelevän verotusta.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Razr 40 Ultra – hinta laskenut -32%

Motorola Razr 40 Ultra
699 € Verkkokauppa.com
866 € CDON
894 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 1028 €

Realme 11 Pro – hinta laskenut -30%

Realme 11 Pro
301 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 431 €

Realme C33 – hinta laskenut -26%

Realme C33
103 € Bigbox
137 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 139 €

Samsung Galaxy A15 (5G) – hinta laskenut -22%

Samsung Galaxy A15 (5G)
133 € Bigbox
179 € Gigantti
179 € Power

Alin hinta viikko sitten: 169 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.